Σάββατο, Δεκεμβρίου 03, 2022

Το ξέρετε ότι ο πρωθυπουργός μας δηλώνει και ... "αγρότης" , τσεπώνοντας ΝΟΜΙΜΩΣ κοινοτικές επιδοτήσεις;

 666-186-e1655550044859 

mplokia.gr

 

Οι Reporters United ερεύνησαν και αποκαλύπτουν :

 Μεταξύ των δικαιούχων αγροτικών επιδοτήσεων είναι και ο Κ. Μητσοτάκης! 
  Σύμφωνα με την έρευνα, την περίοδο 2014-2021 ο πρωθυπουργός εισέπραξε 29.849,03 € σε επιδοτήσεις μέσω των προγραμμάτων ενίσχυσης της 🇪🇺 Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Τα ποσά ανά έτος
 👇

Το ζήτημα για τις αγροτικές επιδοτήσεις του κ. Μητσοτάκη είχε αποκαλύψει το καλοκαίρι το @documentonews. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός έλαβε τα έτη 2020 & 2021 σχεδόν 9.000 €, κάτι που επιβεβαιώνει η βάση δεδομένων των #FarmSubsidies.Εικόνα

«Ανατρέχοντας στο Πόθεν Έσχες που υπέβαλε ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έπειτα ως πρωθυπουργός για τα οικονομικά έτη 2014 μέχρι 2020 (του 2021 δεν έχει υποβληθεί ακόμη), μπορεί να συνθέσει κανείς το προφίλ ενός πρωθυπουργού «αγρότη», καθώς εκεί φαίνεται πως στην κατοχή του βρίσκονται καλλιέργειες, αγροτεμάχια, βοσκοτόπια, αγροκτήματα με ελαιόδενδρα και δενδροκαλλιέργειες στον νομό Χανίων αλλά και στον νομό Κυκλάδων, στο νησί της Κέας, καθώς και ένα όχημα για αγροτικές εργασίες 2.600 κυβικών που ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να αγόρασε το 1999. 

ΓΡΑΦOYN ΟΙ  REPORTERS UNITED« Αυτό που προκύπτει επομένως είναι ότι συνολικά μέσα σε οκτώ χρόνια (2014-2021) κατά τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν βουλευτής, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έπειτα πρωθυπουργός, έλαβε σχεδόν 30.000 ευρώ ως δικαιούχος κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων. »

Δεν στερεί τη χρηματοδότηση από κάποιον άλλον αγρότη…

«Το Reporters United απηύθυνε ερώτημα προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού σχετικά με τις καταγεγραμμένες αιτήσεις του Κ. Μητσοτάκη για την επιδότηση μέσω ευρωπαϊκών αγροτικών ενισχύσεων, ζητώντας επίσης ένα σχόλιο πάνω στα ευρήματα της έρευνας. 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας απάντησε αρχικά ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε κληρονομήσει στο παρελθόν τις εκτάσεις αυτές από την οικογένειά του και δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, καθώς επρόκειτο για «ιστορικά δικαιώματα». Όταν του υπενθυμίσαμε ότι η νομοθεσία δεν προβλέπει αυτό και ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις κατανέμονται κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερόμενων δικαιούχων, ο κ. Τσιόδρας δήλωσε εμφατικά πως ο πρωθυπουργός «δεν στερεί τη χρηματοδότηση από κάποιον άλλον αγρότη». Και πρόσθεσε πως ο κ. Μητσοτάκης «δεν κάνει κάτι εκτός πλαισίου. Ό,τι ισχύει για κάθε κάτοχο γης, ισχύει και για εκείνον».

Είναι ακριβές πως ο πρωθυπουργός δεν κάνει κάτι παράνομο και προφανώς κάνει χρήση των δικαιωμάτων που προβλέπει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ωστόσο, η απάντηση που δίνεται δια του εκπροσώπου του αφήνει εκτός κάδρου το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει τη δυνατότητα μη χρήσης του δικαιώματος ενίσχυσης, και μάλιστα παραχώρησης του δικαιώματος προς το εθνικό απόθεμα, το οποίο σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ «χρησιμοποιείται κατά προτεραιότητα, για να στηρίξει τη συμμετοχή γεωργών νεαρής ηλικίας και γεωργών που αρχίζουν τη γεωργική δραστηριότητά τους στο καθεστώς βασικής ενίσχυσης». 

Στην περίπτωση αυτή η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2021 ορίζει πως τα «μη χρησιμοποιηθέντα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης οδηγούνται στο εθνικό απόθεμα». Ως τέτοια μπορεί κανείς να θεωρήσει τα δικαιώματα ενίσχυσης «που δεν συνεπάγονται καταβολές ενισχύσεων επί δύο συναπτά έτη, λόγω i) μη τήρησης της ιδιότητας του/της ενεργού γεωργού», καθώς και δικαιώματα «που δεν ενεργοποιούνται από τον γεωργό επί δύο συναπτά έτη, εκτός αν η ενεργοποίηση δεν πραγματοποιήθηκε για λόγους ανωτέρας βίας». Θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει πως η εκλογή του κ. Μητσοτάκη ως βουλευτή και μετέπειτα πρωθυπουργού θα αποτελούσε επιχείρημα να μην τηρήσει την ιδιότητα του «ενεργού γεωργού» και να επιτρέψει τα δικαιώματα αυτά να προστεθούν στο εθνικό απόθεμα για τη στήριξη νέων αγροτών. »

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΘΕΣΗ  

 https://www.reportersunited.gr/wp-content/uploads/2020/08/RU_logo_nogr-300x130.png

 


Αγροτικές επιδοτήσεις: 21.363.331.474,34 ευρώ σε 882.250 Έλληνες αγρότες και 1 πρωθυπουργό.

https://pbs.twimg.com/media/FU5NRYxXsAI4mOf.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...