Δευτέρα, Δεκεμβρίου 05, 2022

Έξυπνες λύσεις για ένα θερμό σπίτι το χειμώνα

 https://www.dailydreamdecor.com/wp-content/uploads/2019/09/modern-vibes-cozy-living-room.jpg


Θέρμανση: Αλουμινόχαρτο και άλλες 9 φτηνές λύσεις για ζεστό σπίτι



Ποιος είναι ο πιο οικονομικός τρόπος θέρμανσης; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί τους πολίτες για τον χειμώνα που μόλις ήρθε, την ώρα που οι τιμές στην ενέργεια βρίσκονται σε πρωτόγνωρα ύψη.

Ωστόσο, πριν το κάθε νοικοκυριό επιλέξει τον τρόπο θέρμανσης ανάλογα με τις ανάγκες του, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να κάνει, προκειμένου τα χρήματα που θα δώσει να πιάσουν τόπο.

Ανάμεσα σε αυτά είναι η καλή μόνωση του σπιτιού, ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες. Για παράδειγμα, σε αρκετά παλιά διαμερίσματα, όταν φυσάει δυνατά, μπορεί να παρατηρηθεί το γεγονός ότι οι κουρτίνες κουνιούνται. Αυτό πρακτικά σημαίνει απώλεια θερμότητας από τα παράθυρα της τάξης του 10% έως 25% και φυσικά αντίστοιχη απώλεια χρημάτων από την τσέπη σου.

Ποια πράγματα όμως μπορείτε να κάνετε προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε τις απώλειες θερμότητας στον χώρο σας ή και να ανακτήσετε ένα τμήμα τους; Ορισμένες τέτοιες ιδέες δίνει σε δημοσίευμά του η ιστοσελίδα Spitogatos.

1. Σφράγισε τα κουφώματα

Σφράγισε παράθυρα και πόρτες που έχουν απώλειες, με ειδικά μονωτικά υλικά και προστατευτικά. Στην αγορά υπάρχουν αφρώδη αεροστόπ για πόρτες, στεγανωτικά λάστιχα για παράθυρα και ταινίες σιλικόνης, τόσο για πόρτες όσο και για παράθυρα σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές. Αν διαθέτεις τζάκι, όταν δεν το χρησιμοποιείς, φρόντισε να κλείνεις το κλαπέτο για να μη χάνεται η θερμότητα από την καμινάδα.  

Αν μένεις σε μονοκατοικία ή στο πάνω-πάνω διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας, πέρασε την ταράτσα -εξωτερικά- με ειδικό στεγανωτικό που λειτουργεί ως μόνωση και κρατά σε σημαντικό βαθμό εκτός την υγρασία και το κρύο (στεγανοποίηση - υγρομόνωση).

Όσο καλύτερη η ενεργειακή κλάση του σπιτιού, τόσο χαμηλότερες οι ανάγκες του για θέρμανση. Αν το budget σου το επιτρέπει, επίλεξε θερμομονωτικά κουφώματα με διπλά τζάμια και θα δεις διαφορά, χειμώνα καλοκαίρι.

2. Χοντρές κουρτίνες για έξτρα μόνωση 

Οι λεπτές κουρτίνες αφήνουν το φυσικό φως να μπαίνει και να διαχέεται ελεύθερα στο χώρο. Ωστόσο, επιτρέπουν και στο κρύο να «εισβάλει» στο σπίτι σου με μεγαλύτερη ευκολία. Έτσι, οι χοντρές κουρτίνες, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να εμποδίζουν τη διάχυση του κρύου αέρα σε όλο το δωμάτιο όταν υπάρχουν απώλειες από τις ενώσεις των παραθύρων, είναι μονόδρομος.

Πειραματίσου επίσης με διαφορετικά layers στα παράθυρα του σπιτιού σου, επιλέγοντας παραπάνω από μία κουρτίνες, ώστε να είσαι έτοιμος/η για παν ενδεχόμενο.

3. «Ντύσε» τους τοίχους

Κι όμως, οι τοίχοι φαίνεται ότι απορροφούν περίπου το 30% της θερμότητας του σπιτιού. Σίγουρα θα σου έχει τύχει να δεις παραδοσιακά σπίτια με τοίχους διακοσμημένους με χαλιά, φλοκάτες και υφάσματα. Κάποτε αυτή ήταν μία οικονομική λύση θέρμανσης για ένα δωμάτιο.

Στην εποχή μας θα προτιμήσουμε μία πιο μοντέρνα εναλλακτική, όπως είναι οι μεγάλοι πίνακες και οι καθρέφτες, που λειτουργούν τόσο διακοσμητικά, όσο και μονωτικά.  Επίσης, υπάρχουν και στιλάτες μονωτικές ταπετσαρίες, σε διάφορα σχέδια και υλικά. Επενδύοντας έναν τοίχο με ταπετσαρία, σε μία μεριά που είναι εκτεθειμένη στο κρύο π.χ. βορεινή, διατηρείς την εσωτερική θερμοκρασία του δωματίου.

