Τετάρτη, Νοεμβρίου 24, 2021

18η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (25-28 Νοεμβρίου )

 

ΤΙΜΩΜΕΝΗ Η ΓΕΡΜΑΝΟΦΩΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΗ 18η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

(25-28 Νοεμβρίου )

ΤΙΜΩΜΕΝΗ Η ΓΕΡΜΑΝΟΦΩΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΤΙΜΩΜΕΝΗ Η ΓΕΡΜΑΝΟΦΩΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Πρόγραμμα λογοτεχνικών εκδηλώσεων

Lets talk! / Ας μιλήσουμε!

Η γερμανόφωνη λογοτεχνία είναι τιμώμενη φέτος στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα 25-28 Νοεμβρίου 2021, στο εκθεσικακό και συνεδριακό κέντρο HELEXPO Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, το Goethe-Institut και το πρόγραμμα Litrix.de σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού έχουν ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τους εκπροσώπους του κλάδου του βιβλίου και τους λάτρεις της λογοτεχνίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αναγνώσεις, πάνελ, εργαστήρια, εκθέσεις, διαδικτυακό πρόγραμμα με παρουσιάσεις ειδικών καθώς και θεματικές συλλογές βιβλίων. Παράλληλα, στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης με τη σφύζουσα πολιτιστική ζωή, θα πραγματοποιηθούν λογοτεχνικά δρώμενα και θεματικοί περίπατοι.

 

Οι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις με τους προσκεκλημένους συγγραφείς γερμανόφωνης λογοτεχνίας:  Margit Auer, Julia Friedrichs, Andreas Kossert, Bijan Moini, Eva von Redecker, Stefanie Sargnagel, Judith Schalansky και Bettina Wilpert.

Παράλληλα με τα έργα μυθοπλασίας, τα δοκιμιακά βιβλία θα προσφέρουν υλικό προς συζήτηση γύρω από ιδιαίτερα σημαντικά θέματα στο πρόγραμμα της τιμώμενης χώρας που έχει το μότο «Ας μιλήσουμε»: μετανάστευση και φυγή, εργασία και φτώχεια, νέες μορφές διαμαρτυρίας και πρωτοβουλίες πολιτών για έναν καλύτερο κόσμο.

 

Στο Γερμανικό Περίπτερο με θέμα “German Stories” h γερμανόφωνη λογοτεχνία θα παρουσιαστεί μέσα από τις συλλογές βιβλίων:  «Τα ωραιότερα γερμανικά βιβλία», «Σπίτια καμωμένα από φως – Μια επιλογή σύγχρονης γερμανικής ποίησης», «Νέα βιβλία στα γερμανικά»,  «Στην ακτίνα του κορωνοϊού», «Πώς να κάνουμε καταπληκτικά πράγματα! – Βιβλία και ιδέες για μέσα και για έξω», αλλά και των ελληνικών εκδόσεων γερμανικών βιβλίων που μεταφράστηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων επιχορήγησης μεταφράσεων του Goethe-Institut.

Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να λάβουν μέρος σε εργαστήρια βιβλιοδεσίας (σε συνεργασία με τα ΕΒΓΕ) , ενώ οι εκθέσεις  «Τα ωραιότερα γερμανικά και ελληνικά βιβλία», «Κυρία Αρχιτέκτων» και  «Διχασμένες αναμνήσεις» ολοκληρώνουν με μια οπτική εμπειρία τη γερμανική συμμετοχή στην έκθεση βιβλίου.

 

Η Deutsche Welle και οι εκδοτικοί οίκοι Arena, Beltz &Gelberg, Carlsen, Cbj / Penguin Random House, Ellermann Verlag, Oetinger, Finken Verlag, Fischer Kinder- und Jugendbuchverlag, Jungbrunnen, Kosmos Verlag, Hanser, Loewe, Migo Verlag, Penguin Junior, Penguin Random House, Ravensburger, Sauerländer, Schweizerbart Bornträger, Suhrkamp, Tessloff αλλά και πάνω από 25 ανεξάρτητοι εκδότες του Ιδρύματος Kurt Wolff θα παρουσιάσουν τους τίτλους τους στο κοινό γερμανικό περίπτερο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

GREEK: https://www.goethe.de/ins/gr/el/kul/lit/buchmesse-thessaloniki-2021.html?wt_sc=thessalonikibookfair21
GERMAN: https://www.goethe.de/ins/gr/de/kul/lit/buchmesse-thessaloniki-2021.html
ENGLISH: www.german-stories.de/thessaloniki2021


*************************

 

