Δευτέρα, Νοεμβρίου 22, 2021

ΟΙ ΔΙΑΒΟΗΤΕΣ ΓΑΛΛΙΔΕΣ ΑΔΕΛΦΕΣ- ΦΟΝΙΣΣΕΣ ΠΑΠΕΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΝΤΟ

Μια ψυχαναλυτική ανάγνωση του διπλού εγκλήματος των αδελφών Παπέν

Αδελφές Παπέν - Βικιπαίδεια

__________________________
ΒΙΒΛΙΟ

Για την "Φαρμακομούνα" της Μαρίας Διονυσίου



Ένα βιβλίο με εξαιρετικά… περίεργο τίτλο καθώς η Φαρμακομούνα ως όρος δεν ακούγεται συχνά στην λογοτεχνική γλώσσα αλλά που δικαιολογεί πλήρως την ύπαρξή του με την υπόθεση που πραγματεύεται. Η Μαρία Διονυσίου στην πρώτη της, από όσο γνωρίζω, συγγραφική προσπάθεια παρουσιάζει μια υπόθεση -βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα- που προκαλεί αίσθηση.
Η Λία και η Ρέα είναι δύο ορφανές αδερφές που εργάζονται ως εσωτερικές οικιακές βοηθοί σε μία μεγαλοαστική οικογένεια της Αθήνας. Η συμπεριφορά της Κυρίας του σπιτιού είναι άψογη. Αυστηρή αλλά δίκαιη. Μάλιστα, ανακοινώνει στις αδερφές πως μετά από την επερχόμενη ενηλικίωσή τους θα είναι πλέον καιρός να αναζητήσουν έναν καλό γαμπρό και με την βοήθεια της οικογένειας θα έχουν και μία καλή προίκα. Η Λία, αρχίζει να κάνει όνειρα για το άμεσο μέλλον. Η Ρέα από την άλλη, είναι μία περίπτωση πιο ιδιαίτερη. Είναι η Φαρμακομούνα του τίτλου. Γιατί; Η ιστορία της Ρέας είναι περισσότερη περίπλοκη απο της Λίας. Για ένα διάστημα είχε εγκλειστεί σε ίδρυμα ανηλίκων λόγω της απρεπούς συμπεριφοράς της αλλά και των κακών παρέων που έκανε. Το παρελθόν της, όπως το διηγείται η ίδια στην αδελφή της, είναι γεμάτο από ερωτικές περιπέτειες με διάφορους άνδρες. Στην αρχή φαίνεται να προσπαθεί να το αποβάλει αλλά μετά από λίγο καιρό, ο δεύτερος εαυτός της, της Φαρμακομούνας, ξυπνά. Ο κύριος Νώντας (ο κύριος του σπιτιού) είναι δικηγόρος με ισχυρή παρουσία και ταυτόχρονα τυπική συμπεριφορά απέναντι στα κορίτσια. Η κρυφή ιστορία του ίδιου περιλαμβάνει εξίσου πολλές περιπέτειες με την μικρή Φαρμακομούνα της οποίας αποτελεί στόχος. Κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, η Ρέα θα προσπαθήσει και εν τέλει θα καταφέρει να κατακτήσει τον Νώντα και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Στην απαγορευμένη αυτή σχέση θα λάβει μέρος και η Λία ενώ παράλληλα θα ξετυλιχτεί και το παρελθόν του κατά τα άλλα σοβαρού και απρόσιτου κυρίου του σπιτιού. Όλα αυτά δε μπορεί παρά να έχουν ένα τραγικό τέλος. Δε θα σας γράψω ποιό είναι αυτό, θα σας αφήσω να διαβάσετε το βιβλίο και να το δείτε οι ίδιοι!
Η Φαρμακομούνα είναι μία ιστορία που βασίζεται στην υπόθεση των αδερφών Παπέν που συγκλόνισαν την Γαλλία κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Οι αδερφές Παπέν ήταν ορφανές αδερφές που από μικρή ηλικία εργάζονταν ως εσωτερικές υπηρέτριες σε διάφορα σπίτια προσπαθώντας πάντα να εργάζονται μαζί. Από το 1926 εργάζονταν στο σπίτι του Rene Lancelin που ήταν ο αρχαιότερος δικηγόρος του Λε Μαν. Συνήθως αμίλητες έκαναν όλες τις δουλειές που απαιτούσε το καθήκον τους φροντίζοντας το σπίτι και την οικογένεια του δικηγόρου. Όλα αυτά μέχρι το 1933 όπου μία νύχτα του Φεβρουαρίου ο δικηγόρος και η οικογένεια του επρόκειτο  να δειπνήσουν σε φιλικό σπίτι. Όταν η σύζυγος και η κόρη του Lancelin δεν εμφανίστηκαν στο γεύμα, ο δικηγόρος πήγε στο σπίτι ώστε να δει τι συμβαίνει. Παρά τις προσπάθειές του δε κατάφερε να ανοίξει την πόρτα ενώ αν και υπήρχε φως στο δωμάτιο των υπηρετριών, δεν του άνοιξαν παρά την επιμονή του. Τελικά ο Lancelin κατάφερε να μπει στο σπίτι και ήρθε αντιμέτωπος με τα σφαγιασμένα πτώματα της συζύγου και της κόρης του. Οι υπηρέτριες βρίσκονταν στο δωμάτιό τους και παραδόθηκαν χωρίς καμία αντίσταση ενώ στη δίκη που ακολούθησε η Κριστίν κρίθηκε ένοχη ως ο εγκέφαλος της υπόθεσης ενώ η Λέα καταδικάστηκε σε μικρότερη ποινή καθώς θεωρήθηκε υποχείριο της ψυχωσικής αδερφής της.

Η υπόθεση των αδερφών Παπέν προκάλεσε σάλο και αποτέλεσε αντικείμενο προβληματισμού και στοχασμού απέναντι στα κοινωνικά φαινόμενα της εποχής. Ο θεατρικός συγγραφέας Ζαν Ζενέ στο έργο του με τίτλο “Οι δούλες” παρουσιάζει την δική του εκδοχή για τα συμβάντα υπογραμμίζοντας τις ταξικές διαφορές που μπορεί να οδήγησαν στην αποτρόπαια πράξη, χωρίς όμως να υποστηρίζει την πράξη καθεαυτή. Στην Φαρμακομούνα θα δούμε παρόμοια συμπεριφορά της Ρέας απέναντι στην Λία αλλά και απέναντι σε οποιονδήποτε θα μπει στο διάβα της. Εναρμονισμένη με την ελληνική κοινωνία και ίσως εμπνευσμένη από τα περιστατικά των δεκαετιών του ’50 και του ’60, η Φαρμακομούνα (που στην αργκώ αφορά την γυναίκα που έχει χάσει τους δύο ή τρεις άντρες της) αποτελεί μία νουβέλα ιδιαίτερη και με πολλές αναγνώσεις. Οι πρωταγωνιστές προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στον καθωσπρεπισμό και την “κανονικότητα” που επιβάλλει η εποχή και τα κοινωνικά ήθη αλλά και τις ερωτικές επιθυμίες που παλεύουν να ικανοποιηθούν. Η Φαρμακομούνα για μένα αποτέλεσε αυθόρμητη αγορά από την πρόσφατη έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης και παρόλο που περίμενα κάτι διαφορετικό, σε καμία περίπτωση δε με απογοήτευσε. Αναζητήστε την και μαζί με αυτή θα βρείτε πολλά ακόμη ενδιαφέροντα έργα στην σειρά Cult stories της οποίας αποτελεί μέρος.

με πληροφορίες από την Μηχανή του χρόνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: