Τετάρτη, Νοεμβρίου 03, 2021

ΑΑΔΕ και Αρχή Kαταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες παρακολουθούν όλο το 24ώρο τις καταθέσεις μας


«Βόμβα»: Δείτε ποιοι παρακολουθούν όλο το 24ώρο τις καταθέσεις μας


Τράπεζες: Μπορεί να βγάζουμε και να βάζουμε χρήματα ανέμελοι στην τράπεζα, ωστόσο οι καταθέσεις παρακολουθούνται όλο το 24ωρο και ελέγχονται τόσο από την ΑΑΔΕ, όσο και από Αρχή Kαταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Οι δύο υπηρεσίες, ανάλογα με τα ευρήματα που εντοπίζουν από τους ελέγχους που διενεργούν, κοινοποιούν η μία στην άλλη, τα αποτελέσματα. Έτσι, όσοι πιάνονται από την ΑΑΔΕ ελέγχονται και για διακίνηση μαύρου χρήματος, ενώ όσοι πέφτουν στα δίχτυα της Αρχής για το ξέπλυμα, ελέγχονται και για φοροδιαφυγή από την εφορία.

Για την Αρχή Kαταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η κεντρική πηγή των στοιχείων είναι οι δηλώσεις πόθεν έσχες που υποβάλλονται κάθε χρόνο από συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες πολιτών και πολιτικούς.

Ταυτόχρονα σκανάρει και τους τραπεζικούς λογαριασμούς και διασταυρώνει τις δηλώσεις των υπόχρεων με τα πραγματικά δεδομένα των τραπεζικών λογαριασμών και αν προκύψει κάτι ύποπτο, τότε κοινοποιεί τον φάκελο στην ΑΑΔΕ για τα περεταίρω.

Ταυτόχρονα ελέγχει και τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία τα συσχετίζει με τα εισοδήματα και τις καταθέσεις και εφόσον διαπιστώσει ασυμβατότητες, καλείται ο υπόχρεος για εξηγήσεις και η υπόθεση κοινοποιείται στις φορολογικές αρχές για ενδελεχή έλεγχο.

Η ΑΑΔΕ από την πλευρά της ελέγχει τις καταθέσεις από το «Ειδικό Λογισμικό Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο χρησιμοποιείται από τον Μάιο του 2017 για τον προσδιορισμό της συνολικής καθαρής ατομικής/οικογενειακής τραπεζικής περιουσίας για κάθε ΑΦΜ και τη σύγκρισή της με τα δηλωθέντα ατομικά/οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, έτσι ώστε εξάγεται εκτίμηση αποκρυβείσας ή μη φορολογητέας ύλης.

Μέσω αυτοματοποιημένων λογιστικών αλγορίθμων, το σύστημα μπορεί να συσχετίζει τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα μέσα σε λίγη ώρα, οδηγώντας σε κάποιες πρώτες ενδείξεις πιθανής φοροδιαφυγής, που αποτελούν το έναυσμα για τον ενδελεχή φορολογικό έλεγχο.

Επιπλέον, οι ελεγκτές ζητούν και λαμβάνουν πρόσθετα στοιχεία, από το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών», που αφορούν στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του ελεγχόμενου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο πρώτο εξάμηνο του 2021 η ΑΑΔΕ απέστειλε στην Αρχή για το ξέπλυμα, 268 υποθέσεις για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, οι οποίοι θα ελεγχθούν και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Από αυτούς οι 263 φορολογούμενοι (ιδιώτες και νομικά πρόσωπα) κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή ύψους άνω των 50.000 ευρώ.

Πρόκειται για μεγάλη αύξηση των περιπτώσεων μεγάλης φοροδιαφυγής, δεδομένου ότι σε ολόκληρο το 2020, οι υποθέσεις που κοινοποιήθηκαν από τις φορολογικές αρχές στην Αρχή ήταν 225, αριθμός ο οποίος έχει ξεπεραστεί στο μέσο του 2021.

Επίσης το 2019 οι αντίστοιχες υποθέσεις ήταν 300 και 247 το 2018, στοιχείο που δείχνει, μια… άνθιση της μεγάλης φοροδιαφυγής, που απαιτεί και τη διερεύνηση πιθανού ξεπλύματος χρήματος.

Το συνολικό ποσό των συγκεκριμένων υποθέσεων φοροδιαφυγής που εντόπισαν οι φορολογικές αρχές στο πρώτο εξάμηνο ανέρχεται σε 392,83 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα εστάλησαν από την εφορία στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, 508 υποθέσεις φορολογουμένων με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, η συνολική οφειλή των οποίων ανέρχεται σε 362,84 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, από τις Δ.Ο.Υ, τα Ελεγκτικά Κέντρα (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ, ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π) και την Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. υποβλήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2021, 999 μηνυτήριες αναφορές εναντίον φοροφυγάδων και οφειλετών του δημοσίου.

Συγχρόνως η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, δεκάδες υποθέσεις με εκατοντάδες εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Διευκρινίζεται ότι τα πρόσωπα που κατηγορούνται ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φυσικά ελέγχονται και για φοροδιαφυγή ή για οφειλές προς το δημόσιο. Έτσι η Αρχή για το ξέπλυμα αποστέλλει στην Εφορία όλες τις υποθέσεις που διερευνώνται για «μαύρο χρήμα».

