Παρασκευή, Οκτωβρίου 01, 2021

Περιοδικό "χάρτης"- Τεύχος #34 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021

 χάρτης, 34

Μηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό
Λόγου & Τέχνης
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021

Σελίδες: Μίκης Θεοδωράκης

Κι ένα ηχητικό ντοκουμέντο:
Μίκης Θεοδωράκης, «Το Ελληνικό Έθνος και το χρέος μας απέναντι στους αγωνιστές του ‘21». Ζωντανή ηχογράφηση 25/5/2000

Το τεύχος αυτό περιλαμβάνει ποίηση και πεζογραφία με νέους και παλαιότερους συνεργάτες: Πάνος Δρακόπουλος, Ισίδωρος Ζουργός, Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη, Ήλια Καλφάκη, Ζωή Καραπατάκη, Πάνος Κεραμεύς, Μαρίνα Μανιακούρα, Εύη Μαραζοπούλου, Ξενοφών Μαυραγάνης, Αντώνης Μπαλασόπουλος, Χαρίκλεια Πανουτσοπούλου, Λουκάς Παπαδημητρίου, Ειρήνη Σκούρα, Πέτρος Φωκιανός, Ιωάννα Χρονοπούλου

Στα Στίγματα: Νάνσυ Αγγελή, Δημήτρης Κυριακόπουλος, Ερβέ Λε Τελιέ (μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης),  Άγγελος Πεφάνης, Βασίλης Σγούτας, Γιώργος Χουλιάρας

Στις στήλες των τακτικών Χαρτογράφων: Δημοσθένης Αγραφιώτης, Χάρης Βλαβιανός, Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, Τάκης Γραμμένος, Αγαθή Δημητρούκα, Βασίλης Λαμπρόπουλος, Βαγγέλης Λιβιεράτος, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Γιάννης Πάσχος, Σάκης Σερέφας, Νικήτας Σινιόσογλου, Μίλτος Φραγκόπουλος και Γιώργος Χουλιάρας.

Μεταφράσεις: Ο Παναγιώτης Αρβανίτης μεταφράζει ποιήματα του Μεξικανού Νταβίδ Ουέρτα, η Αγγελική Κοκκίνη Ρενέ Σαρ, ο Βασίλης Παπαγεωργίου την Λουτσία Στούπιτσα από την Σλοβενία και η Ρένα Χατχούτ ένα «αστυνομικό» διήγημα της Ρεγγίνας Χατχούτ.

Ένα Δοκίμιο του Γιώργου Δήμου περί Κίρκεγκορ και παρουσίαση από τον Αχιλλέα Παναγιωτάκη της αλληλογραφίας Τσίρκα-Ντελέζ
 
Βιβλιοκρισίες από την Φωτεινή Βασιλοπούλου, τον Γιώργο Μαρκόπουλο, τον Μιχάλη Μοδινό, τον Βασίλη Παπαγεωργίου, την Πηνελόπη Παπαϊωάννου και την Εύη Σέμπου.
 
Πυξίδες: η Ιωάννα Λιούτσια συνδέει την Λιλίκα Νάκου με τον Ναζίμ Χικμετ • Ο Γιάννης Πάσχος ψαρεύει γαλλοθρεμμένες ζαργάνες • Ο Ανδρέας Τσάκας συγκεντρώνει, μεταφράζει και σχολιάζει ενδιαφέρουσες επιστολές γνωστών καλλιτεχνών που αναφέρονται σε θέματα άσχετα με την Τέχνη τους (εδώ: Μια επιστολή του Προυστ περί γειτονικών θορύβων) Στη σειρά «Μπολιβάρ, είσαι ωραίος σαν Έλληνας» της Αγαθής Δημητρούκα παρουσιάζονται μια ποιήτρια από την Κούβα κι ένας ποιητής από την Κόστα Ρίκα • Στη «Μικρή Κλίμακα» η Δ.Ι. Χριστοδούλου αγκαλιάζεται περιπαθώς με τέσσερεις συγγραφείς: Ευθυμία Γιώσα, Δήμητρα Κολλιάκου, Αμάντα Μιχαλοπούλου και Χρήστο Οικονόμου.

Ο Γιάννης Ευσταθιάδης, στα «Ηχηρά παρόμοια», παρουσιάζει Ιταλούς ποιητές: Ακούγονται οι φωνές των Salvatore Quasimodo, Umberto Saba, Sandro Penna και του Pier Paolo Pasolini.
 
Στις Διερευνήσεις, Η Άννα Κουππάνου συνομιλεί με την Κύπρια συγγραφέα Νάσια Διονυσίου. Επίσης, ο Νίκος Πρατσίνης προκαλεί γνωστούς μεταφραστές σε Δευτερολογίες» σε σχέση με αυτά που κατέθεσαν στον τόμο «Πολίτες της Βαβυλωνίας»: (Μαρία Γυπαράκη, Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Μαρίνα Κουνεζή, Έλενα Νούσια, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Μελίνα Παναγιωτίδου, Μαρία Παπαδήμα, Βιθέντε Φερνάντεθ Γκονθάλεθ, Μίλτος Φραγκόπουλος).

 
• Στο Θέατρο: Ο Αστέρης Κούτουλας καταθέτει το Μανιφέστο της «Ρευστής Σκηνογραφίας». Οι ιστορίες στις οποίες βασίστηκε ο Σαίξπηρ συνεχίζονται με το δεύτερο και τελευταίο μέρος της νουβέλας του Μπάρναμπι Ρίτσι που αποτέλεσε την πηγή της «Δωδέκατης νύχτας» (μετάφραση Εμμανουέλα Κοντογιώργου, πρόλογος Ανδρέας Στάικος).

• Στον Κινηματογράφο ο Γιάννης Σμοΐλης ξαναβλέπει το «Κάποτε στην Αμερική» του Σέρτζιο Λεόνε.

• Στο Κόμιξ, ο Άρης Μαλανδράκης περιγράφει τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο από την οπτική των σκιτσογράφων ένθεν και ένθεν.
 
• Στη Μουσική, ο Πάρις Κωνσταντινίδης παρουσιάζει την «Ρευστή σκηνογραφία» του Αστέρη Κούτουλα.
 
• Τέλος, ο Μανόλης Κορρές,  εξετάζει τη Φωτογραφία ως διαχρονικό ζήτημα τεκμηρίωσης.


• Στο «Χαρτάκι»: η Μαρία Διαμαντοπούλου θυμάται μια παράξενη θεία, η Άννα Μπαλτατζή παρουσιάζει κενά από το δημοτικό, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος με την Όλγα Αναστασιάδου συνυπογράφουν ένα υποβρύχιο παραμύθι και η Έλενα Παπαδάκη καταγράφει τις ταχυδακτυλουργίες ενός ατυχούς.

• Στα Τεχνάσματα, ο Άρις Γεωργίου «φωτογραφίζει» ρηματικά μια διαδρομή με το τρένο· η Αγγελική Μαρίνου έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με το τέρας του Λαβυρίνθου· ο Νίκος Πρατσίνης στιχουργεί σε φθινοπωρινό οίστρο· η Ελευθερία Τελειώνη κατονομάζει συναισθηματικά ένα δέντρο.

 
Στις 15 Οκτωβρίου θα αναρτηθεί το αφιέρωμα στον συγγραφέα
Γιάννη Πάνου
(επιμ.: Αριστοτέλης Σαϊνης, φιλόλογος-κριτικός)

Δεν υπάρχουν σχόλια: