Ο Όργουελ στο Μαξίμου: Ο Μεγάλος Αδελφός παρακολουθεί, η Νέα Γλώσσα διαστρεβλώνει…
Ο τρόπος που πολιτεύεται η κυβέρνηση στο σκάνδαλο των υποκλοπών συχνά ξεπερνά ακόμα και το δυστοπικό σύμπαν του Οργουελ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι έχουν γοητευθεί από τον Τζορτζ Όργουελ. Το συγγραφέα που έπλασε το «Μεγάλο Αδελφό», ο οποίος παρακολουθεί κάθε πιθανό «εχθρό» της απόλυτης εξουσίας. Το συγγραφέα που επινόησε τη «Νέα Γλώσσα» (New Speak), στην οποία οι λέξεις έχουν την αντίθετη σημασία από αυτήν που νομίζουμε.
Υπερβολές; Βεβαίως, δεν έχουμε φτάσει ακόμη να έχουμε «Αστυνομία της Σκέψης» (ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τον φέρελπι πολιτικό εξωμότη κ. Θεοδωρικάκο), αλλά έχουμε την Εθνική (sic) Yπηρεσία Πληροφοριών. Την έχει, δηλαδή, ο πρωθυπουργός υπό τον άμεσο έλεγχό του. Για να είναι σε θέση να ξέρει ανά πάσα στιγμή:
1. Τι σκοπεύει να κάνει ο υποψήφιος αρχηγός ενός κόμματος, το οποίο θέλει να έχει (ο πρωθυπουργός) στο τσεπάκι του. Κάπως έτσι προέκυψε η «επισύνδεση» του Νίκου Ανδρουλάκη. «Νόμιμη», βεβαίως. Αλλά ο πρωθυπουργός «δεν ήξερε».
2. Τι ερευνά ένας δημοσιογράφος στο πεδίο των τραπεζών. Εχθρός της οικονομίας είναι, σιγά που θα τον αφήσουμε. Κάπως έτσι προέκυψε η παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
3. Τι «δουλειές» κάνουν οι υπουργοί. Δεν τους εμπιστεύεται κι ας τους διόρισε ο ίδιος. Κάπως έτσι «επισύνδεσαν» τον Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και πάλι πρωθυπουργός, έμπλεος αγανακτήσεως, φωνάζει «δεν ήξερα»!
4. Τι έκανε ο (πρώην δικός του) ευρωβουλευτής Γ. Κύρτσος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου. Αυτή είναι η τελευταία εσοδεία παρακολουθήσεων, την οποία αποκάλυψε η έρευνα της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, αφού κατάφερε να υπερπηδήσει τα εμπόδια του ανώτατου εισαγγελέα. Ναι, ο κ. Ντογιάκος, αντί να ψάχνει τους δράστες των υποκλοπών, ετοιμάζει «γνωματεύσεις» για το αν η Αρχή πρέπει να ερευνά. Αυτό ούτε ο Όργουελ θα μπορούσε να το φαντασθεί.
Ο Μεγάλος Αδελφός, λοιπόν, είναι πανταχού παρών. Δεν χρειάζεται τις οθόνες του δυστοπικού μυθιστορήματος του Όργουελ. Έχει τα Predator, αλλά και την κλασική μέθοδο της ΕΥΠ μέσω των εταιρειών τηλεφωνίας.
Γιατί όλα αυτά; Φυσικά, για «εθνικούς λόγους». Τι είδους «εθνικό κίνδυνο» αποτελούσαν, διάβολε, οι κατονομασθέντες; Αυτό το ξέρει η ενσωματωμένη την ΕΥΠ εισαγγελέας Βλάχου, που υπέγραφε σωρηδόν τα αιτήματα του Κοντολέοντος για παρακολούθηση των «εχθρών του έθνους».
Φυσικά, για όλα αυτά «δεν γνώριζε» ο πρωθυπουργός. Τότε(αφού «δεν γνώριζε»), ποιος ελέγχει τη μυστική υπηρεσία της χώρας;
Απαντήσεις δεν υπάρχουν. Ή μάλλον υπάρχουν, αλλά θυμίζουν τη «Νέα Γλώσσα» του Όργουελ. «Γιατί με παρακολουθούσατε;», ρωτάει ο Ανδρουλάκης. «Δεν γνωρίζω και δεν πρέπει να γνωρίζω», απαντά ο πρωθυπουργός. «Να πας στην ΕΥΠ να σε ενημερώσει», του λένε οι δικοί του.
«Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί υπουργούς του», λένε ξένα μέσα ενημέρωσης. «Συκοφαντίες», απαντά ο εκπρόσωπός του. «Έχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό», ψελλίζει ο παρακολουθούμενος υπουργός.
Το θύμα τρέμει τους θύτες του. Η καρέκλα πάνω απ’ όλα. Πού να τρέχει μετά από είκοσι τόσα χρόνια; Μια ζωή σε μια καρέκλα κάθεται, πώς να την αποχωριστεί;
Ακριβώς έτσι όπως το έχει πει ο προφητικός Όργουελ: «Αν η σκέψη διαφθείρει τη γλώσσα, μπορεί και η γλώσσα να διαφθείρει τη σκέψη.
Ο Αγγλος ιστορικός, λόρδος ‘Ακτον, το έχει πει πιο ωμά: «Η εξουσία έχει την τάση να διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα»…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου