Ρωσικές βάσεις στη Νικαράγουα; – Απάντηση για την Ουκρανία
Το λεξικό ορίζει την ύβρη ως «υπερβολική υπερηφάνεια, αλαζονική αυτοπεποίθηση και υπερβολική αυτοπεποίθηση». Με βιβλικούς όρους, μπορούμε απλώς να μιλάμε για υπεροψία (αυτή που προηγείται της πτώσης). Αν κοιτάξουμε λίγο την Ιστορία μπορούμε πραγματικά να δούμε ότι η ύβρις είναι πάντα το σημάδι του ηττημένου. Πολλές θεωρίες ανταγωνίζονται για να εξηγήσουν γιατί –σχεδόν πριν από 1.600 χρόνια– η πανίσχυρη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έπεσε στα χέρια των Γερμανών βαρβάρων που εισέβαλαν σε αυτή.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις λεπτομέρειες των πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών, στρατιωτικών και στρατηγικών λόγων της πτώσης της, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ύβρις έπαιξε πρωταρχικό ρόλο. Στην Ευρώπη, πιο πρόσφατα, υπήρξε η περίπτωση του Ναπολέοντα. Αφού κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης μετά από σειρά από μεγάλες νίκες και στέφθηκε Αυτοκράτορας της Ευρώπης, αποφάσισε να επιτεθεί στη Ρωσία. Το αποτέλεσμα ήταν η απόλυτη ταπείνωση και η καταστροφή του Grande Armée του στην υποχώρηση από τη Μόσχα το 1812, αφήνοντας 500.000 στρατιώτες νεκρούς. Αν και η Μόσχα κάηκε, δεν κέρδισε τίποτα και έχασε τα πάντα.
Η ιστορία του Χίτλερ είναι παρόμοια. Έχοντας γίνει κυρίαρχος της Ευρώπης, από την Αρκτική μέχρι το Αιγαίο και παρόλο που γνώριζε το λάθος του Ναπολέοντα, με την εισβολή στη Ρωσία το 1941 το επανέλαβε. Γιατί δεν κατάφερε να κατακτήσει την Σοβιετική Ένωση με 3.000.000 άνδρες; Απλά επειδή υπερεκτίμησε τον εαυτό του. Προικισμένος να διεξάγει αστραπιαίες μάχες στις μικρές χώρες στο δυτικό άκρο της ευρωπαϊκής χερσονήσου, απέτυχε παταγωδώς σε έναν πόλεμο φθοράς στις απέραντες πεδιάδες της ευρωπαϊκής Ρωσίας ενάντια στον σλαβικό πατριωτισμό.
Μεταξύ 1979 και 1989, η σοβιετική “αυτοκρατορία” ενεπλάκη στο “νεκροταφείο των αυτοκρατοριών”, το Αφγανιστάν. Ο κλασικός συνδυασμός της διογκωμένης αυτοπεποίθησης και της ύβρεως μιας αθεϊστικής υπερδύναμης. δεν μπορούσε να αντέξει την πίστη εκείνων των οποίων οι ταυτότητες βασίζονται στο Ισλάμ και στις πανάρχαιες φυλετικές ρίζες. Όσο ισχυροί κι αν είναι στα χαρτιά, όσοι δεν πιστεύουν σε τίποτα χάνουν συχνά από αυτούς που πιστεύουν. Σ’ αυτό βέβαια συνέβαλε και η αμερικανική συνδρομή στους Αφγανούς, που απέβλεπε στο να αποδυναμώσει τη Σοβιετική Ένωση.
Χαμένοι οι Αμερικανοί[........................................]
- Ο Γiώργος Βενέτης σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες. Είναι και απόφοιτος του Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Paul Valery Montpellier III - Arts et Lettres-Langues et Sciences Humaines. Ομιλεί Γαλλικά και Αγγλικά. Στα ενδιαφέροντά του είναι η Γεωπολιτική και η Ιστορία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου