Ιστορίες χωρίς φωνή: Εφιάλτες στα πούπουλα
Η στήλη «Ιστορίες Χωρίς Φωνή» του Πέτρου Κατσάκου στην εφημερίδα «Αυγή» δίνει βήμα στα πλάσματα που δεν μπορούν να μιλήσουν. Πρώτη φορά τα ζώα αποκτούν βήμα και ουρλιάζουν για τα δικαιώματά τους. Με τρόπο που μόνο ένας αφηγητής με ενσυναίσθηση μπορεί να κάνει.
Του Πέτρου Κατσάκου*
Η υπόσχεση της διαφήμισης τον έπεισε. Διάβασε πως «τα πούπουλα χήνας ή πάπιας στο εσωτερικό του μαξιλαριού παρέχουν μια ονειρεμένη αίσθηση απαλότητας, ενώ δημιουργούν μια ζεστή φωλιά για το κεφάλι» και είπε χαλάλι τα χρήματα αν πρόκειται αυτά τα πούπουλα να του εξασφαλίσουν έναν ονειρεμένο ύπνο. Όταν, όμως, έκλεισε τα μάτια του και αφέθηκε στην αγκαλιά του Μορφέα, κρύος ιδρώτας τον έλουσε ακούγοντας τις απόκοσμες και σπαρακτικές κραυγές χιλιάδων ζώων που υπέμεναν ένα αποκρουστικό μαρτύριο και έρχονταν να στοιχειώσουν την αίσθηση απαλότητας που είχε αγοράσει. Η αλήθεια είναι πως δεν είχε προσέξει αν το μαξιλάρι που αγόρασε είχε στην συσκευασία του την ειδική σήμανση πως τα πούπουλα που περιέχει προέρχονται από σφαγμένη χήνα ή πάπια και δεν αφαιρέθηκαν διά της βίας από ένα ζωντανό ζώο. Όχι, ότι θα είχε μεγάλη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς πως σύμφωνα με τις έρευνες ανεξάρτητων οργανισμών και ακτιβιστικών οργανώσεων, το 80% από τα πούπουλα που κυκλοφορούν σήμερα στην διεθνή αγορά και γεμίζουν μαξιλάρια, παπλώματα, μπουφάν και υπνόσακους προέρχονται από την απαγορευμένη τουλάχιστον στην ΕΕ διαδικασία του "live plucking", της αποπτέρωσης δηλαδή ζωντανών πτηνών.
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Vier Pfoten εκτιμάται ότι σε όλο τον κόσμο περίπου 3 δισεκατομμύρια πάπιες και πάνω από 600 εκατομμύρια χήνες κάθε χρόνο θανατώνονται σε μονάδες εκμετάλλευσης ζώων. Στα σφαγεία συγκεντρώνονται πάντα τα πούπουλα και τα φτερά που μπορούν να προμηθευτούν οι μεταποιητές, ωστόσο αυτά δεν επαρκούν λόγω της αυξημένης ζήτησης οπότε ο κύκλος των βασανιστηρίων και της παρανομίας καλά κρατεί παγκοσμίως όσο οι άνθρωποι πληρώνουν για «να ζουν στα πούπουλα». Αν και είναι πολύ πιθανό να μην γνωρίζουν την φρίκη που κρύβεται μέσα σε ένα μπουφάν, ένα μαξιλάρι, ένα πάπλωμα ή ένα sleeping bag. Και η αλήθεια είναι πως χρειάζεται ιδιαίτερα νοσηρή φαντασία για να υποψιαστείς τι σημαίνει «αποπτέρωση» ζωντανών ζώων.
Για την απομάκρυνση των φτερών -προτιμούνται αυτά από τις ευαίσθητες περιοχές του λαιμού και του στήθους του πτηνού- ο εργάτης κρατά το κεφάλι της χήνας ή της πάπιας σφιχτά ανάμεσα στα πόδια του ώστε να μπορεί με το ένα χέρι να την κρατάει και με το άλλο να την ξεπουπουλιάζει.
Όταν τα πούπουλα μαδιούνται από τα πουλιά, το ανθρώπινο χέρι αφήνει πίσω του ματωμένους αδένες, σκισίματα και πληγές στους ιστούς και στο δέρμα του ζώου που σφαδάζει
Αν τα σκισίματα είναι βαθιά ράβονται με βελόνα και κλωστή και φυσικά χωρίς αναισθησία. Στις φάρμες εκμετάλλευσης οι χήνες και οι πάπιες ζουν σε απίστευτες συνθήκες συνωστισμού. Συνήθως στοιβάζονται 20.000 πουλιά σε πολύ μικρούς χώρους ή σε κελιά. Κατά κανόνα αυτά τα ζώα δεν θα έχουν ποτέ επαφή με τον ήλιο ή τον καθαρό αέρα και το χώμα. Το βασανιστήριο της «συλλογής» των φτερών τους ξεκινά όταν τα ζώα είναι μόλις δέκα μηνών και επαναλαμβάνεται κάθε 6 εβδομάδες, μέχρι τα πουλιά να έρθουν στην κατάλληλη ηλικία ώστε να σφαχτούν για το κρέας τους. Μέχρι το σφαγείο, όμως, θα έχουν κυριολεκτικά μαρτυρήσει από το συστηματικό μάδημα.
Πολλά από τα πτηνά δεν θα αντέξουν αυτή τη διαδικασία, ιδιαίτερα αν έχουν υποστεί πολλούς τραυματισμούς και θα πεθάνουν από τις μολύνσεις και το στρες. Όσα αντέξουν μέχρι τέλους θα έχουν υποστεί αυτή τη διαδικασία τουλάχιστον 6 φορές, μέχρι να σταλούν στα σφαγεία. Συχνά εκεί τα ζώα αυτά δεν αναισθητοποιούνται πριν τη σφαγή και τους κόβεται ο λαιμός ενώ έχουν πλήρη συνείδηση. Το ίδιο συμβαίνει και όταν ρίχνονται στις δεξαμενές με το καυτό νερό που διευκολύνουν την αφαίρεση των φτερών τους. Φυσικά τα πούπουλα περισυλλέγονται και από τα πτηνά που έχουν ήδη σφαχτεί.
Tο 80% που κυκλοφορεί στην αγορά προέρχεται από ζωντανές χήνες και πάπιες
Για να κοιμάται κάποιος καλά δεν είναι τόσο η «ονειρεμένη αίσθηση της απαλότητας» που χρειάζεται όσο η καθαρή συνείδηση πως ο ύπνος μας δεν είναι συνδεδεμένος συνειδητά ή ασυνείδητα με τα φριχτά βασανιστήρια που έχουν υποστεί κάποια πλάσματα που παρότι δεν έχουν φωνή μπορούν να ουρλιάζουν από πόνο στα όνειρά μας μετατρέποντάς τα σε εφιάλτες. Γι αυτό ας πούμε την ιστορία τους και ας καθαρίσουμε την συνείδηση και τα όνειρά μας από τις κραυγές τους.
Απαγόρευση της αποπτέρωσης
Η αποπτέρωση σε ζωντανά πτηνά απαγορεύεται στην ΕΕ από το 1999. Όχι όμως και στην Κίνα, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα πούπουλων. Ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία των τελευταίων ετών εκτός από την Κίνα, αντίστοιχες πρακτικές φέρονται να χρησιμοποιούνται συστηματικά τόσο στην Πολωνία όσο και στην Ουγγαρία.
*Πηγή: avgi.gr
____________________________________
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου