Τρίτη, Φεβρουαρίου 02, 2021

Μόσιαλος : Το κρας τεστ αποτελεσματικότητας των 7 εμβολίων - Συγκριτικός πίνακας


Κορωνοϊός / Το κρας τεστ αποτελεσματικότητας των 7 εμβολίων - Συγκριτικός πίνακας



Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος παρουσίασε τα αναλυτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα σε ποσοστά και έναντι του αρχικού στελέχους και των μεταλλάξεων

Ένα πολύ ενδιαφέροντα πίνακα με συγκριτική παρουσίαση των 7 διαθέσιμων ή υπό έγκριση εμβολίων παρουσίασε ο Ηλίας Μόσιαλος. Στο κρας τεστ παρουσιάζονται αναλυτικά από τα διαθέσιμα στοιχεία η αποτελεσματικότητα έναντι του κορωνοϊού, έναντι της βρετανικής μετάλλαξης, έναντι της νοτιοαφρικανικής καθώς και την προστασία που παρέχουν μετά από τη λήψη της πρώτης δόσης.

https://www.avgi.gr/sites/default/files/styles/default/public/2021-02/%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%8D%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7.jpg?itok=C6998Tkj

Όπως σημειώνει ο ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), κάνοντας μια απλή καταγραφή των βασικών στοιχείων των εμβολίων που προπορεύονται και χορηγούνται ανά τον κόσμο, «βλέπουμε ότι κάποια από τα εγκεκριμένα εμβόλια, για τα οποία έχουμε τις αντίστοιχες δημοσιεύσεις και τα κλινικά δεδομένα, φαίνεται να έχουν εξαιρετικά στοιχεία αποτελεσματικότητας, όπως της PfizerBioNTech και της Moderna».

Όσον αφορά στο ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, επισημαίνει ότι αν και οι δημοσιεύσεις δεν είναι πολλές «έχει εξαιρετικό σχεδιασμό και από τις ανακοινώσεις φαίνεται να έχει επίσης υψηλή αποτελεσματικότητα».

Κατά 85% αποτελεσματικό το εμβόλιο μιας δόσης της Johnson & Johnson

Όσον αφορά για τον εμβόλιο μιας δόσης των Janssen/Johnson & Johnson, σημειώνει πως φάνηκε πως επί της ουσίας, με μια μόνο δόση, το εμβόλιο προστατεύει κατά 85% από τις σοβαρές επιπτώσεις της νόσου. «Ακόμα πιο σημαντικό είναι πως 49 ημέρες μετά το εμβόλιο, δεν καταγράφηκαν εισαγωγές στα νοσοκομεία ή θάνατοι».

Όπως επισημαίνει, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας αυτό ισχύει σε όλες τις χώρες που διενεργήθηκαν κλινικές δοκιμές. Ακόμα και στη Νότια Αφρική, όπου το εμβόλιο δεν είχε υψηλή αποτελεσματικότητα και κάποιοι νόσησαν από τον ιό παρά τον εμβολιασμό, δεν ανέπτυξαν σοβαρά συμπτώματα. Το εν λόγω εμβόλιο είναι το μοναδικό ως τώρα που χρειάζεται μόνο μια δόση, ενώ επί του παρόντος «τρέχει» ακόμα η κλινική δοκιμή φάσης ΙΙΙ, στην οποία οι εθελοντές λαμβάνουν δύο δόσεις του εμβολίου.