Πέμπτη, Δεκεμβρίου 22, 2022

Σάκης έφα...

Η Καϊλή και ο Μουμτζήςhttps://im1.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200x675/article/2022/51/379949-4779138.jpg

Η Καϊλή και ο ΜουμτζήςΟ πρωθυπουργός του μουσαμά (Του Σάκη Μουμτζή) | Ηλιούπολη για όλους

EDITORIAL

Από τότε που ξέσπασε το Qatargate έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά από παλιούς φίλους της Εύας Καϊλή και όψιμους επικριτές της, από αμερόληπτους σχολιαστές και ειλικρινά έκπληκτους με τις αποκαλύψεις, από ευρωπαϊστές που ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην εικόνα της ΕΕ και από κεντροαριστερούς που αγωνιούν για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, από πολιτικούς αναλυτές και αρθρογράφους που καταθέτουν τις απόψεις και τις εκτιμήσεις τους.

Κανείς, όμως, δεν διανοήθηκε να καλέσει τον αναγνώστη να αναρωτηθεί, όπως ο αρθρογράφος της «Καθημερινής» και του «Liberal» Σάκης Μουμτζής, «τι θα έκανε αν βρισκόταν στη θέση της κυρίας Καϊλή; Αν βρισκόταν μπροστά σε δεκάδες «τούβλα» από ευρώ;».

Άποψή του είναι ότι «όσοι βρίσκονται έξω από το κόλπο καταγγέλλουν τη διαφθορά, αλλά  θα έκαναν τα πάντα για να είναι και αυτοί μέσα σε τέτοια κόλπα».

Πιστεύει,  με άλλα λόγια, ότι «σε στιγμές ενός ειλικρινούς εσωτερικού μονολόγου, πολλοί από τους τιμητές της κυρίας Καϊλή πιθανόν να παραδέχονταν ότι θα ενεργούσαν έτσι όπως φέρεται να ενήργησε αυτή, αν βρίσκονταν στη θέση της».

Το ενδιαφέρον δεν είναι η άνεση με την οποία εκφράζει αυτές τις απόψεις ο Σ. Μουμτζής, γιατί έχει σταθερά δημόσιο βήμα και είναι γνωστός ο τρόπος που σκέφτεται.


Το ενδιαφέρον είναι ότι η Καθημερινή δεν έδειξε με κανέναν τρόπο ότι ενοχλείται με αυτές τις απόψεις, όπως είχε κάνει με ΥΓ κάτω από άρθρο του πανεπιστημιακού Ν. Μαραντζίδη για τον απολυταρχισμό της κυβέρνησης (και μετά την κατακραυγή αναγνώρισε το λάθος της).

Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι δεν σηκώθηκε κύμα αντιδράσεων γι αυτό το άρθρο, δεν αποδοκιμάστηκε από τους αναγνώστες της εφημερίδες με τρόπο που να γίνει ορατός, δεν σχολιάστηκε αρνητικά από στελέχη της ΝΔ που σθεναρά και ανοιχτά υποστηρίζει ο Σ. Μουμτζής και, γενικά, δεν προκάλεσε το θόρυβο που του αναλογεί.

Αυτή η απάθεια είναι ενδεικτική της συμφιλίωσης με την ακρότητα και με την καταρράκωση της ποιότητας του δημόσιου λόγου. Μπορεί να γραφτούν τα πάντα, παντού, ακόμη και σε εφημερίδες με μεγάλη και σπουδαία ιστορία.

Το βέβαιο είναι ότι αν διάβασε η Εύα Καϊλή το άρθρο του Σάκη Μουμτζή θα είχε μια στιγμή χαράς και ανακούφισης, που δύσκολα βρίσκει κανείς μέσα στη φυλακή.

Το άρθρο του Σ. Μουμτζή στην Καθημερινή (16/12)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: