Τετάρτη, Μαΐου 04, 2022

χάρτης, 41-Μηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Λόγου & Τέχνης/ ΜΑΪΟΣ 2022


χάρτης, 41
Μηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό
Λόγου & Τέχνης
ΜΑΪΟΣ 2022
 
Μεταφράσεις: Ο Θ. Κ. Στεφανόπουλος μας εισάγει στον Ηρώνδα και μεταφράζει δύο μιμίαμβους. Η Αλίκη Μανωλά μεταφράζει ποιήματα του Μεξικανού ποιητή/αυτοσχεδιαστή Αλέξις Ντίας Πιμιέντα· ο Στρατής Πασχάλης ένα ποίημα του Αρθούρου Ρεμπό, ο Φ. Δ. Δρακονταειδής ένα κείμενο του Περουβιανού Χούλιο Ραμόν Ριμπέιρο και ο Γιώργος Μπλάνας προλογίζει και μεταφράζει αποσπάσματα από τον Οιδίποδα τύραννο του Σοφοκλή.
 
Δοκίμια: Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος παρουσιάζει το Α΄ μέρος από το ευρετήριο τίτλων ποιητικών συλλογών (1880-2000) που ετοίμασε και ο Βίκτωρ Ιβάνοβιτς συνομιλεί με τον Ζάχο Σιαφλέκη.
 
Βιβλιοκρισίες από την Ανθούλα Δανιήλ, την Καίτη Διαμαντάκου, τον Σάββα Κοκκινίδη, τον Γιάννη Ιόλαο Μανιάτη, τον Μιχάλη Μοδινό και τον Τηλέμαχο Χυτήρη.

Πυξίδες: ο Γιώργος Βέης επανέρχεται στο Σουδάν • η Αγαθή Δημητρούκα, στη νέα σειρά με ποιήματα-κραυγές, μεταφράζει ένα επίκαιρο ποίημα από την Κόστα Ρίκα και παραθέτει ένα σχετικό δικό της • η Ιωάννα Λιούτσια συνδέει τον Λουντέμη με τον Ροντάρι και τον Μορμόλη • Η Χαρίκλεια Πανουτσοπούλου σε μια παιγνιώδη σπουδή θανάτου • Ο Ανδρέας Τσάκας παρουσιάζει μια επιστολή του Φλομπέρ στην Απολλωνία Σαμπατιέ • Στη «Μικρή Κλίμακα» η Δ.Ι. Χριστοδούλου αναγκάζει τον Γιάννη Ευσταθιάδη, την Μαρία Κουγιουμτζή και τον Σταύρο Κρητιώτη να μελωδήσουν πάνω στο ημιστίχιο: «αγάπη που ΄γινες».
 
Στις Διερευνήσεις, ο Γιάννης Λειβαδάς υποσκάπτει τα εδάφη της ποίησης.
 
Στον Ζωολογικό Κήπο περιπλανιούνται ο Χάρης Βλαβιανός (με πιράνχας) και η Χριστίνα Βουμβουράκη (με γούνα, ανοιξιάτικα).

 
  
Στην Αρχιτεκτονική, ο Δημήτρης Φιλιππίδης επεξεργάζεται μια βιωματική σχέση με τα ίχνη της αρχιτεκτονικής.
 
Στο Θέατρο, ο Γιώργος Μουλουδάκης βλέπει το «Αλάρμ» , ενώ ο Ζαφείρης Νικήτας ερευνά την περίπτωση του Μάριου Ποντίκα σε σχέση με το Θέατρο Στοά.
 
Στον Κινηματογράφο ο Λάμπρος Σκουζάκης τετραπλασιάζει την αλληλογραφία του με την Στεφάν Οντράν και ο Γιάννης Σμοΐλης ξαναβλέπει το «Οκτώμισι» του Φελίνι.
 
Στα Κόμικς ο Άρης Μαλανδράκης καταγράφει την παρουσία ενός Κίτρινου Παιδιού από την Αμερική στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.
 
Στη Μουσική, η Έλση Σαράτση εγκαινιάζει τους «Μικρούς Οδηγούς Ακρόασης» με Προκόφιεφ.
 
και στις 15 Μαΐου το αφιέρωμα στον

ΓΙΩΡΓΟ ΙΩΑΝΝΟΥ

(επιμ. Έλενα Χουζούρη)
δείτε τα περιεχόμενα


Facebook
Website

Δεν υπάρχουν σχόλια:

♫ Tu Bella Ca' Lu Tieni-Oμορφούλα μου εσύ, με το στρογγυλό στήθος/Σε λένε Μαρία, τόσο όμορφο όνομα / Σου το έδωσε η Μαντόνα

L'arpeggiata – Tu bella ca lu tieni lu pettu tundu (Tarantella) Συνθέτης :Pino De Vittorio(1954 ) ...