Ειδικότερα στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021, η Αρχή απέστειλε στην ΑΑΔΕ, 67 υποθέσεις μαύρου χρήματος για να ερευνηθούν για φοροδιαφυγή. Στις συγκεκριμένες υποθέσεις εμπλέκονται συνολικά 248 πρόσωπα.

Συνολικά από το 2016, σε πεντέμισι χρόνια, στάλθηκαν στην ΑΑΔΕ από την Αρχή για το ξέπλυμα συνολικά 2.235 υποθέσεις που αφορούν 5.133 πρόσωπα.

Σε ότι αφορά στην πορεία των διαλεύκανσης των υποθέσεων αυτών, στο πρώτο εξάμηνο του 2021 εκδόθηκε εντολή ελέγχου για τις 259, ενώ συνολικά οι εντολές ελέγχου από το 2016 ανέρχονται σε 2.684.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 οριστικοποιήθηκαν 100 υποθέσει από εκείνες που έστειλε η Αρχή, ενώ από το 2016 έχουν κλείσει 1.424 υποθέσεις.

Τα ποσά που βεβαιώθηκαν ανήλθαν σε 3,83 εκατ. ευρώ, στο πρώτο εξάμηνο και σε 176,5 εκατ. ευρώ στα τελευταία πεντέμισι χρόνια, ενώ εισπράχθηκαν 862.000 ευρώ στο πρώτο εξάμηνο και 8,1 εκατ. ευρώ, συνολικά από το 2016.

Τράπεζες: Θρίλερ με τα ΑΤΜ

Παράλληλα, συνεχίζεται το…θρίλερ με την εξαφάνιση των ΑΤΜ με την Τράπεζα Πειραιώς να τα μειώνει δραστικά αναγκάζοντας τους πελάτης της να κάνουν χιλιόμετρα για να βρουν το πρώτο διαθέσιμο!

Συγκεκριμένα, πελάτισσα της τράπεζας στο Facebook γράφει:

«Καλά όλα αυτά, αλλά η τοποθέτηση περισσότερων ΑΤΜ ώστε να εξυπηρετείτε τους πελάτες δεν είναι πολιτισμός; Χιλιόμετρα και καύσιμα για το κοντινότερο μηχάνημα; Ενώ στο εξωτερικό κυριολεκτικά σε κάθε κατάστημα λιανικής υπάρχουν εδώ πρέπει να γράψουμε δρομολόγια! Πολιτισμός δεν είναι μόνο οι τέχνες, είναι και η σωστή αντιμετώπιση των πελατών μια σοβαρής κατά τα άλλα επιχείρησης. Τοποθετήστε επιτέλους ΑΤΜ σε κάθε περιοχή, γιατί μπορεί στα αστικά κέντρα να υπάρχουν πολλά στην επαρχία όμως με τα κιάλια!»

Η απάντηση της τράπεζας ήταν η εξής:

«Καλησπέρα σας. Σας ευχαριστούμε για το χρόνο που διαθέσατε να μας μεταφέρετε γραπτώς τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας, τις οποίες έχουμε προωθήσει στο αρμόδιο τμήμα μας. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για ό,τι χρειαστείτε».

Αιτία για την ταλαιπωρία; Η απόφαση για μαζικά λουκέτα καταστημάτων σε αρκετές περιοχές, κάτι που μειώνει και τη διαθεσιμότητα των ΑΤΜ…

Τράπεζες: Νέο «τσουνάμι» λουκέτων – Τι συμβαίνει;

Παράλληλα, με κάθε τρόπο προσπαθούν οι τράπεζες να οδηγήσουν τους εργαζομένους τους στην εθελούσια έξοδο, σε σημείο που δεν διστάζουν να κλείσουν και τα καταστήματά τους!

Οι τράπεζες έχουν εξαπολύσει (ακόμα ένα) κύμα πιέσεων για εφαρμογή του προγράμματος «εθελούσιας» εξόδου, με στόχο τη συρρίκνωση του δικτύου τους και τη μείωση προσωπικού.

Μόνο στην Πειραιώς έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα 800 μετακινήσεις εργαζόμενων σε καταστήματα που πρόκειται να κλείσουν.

Η εν λόγω τράπεζα εξήγγειλε τον Μάρτιο του 2021 το σχέδιο εταιρικού μετασχηματισμού «Sunrise».

Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η πρόβλεψη για απομάκρυνση πάνω από 2.200 εργαζόμενων έως το τέλος του 2022, καθώς και το κλείσιμο 135 καταστημάτων σε όλη την επικράτεια (από 505 θα μειωθούν σε 430).

Ο πρόεδρος του ΣΕΥΤΠΕ Μανώλης Μπεμπένης καταγγέλλει στην ΑΥΓΗ ότι έχει δημιουργηθεί στην Τράπεζα Πειραιώς από πρόθεση ένα τοξικό περιβάλλον με αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές, ανασφάλεια, ανέφικτους στόχους, με απώτερο σκοπό οι εργαζόμενοι να καμφθούν ψυχολογικά και να φύγουν με εθελούσια.

