Δευτέρα, Φεβρουαρίου 22, 2021

ΕΡΤ / Μπλε, βαθύ μπλε - σχεδόν μαύρο: προσωπολατρία του "μεγάλου αρχηγού" , προώθηση ημετέρων, εξαφάνιση των μη αρεστών στην κυβέρνηση δημοσιογράφων

 

ΕΡΤ

ΕΡΤ / Μπλε, βαθύ μπλε - σχεδόν μαύρο

Ειδικός συνεργάτης

Από το μαύρο του 2013, στην πλήρη και απροσχημάτιστη υποταγή της ΕΡΤ στον ελεγχόμενο ευθέως από το Μαξίμου προπαγανδιστικό μηχανισμό της Ν.Δ.

Δεν είναι σκοπός μας να μηδενίσουμε την προσπάθεια του προσωπικού της ΕΡΤ να αναπτύξει μια τηλεόραση και ένα ραδιόφωνο διαφορετικό και καλύτερο ποιοτικά από τα ιδιωτικά. Δεν θα μηδενίσουμε την προσπάθεια του ERTflix -μια ευρηματική συνέχιση της υβριδικής τηλεόρασης που εγκαταστάθηκε στην ΕΡΤ επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ- ούτε την επιλογή αρκετών καλών ταινιών και σειρών ούτε το τηλεπαιχνίδι ή την προσπάθεια για ευχάριστες εκπομπές κ.λπ.

Στο κάτω - κάτω χαρά μας είναι κάτι να πηγαίνει καλά στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που έδιωξε το μαύρο από την ΕΡΤ, την έφερε ξανά στο φως και, όποια προβλήματα και αν αντιμετώπισε το εγχείρημα -και ήταν πολλά, βαθιά και μεγάλα- και όποια λάθη και αστοχίες και αν έγιναν, ένα είναι το τελικό αποτέλεσμα: παραδόθηκε μια ΕΡΤ ανοιχτή, με το καταδικασμένο μαύρο του Σαμαρά να είναι πια μια αποτρόπαιη ανάμνηση.

Παραδόθηκε μια ΕΡΤ ικανή να φιλοξενήσει κάθε γνήσια αναπτυξιακή προσπάθεια, ισχυρή για να αντιμετωπίσει ακόμη και τα τανκς με τα οποία απείλησε σημερινός βουλευτής της Ν.Δ.

Όμως αυτή την προσπάθεια την ακυρώνει η πλήρης, απροσχημάτιστη, χυδαία και παράνομη υποταγή της στον ελεγχόμενο ευθέως από το Μαξίμου προπαγανδιστικό μηχανισμό της Ν.Δ. και της κυβέρνησης. Αυτό, και μόνον αυτό, κάνει η ειδησεογραφία. Αυτό, και μόνον αυτό, κάνουν και οι όποιες εκπομπές λόγου και σχολιασμού της ΕΡΤ. Σαν να μην είναι ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, που χρηματοδοτείται από όλους τους  Έλληνες, αλλά σαν να είναι όργανο της Πειραιώς και του Μαξίμου. Τσιφλίκι του μπάρμπα τους.

Και δεν προπαγανδίζει μόνον. Διαστρέφει, αποσιωπά, παραπλανά, εξαπατά. Αδίστακτα. Απροσχημάτιστα. Αναίσχυντα. Το μαύρο του 2013 ήρθε να το αντικαταστήσει το βαθύ μπλε, σχεδόν μαύρο, του 2019, 2020, 2021.

Για να μην ξεχνάμε, επί ΣΥΡΙΖΑ -και πριν άρει το εμπάργκο της η Νέα Δημοκρατία- στην ΕΡΤ είχε προσληφθεί για τηλεοπτικό σχολιασμό ο Κώστας Παπαχλιμίντζος, στέλεχος της Ν.Δ., κοντινός της ηγεσίας της, υπεύθυνος του πολιτικού τμήματος των «Παραπολιτικών».

Στις σταθερές εκπομπές λόγου εμφανίζονταν δημοσιογράφοι όπως ο Μάνος Νιφλής, ο Σπύρος Χαριτάτος, ο Μανώλης Κοττάκης, η  Έλλη Τριανταφύλλου και άλλοι.

Κανείς δεν άγγιξε την ραδιοφωνική εκπομπή του Προκόπη Δούκα, όπου σε πυκνά, πυκνότατα διαλείμματα των -ομολογουμένως καλών- μουσικών επιλογών του καθημερινώς καθύβριζε ανηλεώς και αδιαλείπτως την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Κανείς δεν πείραξε, π.χ., τη Β. Φλέσσα, υποψήφια ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, και την εκπομπή της.

