Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022

Η προσχεδιασμένη εγκληματική εγκατάλειψη του ΕΣΥ οδηγεί σε μαζικές παραιτήσεις γιατρών, για να μην "καούν" από την εργασιακή κόλαση που αντιμετωπίζουν τις


Κέντρο Υγείας Κέρκυρας / Παραίτηση γιατρού - κόλαφος για την εγκατάλειψη του ΕΣΥΚέρκυρα: Παραίτηση Φ. Κακαβίτσα από το ΕΣΥ – “Διαλέγω την αξιοπρέπειά μου”  | Κέρκυρα Corfu TV News



«Δεν είναι ανεκτό» καθημερινό ωράριο από τις 8 το πρωί ως τις 9 το βράδυ συν 13-15 εφημερίες το μήνα «εκλιπαρώντας για 1 ή 2 απογεύματα ελεύθερα στη βδομάδα»

Με τον πλέον ανθρώπινο όσο και σοκαριστικό τρόπο, ο γιατρός του ΕΣΥ Φοίβος Κακαβίτσας, οικογενειακός γιατρός στο Κέντρο Υγείας Κέρκυρας, περιγράφει το πώς ο ίδιος αποφάσισε να εγκαταλείψει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρότι «όταν διάλεξα την ειδικότητα του οικογενειακού ιατρού, πάντα σκεφτόμουνα τον εαυτό μου να εργάζεται εντός του δημόσιου συστήματος υγείας».

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν, όπως περιγράφει στο κείμενο της αίτησής του προς την αρμόδια 6η ΥΠΕ, ήταν η «απαίτηση της διεύθυνσης για ακόμα περισσότερες εφημερίες», προκειμένου να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες προσωπικού από την στελέχωση του εμβολιαστικού κέντρου κατά τις αργίες.

«Για την αξιοπρέπειά μου δεν είναι ανεκτό (ακόμα και οι φυλακισμένοι έχουν κάποια απογεύματα ελεύθερα...)», τονίζει ο κ. Κακαβίτσας, υπογραμμίζοντας ότι «η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ* δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια» για να προσληφθούν γιατροί σε αντικατάσταση άλλων παραιτηθέντων ή που απουσιάζουν σε μακρόχρονες άδειες, ούτε προσωρινής αντικατάστασής τους με ιατρούς άλλων ΚΥ της αρμοδιότητάς της.

Σε σχετική ανάρτησή του στα social media ο ίδιος κάνει σαφές ότι «είμαστε και άνθρωποι, έχουμε και οικογένειες ... απέναντι στις εργασιακή εξουθένωση, διαλέγω την αξιοπρέπεια», καυτηριάζοντας το γεγονός ότι ήδη πριν τις νέες απαιτήσεις της διεύθυνσης «η υπερεργασία δεν οφείλονταν στην πανδημία, αλλά απλά στην έλλειψη προσωπικού, μετά την παραίτηση μιας συναδέλφου το καλοκαίρι που ποτέ δεν αντικαταστάθηκε». Χαρακτηριστικό του πόσο ασφυκτικές ήταν οι ανάγκες και πόσο λίγο το ιατρικό προσωπικό, είναι το γεγονός ότι όπως αναφέρει του οφείλονται συνολικά 83 ημέρες κανονικής άδειας...

Το πλήρες κείμενο της παραίτησης και η ανάρτηση στα social media

«Όπως γνωρίζετε, κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην εργασία αλλά και δικαίωμα να έχει και κάποιες ώρες για τον ίδιο, την οικογένειά του και όσα αυτός επιθυμεί.

Εδώ και 6 μήνες εργάζομαι στο ΚΥ Κέρκυρας ως εφημερεύων ιατρός καλύπτοντας βάρδιες πέραν του φυσιολογικού (10 το μήνα) και πολύ περισσότερες από κάθε άλλο ιατρό του ίδιου Κέντρου Υγείας.

Μετά την απαίτηση της διεύθυνσης για ακόμα περισσότερες εφημερίες για την κάλυψη του [...] εμβολιαστικού κέντρου κατά τις αργίες ξεπέρασα κάθε όριο εξουθένωσης καθώς θα πρέπει να βρίσκομαι εντός των τειχών 13, 14 ή 15 ημέρες το μήνα, πέραν του καθημερινού πρωινού ωραρίου, κάτι που για την αξιοπρέπειά μου δεν είναι ανεκτό (ακόμα και οι φυλακισμένοι έχουν κάποια απογεύματα ελεύθερα...).

