Τρίτη, Μαρτίου 01, 2022

χάρτης, 39/ Μηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Λόγου & Τέχνης -ΜΑΡΤΙΟΣ 2022

 

χάρτης, 39
Μηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό
Λόγου & Τέχνης
ΜΑΡΤΙΟΣ 2022
Ου κρανίου τόπος: Πόλεμος και ειρήνη
Αν πατέρας των πάντων παραμένει ο Πόλεμος, μητέρα όλων δεν πρέπει να θεωρείται η Ειρήνη; Αλίμονο σε όσους χάνουν τη ζωή και τον βίο τους. Αλίμονο στα θύματα σε έναν κόσμο όπου οι θύτες θριαμβολογούν. Βασικό ερώτημα παραμένει αν – ενδυναμώνοντας, αντί να αποκρούσει, την από δυσμάς περικύκλωση που επιχειρεί να αποφύγει – η εισβολή στην Ουκρανία της Ρωσίας, που συνεπάγεται αποκοπή από την υπόλοιπη Ευρώπη, μετατοπίσει προς ανατολάς τον πυρηνικά στρατηγικό αντίπαλο των ΗΠΑ, καθιστώντας τον έναν λιγότερο ισχυρό εταίρο της Κίνας. Στο πεδίο των συμβολισμών, οι γεωπολιτικές προοπτικές συνοψίζονται σε ένα ερώτημα για τον Πόλεμο και την Ειρήνη: Θα διαβάζεται ο Τολστόι στο μέλλον ως μέρος της ευρωπαϊκής ή της κινεζικής λογοτεχνίας;  Γιώργος Χουλιάρας

TA BΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ
ΧΑΡΤΗ 2021


Ο «Χάρτης», συμπληρώνοντας τον τρίτο χρόνο διαδικτυακής κυκλοφορίας του, καθιερώνει ετήσια βραβεία, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικότερων βιβλίων της χρονιάς. Η διάκριση αυτή προέρχεται από μια ευρεία ομάδα τακτικών συνεργατών του περιοδικού οι οποίοι, χωρίς δεσμεύσεις ή προεπιλογές, πρότειναν έως τρία βιβλία ανά είδος λόγου (Ποίηση, Πεζογραφία, Δοκίμιο, Μετάφραση και Βιβλίο για παιδιά) που έχουν εκδοθεί το 2021. Στα «Στίγματα» του τεύχους δημοσιεύεται ο Ευρύς Κατάλογος των χαρτογραφικών Επιλογών.
Το τεύχος αυτό περιλαμβάνει ποίηση και πεζογραφία με νέους και παλαιότερους συνεργάτες: Κατερίνα Αγυιώτη, Τάκης Γεράρδης, Άννα Γρίβα, Κλεονίκη Δρούγκα, Σοφία Ελευθερίου, Παναγιώτα Ζώη, Αριάδνη Καλοκύρη, Λευτέρης Καλοσπύρος, Βασίλης Ν. Καμβύσης, Τασούλα Καραγεωργίου, Αναστασία Κάτσικα, Ευφροσύνη Κρητικού, Κωνσταντίνος Χ. Λουκόπουλος, Λουκάς Παπαδημητρίου, Κατερίνα Παπαντωνίου, Βασιλική Πατέλη, Αγγελική Σιδηρά, Φώτης Α. Σταθόπουλος, Καίτη Στεφανάκη, Γεωργία Τάτση, Φωτεινή Τέντη, Ρία Φελεκίδου, Δημήτρης Ψαλλίδας
  
 
Μεταφράσεις: Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ολοκληρώνει το μακρύ ποίημα τού Ισπανού Χοσέ Ντανιέλ Εσπέχο· ο Αρεταίος Μπεζάνης μεταφράζει τρία ποιήματα του Αλβανού Ισμαήλ Κανταρέ· η Μάιρα Φουρνάρη επιλέγει «Ελληνικά» ποιήματα του Καταλανού Τζουάν Μαργαρίτ· ο Δημήτρης Καλοκύρης έξι νεανικά ποιήματα του Αργεντινού Χόρχε Λουίς Μπόρχες· η Ελένη Βλάχου ένα διήγημα του Ναμιμπιανού Ρεμί Νγκαμίζε και ο Γιώργος Θάνου ποιήματα του Αμερικανού Ρον Πάτζετ.
Ένα Δοκίμιο του Γιώργου Δήμου για το «Walden» του Θόρω και το δεύτερο δοκίμιο του Βίκτωρα Ιβάνοβιτς στη σειρά «...Εκ των υστέρων».
Βιβλιοκρισίες από την Αθηνά Βογιατζόγλου, τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, τον Παναγιώτη Ελ Γκεντί, τον Δημήτρη Καράμπελα και την Έλενα Χουζούρη.

Πυξίδες: ο Γιώργος Βέης επανέρχεται στους Νείλους • η Αγαθή Δημητρούκα ξεκινά μια νέα σειρά με ποιήματα-κραυγές ξεκινώντας από την Αϊτινή Έλσι Σουρενά • η Ιωάννα Λιούτσια συμπλέκει γάτες με Σαμουράι • Η Μαρία Σαββάκη συνεχίζει τα διλήμματα (: «Βάσανα ή καημός;») • Ο Ανδρέας Τσάκας μεταφράζει και σχολιάζει μια νεανική επιστολή του Τ.Σ. Έλιοτ στη μητέρα του • Στη «Μικρή Κλίμακα» η Δ.Ι. Χριστοδούλου οργανώνει μια «Άρνηση», συνεπικουρούμενη από την Κατερίνα Αγυιώτη, την Άννα Γρίβα, τον Λευτέρη Καλοσπύρο και την Καίτη Στεφανάκη.

Στίς Διερευνήσεις, ο Αλέξης Σταμάτης αναζητά τη σπίθα της έμπνευσης και ο Σωτήρης Χαλικιάς τα «Ελγίνεια» του Πεκίνου.
Στον Ζωολογικό Κήπο περιπλανιούνται η Αναστασία Κάτσικα, η Ευγενία Μαυροσκότη και ο Γιάνης Πάσχος με τις φαντασιακές «Ουρές» του.
  
Στην Αρχιτεκτονική, ο Δημήτρης Φιλιππίδης πλέκει ένα εγκώμιο της αταξίας.
Στα Εικαστικά, ο Νίκος Ζήβας διακηρύσσει εμπράκτως ότι στο έλασσον βρίσκεται το κάλλος.
Στο Θέατρο: Η Μαρίνα Αθανασίου-Τάκη ερευνά τις σύγχρονες σκηνοθετικές προσεγγίσεις στον Λεόντιο Μαχαιρά ενώ ο Σάββας Πατσαλίδης αναλύει το θεατρικό εργοτάξιο ανακυκλώσεων στο μεταπανδημιακό θέατρο.
Στον Κινηματογράφο ο Λάμπρος Σκουζάκης συνεχίζει την αλληλογραφία του με την Στεφάν Οντράν και ο Γιάννης Σμοΐλης ξαναβλέπει τους «Τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας» του Ν. Παναγιωτόπουλου.
Στη Μουσική, ο Σάκης Παπαδημητρίου εντοπίζει το πρώτο σόλο αυτοσχεδιαζόμενης free jazz στον ελληνικό κινγματογράφο διά χειρός Ντίνου Ηλιόπουλου, ενώ ο Αριστοτέλης Χαϊτίδης συνεχίζει την εύθυμη στήλη «Όπερα για Αρχάριους» με το «Τριστάνος και Ιζόλδη» του Βάγκνερ.
Στη Φωτογραφία, ο Άρις Γεωργίου αναδεικνύει .. εξ όνυχος τον λέοντα των προσεγγίσεων. Επίσης, φιλοξενούνται φωτογραφίες των Ηλία Γεωργουλέα, Κωστή Ζάγκα, Μυρτιάς Νικολακοπούλου, Αλέξιου Μάινα, Ανδρέα Σμαραγδή.
 
Στις 5 Μαρτίου

θα αναρτηθούν τα «Ηχηρά παρόμοια» του Γιάννη Ευσταθιάδη
και ΣΕΛΙΔΕΣ:

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΚΡΙΕΖΗ
και στις 15 Μαρτίου το  αφιέρωμα στον Αμερικανό ποιητή

ΤΖΟΝ ΑΣΜΠΕΡΙ

(επιμ. Βασίλης Παπαγεωργίου)
δείτε τα περιεχόμενα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γάλλοι σεφ μαγειρικής: εκπαιδευτές και συνεργάτες ή σαδιστές που κάνουν εφιαλτική τη ζωή των εκπαιδευομένων και των υφισταμένων τους;

  Εφιάλτες στην κουζίνα Από τα μικρά μπιστρό ώς τα φημισμένα πολυτελή εστιατόρια, οι...