Επί Ν.Δ. δεν βρέθηκε χώρος για κανέναν δημοσιογράφο που να βρίσκεται κοντά στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ούτε για έναν. Ούτε για μία. Βρέθηκε όμως άπλετος χώρος ακόμη και για έναν έμπορο μίσους στην εκπομπή της  Όλγας Τρέμη...

ΕΡΤ

Παρακολουθώντας τα δελτία των 9

Σήμερα στεκόμαστε μόνο ενδεικτικά σε μερικές πτυχές του προπαγανδιστικού αίσχους που εκπέμπουν οι ειδήσεις της ΕΡΤ. Παρακολουθήσαμε τα κεντρικά δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ1 -τα δελτία των 9, όπως λέγονται στην καθομιλουμένη- από 21 έως 28 Ιανουαρίου 2021.

Βασικά χαρακτηριστικά: Η υπερπροβολή του κυβερνητικού έργου και του Κυριάκου Μητσοτάκη στα όρια της προσωπολατρίας, η «παρέλαση» των κυβερνητικών στελεχών, η υποτίμηση της όποιας εσωκομματικής αντιπαράθεσης στη Ν.Δ., η υπονόμευση ή διαστρέβλωση έως και εξαφάνιση της δράσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Αλέξη Τσίπρα και η εργαλειοποίηση του εσωκομματικού διαλόγου στον ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό τη συκοφάντηση, η προβολή συγκεκριμένων επιστημόνων για να επικοινωνήσουν την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, η εξαφάνιση της «άλλης» άποψης, η συνεπής εφαρμογή του δόγματος «ασφάλεια, νόμος και τάξη» με εμμονή για προβολή της παραβατικότητας.

Η εξαφάνιση του θεσμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Η ΕΡΤ κατάργησε την -καθιερωμένη από το σύνταγμα και τους νόμους εδώ και πάνω από εκατό χρόνια- έννοια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ποτέ ως αυτό που και θεσμικά και συνταγματικά είναι, η αξιωματική αντιπολίτευση, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας ως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι ειδησεομάγειροι της ΕΡΤ, αφού παρουσιάσουν ad nauseam (ελληνικά: μέχρι ξερατού) την πετυχημένη δραστηριότητα των κυβερνητικών στελεχών και τη γνήσια ικανοποίηση του κοινού γι’ αυτήν, εμφανίζουν, συνήθως σε λίγα δευτερόλεπτα μέσα σε ένα δελτίο μίας ώρας, ως μία ενιαία είδηση όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς τη διαφοροποίηση χρόνου και τίτλου που προκύπτει από το σύνταγμα και τον νόμο.

Η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης είναι για την ΕΡΤ ένα και το αυτό, μία είδηση. Κάθε κουβέντα που αμολάει ο τελευταίος υφυπουργίσκος ή γενικός γραμματέας είναι θέμα άξιο έμφασης και προβολής.

Η εξαφάνιση του Αλέξη Τσίπρα

Στον Αλέξη Τσίπρα δεν δίδεται ο χρόνος που αντιστοιχεί στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις δηλώσεις κάθε υπουργού δεν τις συνοδεύουν με ίσο ή, έστω, κάπως μικρότερο, αλλά διακριτό από τα άλλα κόμματα χρόνο οι δηλώσεις των αρμόδιων τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ ή του γραφείου Τύπου, και αυτό να γίνεται και με μέριμνα των συντακτών του θέματος. Στις εκπομπές σχολιασμού - παρουσίασης των γεγονότων ή κοινωνικών θεμάτων δεν εμφανίζεται.

Η προσωπολατρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο τηλεθεατής μέσα από τα δελτία ειδήσεων νομίζει πως ζει σε μια χώρα όπου η μοναδική υπαρκτή και ενεργούσα δύναμη είναι η Ν.Δ. και ο αρχηγός της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φιλοτεχνείται με αριστοτεχνικό τρόπο το ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού, που προΐσταται σε τηλεδιασκέψεις επιστημόνων, Ευρωπαίων αξιωματούχων, δίνει εντολές (μας θυμίζει το «εντολή Σαμαρά»), αναλαμβάνει διεθνείς πρωτοβουλίες για πιστοποιητικά εμβολιασμού.  Όταν όμως στο Συμβούλιο της Ευρώπης η πρότασή του απορρίπτεται, η είδηση υποβαθμίζεται και περνάει στα «ψιλά».

