Σάββατο, Οκτωβρίου 21, 2023

Δόκτωρ Ζιβάγκο: το μυθιστόρημα και η μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη

1. Μπόρις Πάστερνακ , Δόκτωρ Ζιβάγκο (μυθιστόρημα)

 


Για το «ιδεολογικά διεφθαρμένο» μυθιστόρημα «Δρ. Ζιβάγκο» του νομπελίστα Μπορίς Πάστερνακ|2. Σταυρούλα Παπασπύρου «Για το "ιδεολογικά διεφθαρμένο" μυθιστόρημα Δρ Ζιβάγκο του Μπορίς Πάστερνα»I Lifo ..

https://www.protagon.gr/wp-content/uploads/2015/12/Poster-Doctor-Zhivago_02.jpg

Η επική ιστορία του Δόκτορα Ζιβάγκο, ενός χειρούργου με πάθος για την ποίηση, τα χρόνια πριν τη Ρωσική Επανάσταση και τα χρόνια που ακολούθησαν μετά.

Παντρεύεται, φτιάχνει οικογένεια, όμως ερωτεύεται τη Λάρα, σύζυγο ενός ακτιβιστή, η οποία ξυπνάει την ποίηση μέσα του και γίνεται η μούσα του.

Ο Ζιβάγκο βρίσκεται έτσι εγκλωβισμένος ανάμεσα στη θέληση του να μείνει πιστός στη γυναίκα του, η οποία είναι απόλυτα αφοσιωμένη σ αυτόν και το πάθος του για τη Λάρα.

Οι πολιτικές αναταραχές της χώρας του φέρνουν στο προσκήνιο κι άλλα διλήμματα, καθώς προσπαθεί να μείνει πιστός σε αυτά που πιστεύει, ενώ η ζωή του και η ελευθερία του απειλούνται.

Την ιστορία αφηγείται ο ετεροθαλής αδερφός του Ζιβάγκο, ο οποίος μέσα στα χρόνια έκανε καριέρα στον Σοβιετικό Στρατό και βρίσκεται σε αναζήτηση μιας νέας γυναίκας, που πιστεύει πως μπορεί να είναι η χαμένη κόρη του Ζιβάγκο και της ΛάραΗ επική ιστορία του Δόκτωρ Ζιβάγκο, ενός χειρούργου με πάθος για την ποίηση, τα χρόνια πριν τη Ρωσική Επανάσταση και τα χρόνια που ακολούθησαν μετά. 

Παντρεύεται, φτιάχνει οικογένεια, όμως ερωτεύεται τη Λάρα, σύζυγο ενός ακτιβιστή, η οποία ξυπνάει την ποίηση μέσα του και γίνεται η μούσα του. Ο Ζιβάγκο βρίσκεται έτσι εγκλωβισμένος ανάμεσα στη θέληση του να μείνει πιστός στη γυναίκα του, η οποία είναι απόλυτα αφοσιωμένη σ αυτόν και το πάθος του για τη Λάρα. 

Οι πολιτικές αναταραχές της χώρας του φέρνουν στο προσκήνιο κι άλλα διλήμματα, καθώς προσπαθεί να μείνει πιστός σε αυτά που πιστεύει, ενώ η ζωή του και η ελευθερία του απειλούνται.

 Την ιστορία αφηγείται ο ετεροθαλής αδερφός του Ζιβάγκο, ο οποίος μέσα στα χρόνια έκανε καριέρα στον Σοβιετικό Στρατό και βρίσκεται σε αναζήτηση μιας νέας γυναίκας, που πιστεύει πως μπορεί να είναι η χαμένη κόρη του Ζιβάγκο και της Λάρα.


Δόκτωρ Ζιβάγκο (ταινία)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βρε, καλώς τηνε , για μια ακόμα φορά, την κυρία από την Αφρική!

  Αφρικανική σκόνη / Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας - Πώς θα προφυλαχτούμε Αυγή Newsroom ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI ...