Τρίτη, Δεκεμβρίου 27, 2022

Δεν έχει το θεό του ο άνθρωπος: Προτείνει βιβλία που δεν έχει διαβάσει!

 

Ο «αδιάβαστος» Μητσοτάκης προτείνει ...βιβλία για διάβασμα

Ο «αδιάβαστος» Μητσοτάκης προτείνει βιβλία για διάβασμα

Ούτε μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο δεν έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τουλάχιστον ένα από τα βιβλία που έχει στη λίστα των εννέα προτάσεών του για εμάς τους υπόλοιπους. Τι τον παρακινεί να δράσει ως Λουδοβίκος προς τους υπηκόους ή ως influencer και διαφημιστής για τους ακολούθους του; Επιπλέον, μπορεί ο Κυρ. Μητσοτάκης να είναι «τουρίστας» όλο τον χρόνο, αλλά δεν έχει φροντίσει να βρει τρόπο να μας δείξει ότι διαβάζει το εν λόγω διάστημα πέρα από το να επιδεικνύει άλλες δραστηριότητές του (ποδηλατάδες, τζόκινγκ κλπ). Επομένως, μήπως είναι άλλος αυτός που προτείνει τα βιβλία; Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Η αλήθεια είναι ότι δεν βρήκαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε το 192 σελίδων βιβλίο «Liberalism and Its Discontents» του Φράνσις Φουκουγιάμα, καθώς η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης έχει κάνει πολυτέλεια την αγορά βιβλίων από το εξωτερικό. Ο φιλελευθερισμός και οι δυσαρέσκειες τουΠαρόλα αυτά, ένας διακεκριμένος πανεπιστημιακός από το εξωτερικό που έχει γνώση τόσο του καταλόγου των εννέα προτάσεων του πρωθυπουργού όσο και των περιεχομένων του βιβλίου του Φουκουγιάμα που το έχει διαβάσει, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν το έχει διαβάσει καν ούτε μπήκε στον κόπο να αναζητήσει στοιχεία στο διαδίκτυο γι’ αυτό. Πρόκειται για μια προχειροδουλειά, για μια κίνηση εντυπωσιασμού από αυτές τις οποίες μας έχει συνηθίσει στη θητεία του ο γόνος.

Στην ανάρτησή του ο Κυρ. Μητσοτάκης (ή ο λογογράφος ή ο επικοινωνιολόγος του) έγραψε: «Σε κάτι επίσης διεθνές, στον τομέα των πολιτικών επιστημών, ένα ενδιαφέρον φετινό βιβλίο είναι το “Liberalism and Its Discontents” του Φράνσις Φουκουγιάμα. Ο Φουκουγιάμα καταπιάνεται και αναλύει την θέση, την σημασία και τις προκλήσεις των φιλελεύθερων δυτικών αστικών δημοκρατιών, του μοντέλου που προτάσσουν και το ποιες επιθέσεις δέχονται. Το βιβλίο έχει αξία τόσο επειδή δυστυχώς φέτος είδαμε την απρόκλητη επίθεση, εισβολή και πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία αλλά και επειδή αναλύει διεξοδικά το τέλμα και τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργηθεί από τον λαϊκισμό τόσο από αριστερά όσο και από δεξιά».

Όπως σημειώνει ο πανεπιστημιακός, ο Φουκουγιάμα δεν «αναλύει τη θέση, τη σημασία και τις προκλήσεις των φιλελεύθερων δυτικών αστικών δημοκρατιών», καθώς προτείνει στρατηγική για το πολιτικό ρεύμα του φιλελευθερισμού. Χρησιμοποιώντας τον μαρξιστικό όρο «αστική» στις δυτικές δημοκρατίες ίσως προδίδει ότι δεν μπορεί να είναι ο Μητσοτάκης ο συγγραφέας, άρα κι αυτός που το διάβασε(;), αλλά ένας μετανοημένος μαρξιστής στον κύκλο του Μαξίμου ή –το πολύ χειρότερο– άσχετος. Κι αυτό διότι ο πανεπιστημιακός επισημαίνει ότι ο Φουκουγιάμα δεν χρησιμοποιεί καν τον όρο bourgeois και τον αναφέρει τρεις φορές με ιστορική σημασία, για τον Μαρξ και για τον Μαρκούζε.

Το βιβλίο του Φουκουγιάμα εκδόθηκε στις 10 Μαΐου 2022 και το προωθεί ο πρωθυπουργός ή ο λογογράφος του κάνοντας αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς συσχέτιση με το περιεχόμενο, αλλά φαίνεται ότι το χρησιμοποιεί όπως ο Άντριου Άντονι του «Guardian» στην πρώτη πρόταση της βιβλιοπαρουσίασής του.

Πάντως είναι πρόδηλη η ιδεολογική εμμονή και η εργαλειοποίηση όρων που δεν χρησιμοποιεί ο Φουκουγιάμα, όπως ο «λαϊκισμός». Στην Ελλάδα έχει γίνει ψωμοτύρι στα κείμενα του ακραίου κέντρου και του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, και γι’ αυτό γίνεται η τροχιοδεικτική βολή στο κείμενο της λίστας, αλλά στο «Liberalism and Its Discontents» ο Φουκουγιάμα χρησιμοποιεί το «populist» πάντα σε σχέση με τη Δεξιά ή την ακροδεξιά και ποτέ σε ό,τι αφορά την Αριστερά, όπως αναφέρει ο πανεπιστημιακός που το διάβασε.

