Σάββατο, Φεβρουαρίου 20, 2021

La Signora Senza Camelie - Η κυρία χωρίς καμέλιες (1953) : Μια όμορφη, ελεγειακή ταινία, προάγγελος των κατοπινών αριστουργημάτων του σκηνοθέτη Μικελάντζελο Αντονιόνι

enet.gr

Η Λουτσία Μποζέ στην «Κυρία χωρίς καμέλιες» του Μικελάντζελο Αντονιόνι  

Η Λουτσία Μποζέ στην «Κυρία χωρίς καμέλιες» του Μικελάντζελο Αντονιόνι Ιταλία, 1953. 

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μικελάντζελο Αντονιόνι*. Ηθοποιοί: Λουτσία Μποζέ, Τζίνο Τσέρβι, Αντρέα Κέκι, Ιβάν Ντέσνι. 105'

Από τις πρώτες ταινίες του Αντονιόνι, γύρω από το δράμα μιας πωλήτριας που ξαφνικά γίνεται σταρ του κινηματογράφου αλλά και καυστική ματιά πάνω στον τρόπο λειτουργίας της βιομηχανίας του κινηματογράφου (σε επανέκδοση).

Στην τρίτη του αυτή ταινία ο Αντονιόνι καταπιάνεται με το δράμα μιας γυναίκας που ξαφνικά, από πωλήτρια, γίνεται σταρ του ιταλικού κινηματογράφου όχι χάρη στις ερμηνευτικές της ικανότητες αλλά χάρη στην εντυπωσιακή ομορφιά της, κάτι που το σύστημα εκμεταλλεύεται για να πουλήσει σεξ και ωραίο, προκλητικό σώμα. Κάποια στιγμή θα παντρευτεί τον παραγωγό της, ο οποίος, παρασυρμένος από τις επιτυχίες των ταινιών της, αποφασίζει να τη μετατρέψει σε πραγματική καλλιτέχνιδα, δίνοντάς της τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια διασκευή της «Ιωάννας της Λωραίνης». Μόνο που η ταινία θα αποτύχει παταγωδώς!

Ο Αντονιόνι εστιάζει το ενδιαφέρον του στο πρόσωπο της πρωταγωνίστριάς του (μια θαυμάσια Λουτσία Μποζέ, στην τρίτη της συνεργασία με τον σκηνοθέτη), προσπαθώντας να καταγράψει τις αγωνίες, το δράμα και τις απογοητεύσεις της, ενώ χρησιμοποιεί τους χώρους -κάτι που προαναγγέλλει τις κατοπινές ταινίες του- με φαντασία και εκπληκτική εικαστική ομορφιά. Σ' αυτό βοηθά και η μαυρόασπρη φωτογραφία του Ενζο Σεραφίν, που υπογραμμίζεται από την υποβλητική μουσική του Τζιοβάνι Φούσκο.

 Μια όμορφη, ελεγειακή ταινία, προάγγελος των κατοπινών αριστουργημάτων του σκηνοθέτη.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μικελάντζελο Αντονιόνι

Μικελάντζελο Αντονιόνι - Βικιπαίδεια

Η κυρία χωρίς καμέλιες (1953) του Μικελάντζελο Αντονιόνι ...

camerastyloonline.wordpress.com2017

1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...