Παρασκευή, Δεκεμβρίου 23, 2022

Sunrise (1927) : το σιωπηλό εξπρεσιονιστικό/ρεαλιστικό αριστούργημα του Φρίντριχ Βίλεμ Μουρνάου

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRq-U4t6tSansZZEmtiOjdwUzi0GMQiyU-BG2czX7XeTC9C4bJPnhihat50BaHe4XUfhq0&usqp=CAUΗ Αυγή: βωβή δραματική ταινία παραγωγής 1927, σε σκηνοθεσία Φρίντριχ Βίλεμ Μουρνάου, Credit: ullstein bild via Getty Images/ullstein bild Dtl.με πρωταγωνιστές τους Τζάνετ Γκέινορ, Τζορτζ Ο'Μπράιεν και Μάργκαρετ Λίβινγκστον.

 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

 https://www.filmsite.org/posters/sunrise.jpg

Υπόθεση: Μια γυναίκα από την πόλη (Μάργκαρετ Λίβινγκστον) ταξιδεύει στην επαρχία για τις καλοκαιρινές διακοπές της. Εγκαθίσταται σε μια μικρή πόλη δίπλα στη λίμνη κι έπειτα κατευθύνεται σε ένα μικρό αγρόκτημα στο οποίο ζει ένας άνδρας (Τζορτζ Ο'Μπράιεν) με τη σύζυγό του (Τζάνετ Γκέινορ) και το νεογέννητο μωρό τους. 

Η γυναίκα από την πόλη παρακολουθεί το ζευγάρι ενώ ετοιμάζεται να δειπνήσει, και κάνει νόημα στον άνδρα για να συναντηθούν. Ο άνδρας της γνέφει θετικά και φοράει το παλτό του για να πάει να τη βρει, αφήνοντας τη σύζυγο και το παιδί του μόνους.

 Οι δυο νέοι συναντιούνται κοντά στη λίμνη και η γυναίκα από την πόλη σαγηνεύει τον άνδρα, του λέει λοιπόν να πουλήσει τη φάρμα του και να την ακολουθήσει στην πόλη. Έπειτα του προτείνει να σκοτώσει τη σύζυγό του, πνίγοντάς την στη λίμνη. Ο άνδρας αρχικά αντιδρά, αλλά στη συνέχεια συμφωνεί διστακτικά. 

 

Όταν επιστρέφει στο σπίτι προτείνει στη σύζυγό του να πάνε ταξίδι στην πόλη. Η γυναίκα συμφωνεί, ετοιμάζεται και οι δυο τους αναχωρούν. Όταν οι δυο τους βρίσκονται στα ανοιχτά της λίμνης, ο άνδρας ετοιμάζεται να πνίξει τη σύζυγό του.

Η Αυγή (ταινία 1927) - Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ουκρανία : ο Πόλεμος παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις

gr.euronews.com    Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι έστειλαν υπό άκρα μυστικότητα πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η Ουάσ...