4. Επικεντρώσου στα χαλιά

Αν σου αρέσει να τριγυρνάς ξυπόλητος/η στο σπίτι ακόμα και τον χειμώνα, τότε φρόντισε να στρώσεις σύντομα τα πατώματα με χαλιά. Ειδικά για τους ενοίκους κατοικιών που βρίσκονται πάνω από πυλωτή, το κρύο φαίνεται να μπαίνει από τα μαρμάρινα πατώματα και τα πλακάκια. Το layering, λοιπόν, με χαλιά αποτελεί μία φθηνή θέρμανση για το σπίτι.

Πώς μπορείς να το εφαρμόσεις; Είτε στρώνεις πρώτα τα μεγαλύτερα χάλια και από πάνω τα μικρότερα,  είτε βάζεις πρώτα κάτω τα χάλια που έχουν ουδέτερους τόνους και από πάνω εκείνα που έχουν διάφορα σχέδια. Όσο πιο χοντρά είναι τα χαλιά, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα πετύχεις στη θερμομόνωση. Προτίμησε, επίσης, τα μάλλινα χάλια, αντί για συνθετικά, καθώς πέρα από οικονομική λύση θέρμανσης, είναι και πιο οικολογική.

5. Εκμεταλλεύσου τον ήλιο

Μπορεί το κρύο να είναι τσουχτερό, αλλά στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολλές μέρες ηλιοφάνειας. Οπότε είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτείς τη φυσική θερμότητα που προσφέρει ο ήλιος. Για θέρμανση σπιτιού χωρίς ρεύμα, όσο έχει φως, έχε τις τέντες σηκωμένες και τις κουρτίνες τραβηγμένες. Το βράδυ, μόλις δηλαδή αρχίσει να πέφτει ο ήλιος, κατέβασε τις τέντες για να «κόβουν» τον αέρα και ξανακλείσε τις κουρτίνες για να κρατήσεις μέσα στο σπίτι τη ζέστη.

6. Τοποθέτησε έξυπνα τα έπιπλα

Σκέψου έξυπνα και κάνε οικονομία στη θέρμανση, τοποθετώντας σωστά τα έπιπλα μέσα στον χώρο. Με λίγα λόγια, φρόντισε να μην έχεις βαριά έπιπλα μπροστά από θερμαντικά σώματα, γιατί και απορροφούν τη ζέστη, αλλά και εμποδίζουν τον ζεστό αέρα να διαχέεται παντού. Επίσης, απόφυγε να τοποθετείς τα κεφαλάρια των κρεβατιών κάτω ακριβώς από τα παράθυρα.

7. Απομάκρυνε την υγρασία

Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, αλλά όταν έχει πολλή υγρασία το σπίτι, η αίσθηση του κρύου είναι ακόμα πιο έντονη. Οπότε όταν φυσάει βοριάς, μπορείς να αερίσεις τους χώρους για να πέσει με φυσικό τρόπο η υγρασία. Τέλος, για την υγρασία που κρύβεται μέσα σε ντουλάπια και ντουλάπες, υπάρχουν ειδικοί συλλέκτες που τη δεσμεύουν.

8. Ξεκίνα το μαγείρεμα

Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις φανατικά το μαγείρεμα;  Και το σπίτι θα μοσχοβολήσει και θα εκμεταλλευτείς τη θερμότητα από τον φούρνο για να ζεστάνεις τουλάχιστον την κουζίνα. Προσοχή, όμως, με τον απορροφητήρα γιατί μπορεί να τραβάει προς τα έξω τις δυσάρεστες μυρωδιές, αλλά δυστυχώς παίρνει και τον ζεστό αέρα. Αν δεν τον χρειάζεσαι πραγματικά, μην τον ανάβεις.

9. Μη στεγνώνεις τα βρεγμένα ρούχα στα καλοριφέρ 

Το να βάζεις τα βρεγμένα ρούχα πάνω στο καλοριφέρ, δεν είναι ιδανική λύση για να τα στεγνώσεις. Πρώτον, γιατί έτσι μπλοκάρεις τη θερμότητα από το να διαχέεται στον χώρο και δεύτερον, γιατί έτσι γεμίζει το σπίτι υγρασία.

10. Τοποθέτησε αλουμινόχαρτο πίσω από τα καλοριφέρ

Μία έξυπνη λύση για να μην πηγαίνει χαμένη η θερμότητα που εκπέμπουν τα καλοριφέρ, είναι να τοποθετήσεις στον τοίχο από πίσω τους αλουμινόχαρτο. Το αλουμινόχαρτο παίζει τον ρόλο του «καθρέφτη» της θερμότητας και την αντανακλά προς όλο το δωμάτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

«Όλβιος όστις ιστορίας έσχε μάθησιν»(Ευριπίδης) : «Ο Χίτλερ και οι Απόστολοι του Κακού» /Ντοκιμαντέρ (2016)

Αντικειμενικό πορτρέτο, βασισμένο σε έγχρωμα αρχεία, του Αδόλφου Χίτλερ και των ανδρών γύρω του, που ήταν οι  υπεύθυνοι για την επιτυχία του...