Στην ετήσια αξιολόγηση «υπήρξε σωρεία πιέσεων μέσω περιφερειακών διευθυντών προκειμένου να αξιολογηθούν οι συνάδελφοι των καταστημάτων με την ελάχιστη δυνατή βαθμολογία. Στη συνέχεια, άρχισαν και περίεργες μετακινήσεις (και ΑμεΑ) σε καταστήματα τα οποία όλοι υποπτεύονταν πως θα κλείσουν το επόμενο διάστημα, προκειμένου να πιεστούν να αποχωρήσουν».

Οι εργαζόμενοι των καταστημάτων που κλείνουν έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην εθελούσια έξοδο (αφού δεν θα έχουν δουλειά την επόμενη μέρα), σε κάποιες προσχηματικές θέσεις σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας ή σε νησιωτικές περιοχές και στην υποχρεωτική άδεια!

Την ίδια περίοδο πύκνωσαν τα δημοσιεύματα περί «γενναιόδωρης εθελούσιας», μια κλασική συνταγή κοινωνικού αυτοματισμού, όπως σχολιάζει η εφημερίδα.

«Στην πραγματικότητα, μιλάμε για ποσά 40.000 – 50.000 ευρώ, που απευθύνονται σε εργαζομένους με ηλικία γύρω στα 40 ή 45 έτη – ποιος λογικός άνθρωπος θα έφευγε με αυτά τα χρήματα όταν θέλει πάνω από 25 χρόνια για να συνταξιοδοτηθεί, ενώ η ανεργία καλπάζει;» επισημαίνει στην ΑΥΓΗ ο Σταμάτης Μπούκας, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής Πειραιώς (ΣΕΤΑΠ).

«Συνάδελφος, μητέρα δύο παιδιών, πώς θα πάει από μια πόλη της ηπειρωτικής Ελλάδας στη Μύκονο ή τη Σαντορίνη (αυτό προτείνει η τράπεζα), όπου το κόστος ζωής, αν δεν έχεις δικό σου σπίτι, είναι πάρα πολύ μεγάλο; Ξαφνικά, ενώ σε όλα τα καταστήματα καταργούν τους ταμίες, ειδικά στη Μύκονο και στη Σαντορίνη έχουν ανάγκη από ταμίες; Έτσι, αρκετοί ‘παίρνουν’ την εθελούσια γιατί δεν αντέχουν την πίεση», αναφέρει ο ίδιος.

«Οι τράπεζες, με ‘ούριο’ άνεμο από την πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας περί απολύσεων, προχωρούν σε απολύσεις ομαδικού χαρακτήρα επικαλούμενες τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Κάθε φορά που κλείνει ένα κατάστημα, οι εργαζόμενοι εκβιάζονται και όσοι δεν αποχωρήσουν ‘εθελούσια’, απολύονται» τονίζει η Ειρήνη Πλιάτσικα, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας Αττικής (σ.σ.: έγινε πρόσφατα μία απόλυση στον Πύργο Ηλείας).

«Οι (επαπειλούμενες) απολύσεις είναι παράνομες καθώς καταστρατηγούν τις ανειλημμένες υποχρεώσεις των διοικήσεων απέναντι στους υπαλλήλους τους, βάσει των συλλογικών συμβάσεων εργασίας» επισημαίνει.

Το «σχέδιο» των τραπεζών, που συνοδεύεται από τις εξοντωτικές μετακινήσεις εργαζόμενων, περιλαμβάνει το κλείσιμο συνολικά 64 καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς, 25 της Εθνικής Τράπεζας και 7 της Τράπεζας Αττικής μέσα στο καλοκαίρι (το 2020 έκλεισαν 158).

Εκτός από τα μεγάλα αστικά κέντρα, πολλά από τα λουκέτα μπαίνουν σε ακριτικές ή/και ορεινές, δυσπρόσιτες περιοχές και νησιά με, κατά κύριο λόγο, ηλικιωμένους κατοίκους.

Ήδη έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις ενάντια στην υποβάθμιση, με αποκορύφωμα τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της Πέμπτης 22.7 σε αρκετές περιοχές.

Στόχος, υποτίθεται, είναι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, ακόμη κι αν θέτει στο περιθώριο χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στα ψηφιακά μέσα: μόλις το 37% των Ελλήνων χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για τραπεζικές συναλλαγές, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φτάνει το 57% (Eurostat).

Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένας τραπεζοϋπάλληλος σε 292 κατοίκους, ενώ στην Ευρωζώνη ένας σε 185. Αλλά, μόνο πέρυσι, από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας αποχώρησαν 4.538 εργαζόμενοι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Αυγή - Στο Κόκκινο 105,5 : τα εμβληματικά ΜΜΕ της Αριστεράς δεν πρέπει να κλείσουν

  Η Αυγή και Στο Κόκκινο 105,5 :το πρόβλημα είναι πολιτικό Η ΑΥΓΗ έχει επιβιώσει σε πιο χαλεπούς οικονομικά καιρούς, όταν το κόμμα δεν έμ...