Οι θεματικές της φετινής έκθεσης

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, πέρα από τις επιμέρους εκδηλώσεις των εκδοτών, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού(ΕΙΠ) παρουσιάζει πέντε εκδηλώσεις για το 1821 υπό τον γενικό τίτλο «Διαρκείς επαναστάσεις του βιβλίου», με βασική την παρουσίαση του συλλογικού τόμου που εξέδωσε το ΕΙΠ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Αναφορικά με την ενότητα «Κλασικές σπουδές», θα πραγματοποιηθεί μια σειρά από συζητήσεις και παρουσιάσεις της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής, συνεντεύξεις με κορυφαίους διεθνώς κλασικιστές. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού έχει ετοιμάσει δυο στρογγυλά τραπέζια με πανεπιστημιακούς που αφορούν επίκαιρα και σημαντικά ζητήματα της πολιτικής. Το ένα αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την πόλωση και την ποιότητα του δημόσιου λόγου και της δημοκρατίας και το δεύτερο αναφέρεται στην έμφυλη βία, τις ανισότητες και την ορατότητα αυτών των προβλημάτων στην εποχή του #metoo.

Επιπλέον, φέτος το ΕΙΠ τιμά δύο σημαντικές μορφές της Θεσσαλονίκης: τον ποιητή Ανέστη Ευαγγέλου (1937-1994) και την πρώτη Ελληνίδα υπερρεαλίστρια Μάτση Χατζηλαζάρου (1914-1987), ενώ διοργανώνει και μία συζήτηση για τη Λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης σε σχέση με την πόλη, που συντονίζει ο καθηγητής Δημήτρης Κόκορης.

Για μία ακόμα χρονιά διοργανώνεται το Φεστιβάλ Μετάφρασης, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μεταφρασεολογίας, την Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών, την Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με εκδηλώσεις για τους επαγγελματίες του κλάδου.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, παρουσιάζονται στη φετινή Έκθεση έντεκα πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς, οι οποίοι διαβάζουν κείμενά τους με μεγαλύτερους τους λογοτέχνες της Εταιρείας Συγγραφέων στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου, πληροφορούνται για ευκαιρίες στον ευρωπαϊκό χώρο και συναντώνται με τους Γιώργο Σκαμπαρδώνη και Ισίδωρο Ζουργό για να μαθητεύσουν στη δική τους εμπειρία.

Διαχρονική αξία της ΔΕΒΘ, η Παιδική Γωνιά θα φιλοξενήσει και φέτος παρουσιάσεις βιβλίων, διαδραστικά και μουσικά εργαστήρια, κουκλοθέατρο και αφηγηματικούς περιπάτους.

Τέλος, υπάρχει η ενότητα «Πες μου μια ιστορία», στην οποία απρόβλεπτα ζευγάρια από τον χώρο των γραμμάτων, της επιστήμης και των τεχνών προσκαλούνται για να πουν προσωπικές ιστορίες στο κοινό σε μια ιδιότυπη μορφή συνέντευξης.

Η 18η ΔΕΒΘ θα φιλοξενήσει επίσης νέους Έλληνες εικαστικούς και πρωτοποριακά artprojects, ενώ θα υπάρχει αφιέρωμα στον Φιόντορ Ντοστογιέφσκι μέσα από το πρότζεκτ, Artists’ Books.

Στη φετινή διοργάνωση που φιλοξενείται στα Περίπτερα 13 και 15 της ΔΕΘ, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού συνεργάζεται με την Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονίας, τη ΔΕΘ-Helexpo, το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Παράλληλο διαδικτυακό πρόγραμμα

Η περυσινή εξολοκλήρου ψηφιακή διοργάνωση της Έκθεσης προσέλκυσε ένα δυναμικό κοινό (18-35 ετών) και με σκοπό τη διατήρησή του, το φετινό διαδικτυακό πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις με κορυφαίους κλασικιστές της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, στρογγυλά τραπέζια για τη σύγχρονη πεζογραφία, το αστυνομικό μυθιστόρημα, την ποίηση, το αρχαίο δράμα και τη σχέση κινηματογράφου και λογοτεχνίας. «Αξιοποιούμε φέτος τις γόνιμες εμπειρίες από την περυσινή ψηφιακή έκθεση», τόνισε ο κ. Κούκης.

https://www.thes.gr/wp-content/uploads/2021/06/18%CE%B7-%CE%94%CE%95%CE%92%CE%98-%E2%80%93-%CE%98%CE%95%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%99-%CE%91%CE%9E%CE%9F%CE%9D%CE%95%CE%A3.jpg

Αναλυτικά ΄Ολόκληρο το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων – 18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ

ΣΥΝΘΕΣΗ EIKONAΣ: Gerontakos ΔΙΑΒΑΣΤΕ Νέα Αριστερά για Νετανιάχου / Με το «κανένα σχόλιο» στο Tvxs η κυβέρνηση Μητσοτά...