Ως εκ τούτου δηλώνω πως εξαιτίας αυτής της κατάστασης, για την οποία η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για πρόσληψη των γιατρών που έχουν παραιτηθεί ή απουσιάζουν σε μακρόχρονες άδειες ή έστω προσωρινής αντικατάστασής τους με ιατρούς άλλων ΚΥ, παραιτούμαι εκ της μόνιμης θέσης μου στο ΕΣΥ».

Ο χρήστης Fivos Kakavitsas αισθάνεται εξουθενωμένος στην τοποθεσία Κέντρο Υγείας Κέρκυρας.

Μετά την απαίτηση της διεύθυνσης για να πραγματοποιώ εφεξής 14 εφημερίες το μήνα, μόνη αξιοπρεπής λύση ήταν αυτή της παραίτησης μου από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μέχρι τώρα έκανα 10 εφημερίες το μήνα, που ήταν ήδη εξουθενωτικές ως ωράριο (1 στις 3 μέρες εσώκλειστος στο ΚΥ για να καταλαβαινόμαστε), ελπίζοντας ότι θα έρθουν και καλύτερες μέρες. Αυτό παρότι η υπερεργασία δεν οφείλονταν στην πανδημία, αλλά απλά στην έλλειψη προσωπικού, μετά την παραίτηση μιας συναδέλφου το καλοκαίρι που ποτέ δεν αντικαταστάθηκε...
Η αλήθεια είναι ότι οταν διάλεξα την ειδικότητα του οικογενειακού ιατρού, πάντα σκεφτόμουνα τον εαυτό μου να εργάζεται εντός του δημόσιου συστήματος υγείας.
Δυστυχώς κάποιοι επέλεξαν την εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού στο ΕΣΥ και την ουσιαστική εκδίωξη του από το σύστημα.
Δεν με πείραξαν ούτε τα χρωστούμενα των εφημερίων (πολλές φορές για ολόκληρους μήνες, αυτά πάντα υπήρχαν), ούτε η δουλειά (σε όλες τις εφημερίες λέω σε κόσμο που δεν βρίσκει ραντεβού το πρωί, να έρθει να τον εξυπηρετήσω), δε με πείραξαν οι 83 μέρες κανονικής άδειας που μου οφείλονται (νταξ' αυτό με πείραξε λίγο, αλλά την πάλευα).
Δεν εκβιάζω κανένα, ξέρω ότι το σύστημα θα λειτουργήσει και χωρίς εμένα. Πάντα λειτουργεί.
Το θέμα όμως δεν είναι μόνο το σύστημα. Πέρα από λειτουργοί του συστήματος, είμαστε και άνθρωποι, έχουμε οικογένειες και δε μπορεί να δουλεύεις από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ κάθε μέρα, εκλιπαρώντας για 1 ή 2 απογεύματα ελεύθερα στη βδομάδα....
Απέναντι στις εργασιακή εξουθένωση, διαλέγω την αξιοπρέπεια.
Καλημέρα σαςΔεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

* Ιωάννης Καρβέλης , διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδα.Πτυχιούχος Νομικών και Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, στη «Διοίκηση και Οργάνωση Επιχειρήσεων» και στη «Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων».
Στέλεχος του Ο.Α.Ε.Δ. επί 31 χρόνια, ήταν μέχρι το διορισμό του  προϊστάμενος του τμήματος Ασφάλισης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πελοποννήσου του Οργανισμού και πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Ο.Α.Ε.Δ. Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

Είναι προφανέστατο ότι οι σπουδές και η επαγγελματική πείρα του ευσεβέστατου κυρίου Καρβέλη (δείτε τις εικόνες πίσω του)  δεν  παρέχουν  εχέγγυα για την εκπλήρωση με επιτυχία των απαιτήσεων ενός ρόλου τόσο σπουδαίου , όπως είναι ο συντονισμός των υπηρεσιών Υγείας μίας περιφέρειας σε καιρό πανδημίας . Ο κύριος Καρβέλης λειτουργεί ως πειθήνιο κομματικό στέλεχος , που εφαρμόζει τις εντολές των πολιτικών προϊσταμένων του, οι οποίοι θέλουν να συρρικνώσουν το ΕΣΥ προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Γι΄αυτό δε δίνει δεκάρα για το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο βλέπει ως αναλώσιμους κωπηλάτες μιας εργασιακής γαλέρας και απαιτεί  από εξαντλημένους  δούλους  να πεθάνουν πάνω στον πάγκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η δεσποινίς Κοκκινοσκουφίτσα με τρία «ιερά τέρατα» της καλλιτεχνικής και θεατρικής ζωής που έγραψαν ιστορία

«Δεν ήταν δικές του οι ιστορίες, υπήρχαν και πριν απ'αυτόν σαν λαϊκά παραμύθια. Όμως, εκείνος πρώτος τις συγκέντρωσε σε βιβλίο και έτσι,...