Καταλήγοντας, θα παραθέσουμε το απόσπασμα που χρησιμοποιεί ο εν λόγω πανεπιστημιακός από το βιβλίο του Φουκουγιάμα για να μας πει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ή ο λογογράφος-επικοινωνιολόγος συγγραφέας της λίστας αν συμφωνεί με τις θέσεις του, καθώς το προτείνει ως ανάγνωσμα ενώ στην Ελλάδα εκφράζεται υπέρ των «ιερών και οσίων» του νεοφιλελευθερισμού:

Following the Reagan – Thatcher revolution of the 1980s, many politicians of the left, from Bill Clinton and Tony Blair to Barack Obama, shifted right and accepted neoliberal arguments about the need for market solutions, austerity, and incrementalism.

Είναι από το δεύτερο από τα δέκα κεφάλαια του βιβλίου, το οποίο έχει τίτλο «From Liberalism to Neoliberalism» και εκεί ασκεί κριτική στους Αμερικανούς και Βρετανούς θεωρητικά «προοδευτικούς» πολιτικούς για τις ιδιωτικοποιήσεις, τη λιτότητα και την κρατική απορρύθμιση των αγορών.

Και ξαναρωτάμε: Το διάβασε το βιβλίο ο Κυρ. Μητσοτάκης; Και σε τελική ανάλυση, όποιος κι αν το διάβασε, ο ίδιος ή ο επικοινωνιολόγος του, κατάλαβαν τι έλεγε; Είναι δυνατόν να εκτίθεται έτσι κοτζάμ πρωθυπουργός; Δεν είναι η πρώτη του φορά…

________

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Προς επίρρωση του πνεύματος του παραπάνω άρθρου , ότι δηλαδή ο  Μητσοτάκης ή ο συντάκτης του κειμένου που προτείνει το βιβλίο του Φουκουγιάμα είτε  δεν κατάλαβε τίποτε από το περιεχόμενο του βιβλίο του πασίγνωστου στοχαστή είτε δεν το διάβασε , παραθέτουμε:

1.  απόσπασμα από άρθρο του Ανδρέα Ανδριανόπουλου στον Οικονομικό Ταχυδρόμο:

( «Κρίση του φιλελευθερισμού» - Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr)

 "Σε ένα πρόσφατο βιβλίο του («Liberalism and its Discontents») o γνωστός Francis Fukuyama, που προ ετών είχε υποστηρίξει πως η ιδεολογική πορεία της ιστορίας είχε τελειώσει με τον θρίαμβο παντού του φιλελεύθερου καπιταλισμού, και με παρεμφερές άρθρο του στο «Foreign Affairs» («A Country of their Own», τεύχος Μαΐου-Ιουνίου 2022) επιβεβαιώνει πως η πραγματικότητα σήμερα τον διαψεύδει. Επιμένει πως οι φιλελεύθερες αρχές παραμένουν παντού ισχυρές αλλά αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρότατες αμφισβητήσεις. Τα βασικά τους χαρακτηριστικά: η ανοχή του διαφορετικού, ο σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων και η τάξη του νόμου, υφίστανται απειλές ενώ ο κόσμος «υποφέρει από δημοκρατική ύφεση ή ακόμα κι από κατάρρευση»".


2.  Απόσπασμα κειμένου του δημοσιογράφου Δημήτρη Χατζηδημητρίου (Το κείμενο του Δ. Χατζηδημητρίου αναρτήθηκε στις 5/7 στο facebook)

"Σήμερα, ο F.F καθηγητής πλέον, στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Stanford, επανέρχεται και με το νέο βιβλίο του “Liberalism and its Discontents”, προειδοποιεί πως «ο φιλελευθερισμός βρίσκεται σε κίνδυνο… οι θεμελιώδεις αρχές των φιλελεύθερων κοινωνιών βρίσκονται υπό απειλή… ο κόσμος υφίσταται αυτό που μπορεί να ονομαστεί δημοκρατική οπισθοδρόμηση ή ακόμη και μια κατάπτωση».

Διαπιστώνει πως «η παρακμή του φιλελευθερισμού είναι εμφανής στην αυξανόμενη ισχύ απολυταρχιών όπως η Κίνα και η Ρωσία και στην διάβρωση των φιλελεύθερων- ή των θεωρητικά φιλελεύθερων-θεσμών σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Τουρκία, αλλά και στην διολίσθηση φιλελεύθερων δημοκρατιών όπως η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Αντιπαραβάλλοντας τους σκληρούς εθνικιστές με τους φιλελεύθερους, επισημαίνει ότι «για τους φιλελεύθερους είναι ακόμη πιο σημαντικό να μην εγκαταλείψουν την ιδέα του Έθνους… στην πραγματικότητα τίποτε δεν κάνει την οικουμενικότητα του φιλελευθερισμού ασύμβατη με έναν κόσμο εθνικών κρατών».

Τέλος, υπό το φως της πραγματικότητας που αποκαλύπτει και διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επισημαίνει τα ζητήματα ταυτότητας και δικαιωμάτων που ανακύπτουν, τονίζοντας πως μόνον ένα ισχυρό Κράτος, που λειτουργεί με τις εγγυήσεις του Κράτους Δικαίου, μπορεί να τα εγγυηθεί πάντα εντός των ορίων της επικράτειας του, θέτοντας έτσι, δίχως να το δηλώνει ρητά, σε δεύτερη μοίρα το φιλελεύθερο «οικουμενιστικό» όραμα."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ :Ο Jo Nesbo σε μια μοναδική εμφάνιση συναντά για πρώτη φορά τους αναγνώστες του στη Θεσσαλονίκη

  Ο Jo Nesbo σε μια μοναδική εμφάνιση συναντά για πρώτη φορά τους αναγνώστες του στη Θεσσαλονίκη Συνάντηση με συγγραφείς Δευτέρα 11 Νοεμβρίο...