Αν θέλαμε να αναδείξουμε την αναίσχυντη προσωπολατρία του Μητσοτάκη στην οποία επιδίδονται τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ, θα χρειαζόμασταν μια ολόκληρη ειδική έκδοση. Είναι όμως τόσο προφανής ώστε δεν είναι αναγκαίο. Περιοριζόμαστε να επισημάνουμε ότι όλο το δελτίο κατασκευάζεται γύρω από την προσπάθεια να εμφανίσει τον Μητσοτάκη ως τον Μεγάλο Ηγέτη, με πουκάμισο στελέχους, στολή στρατιωτικού, κοστούμι πολιτικού που περπατά στα διεθνή σαλόνια κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ.

Αυτό γίνεται με τη συνεχή αναφορά, έμμεση ή άμεση, στο πρόσωπό του, με την εμφάνιση της φωτογραφίας ή βίντεό του δύο, τρεις ή και τέσσερις φορές στο ίδιο δελτίο, με την αναφορά του ονόματός του ακόμη περισσότερες. Είτε είναι είδηση η συγκεκριμένη αναφορά είτε όχι. Και, βέβαια, με την απόκρυψη της αλήθειας που πρέπει να κρύβεται, όπως την απόκρυψη της αλήθειας της Πάρνηθας, την απόκρυψη της σύμπραξής του στον αναιδή συνωστισμό στο σπίτι του βουλευτή του στην Ικαρία και άλλα.

ΕΡΤ

Εξαφανίζουν τον Σαμαρά

Η ουσιαστική υπονόμευση από τον Αντώνη Σαμαρά των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, μία ημέρα πριν από την έναρξή τους στην Κωνσταντινούπολη, υποβαθμίζεται σε βαθμό εξαφάνισης από τα δελτία της ΕΡΤ. Τo θέμα είναι βέβαια κεντρικό, και συνάντησε και διεθνή προβολή: «Ex ND PM Samaras blasts Mitsotakis’ foreign policy regarding Turkey» («Ο τ. πρωθυπουργός της Ν.Δ. Σαμαράς ανατινάζει την εξωτερική πολιτική σχετικά με την Τουρκία») διαβάζουμε στον διεθνή Τύπο. Η ΕΡΤ, από την άλλη, στις 23.1.2021 εμφανίζει μια κάρτα ακατανόητου περιεχομένου για όσους δεν έχουν διαβάσει τη συνέντευξη, χωρίς σχόλιο.

Την Κυριακή 24.1.2021 η είδηση προβάλλεται με πρόλογο «η αντιπολίτευση επικρίνει την κυβέρνηση για τις επιφυλάξεις Σαμαρά». Υπάρχει δήλωση της Σίας Αναγνωστοπούλου ότι ο Σαμαράς υπονομεύει την κυβερνητική προσπάθεια. Στις 25.1.2021 ουδεμία αναφορά στο εσωκομματικό πρόβλημα που δημιούργησαν στη Ν.Δ. οι δηλώσεις του πρώην αρχηγού της. Υπήρχαν δηλώσεις στον 105,5 Στο Κόκκινο της Μαριέττας Γιαννάκου και του Νάσου Ηλιόπουλου επί του θέματος, που δεν αναφέρονται πουθενά.

Με δυο λέξεις: περισσότερο χρόνο και χώρο έδωσε η ΕΡΤ στην τοποθέτηση 15 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της νομοθεσίας περί μεταγωγών στην περίπτωση Κουφοντίνα παρά στην υπονόμευση μιας κοινής εθνικής προσπάθειας από τον τέως πρωθυπουργό και πάντα πανίσχυρο κομματικό αφεντικό στο ακροδεξιό διαμέρισμα της νεοδημοκρατικής πολυκατοικίας.

Ο προκρούστειος τεμαχισμός του θέματος (embedded journalists)

Η μεθοδολογία είναι ο τεμαχισμός του θέματος, η σύνδεση διαφορετικών ζητημάτων και η σύνθεση ενός προπαγανδιστικού μύθου μεταμφιεσμένου σε «είδηση». Αυτή η τακτική, σε συνδυασμό με την ιεράρχηση των ειδήσεων, διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα και μετατρέπει τα δελτία σε έναν πλήρη προπαγανδιστικό μηχανισμό.

Για παράδειγμα η σχεδιαζόμενη πανεπιστημιακή αστυνομία και ο Κουφοντίνας. Στο δελτίο της 21.1.2021 εισάγεται ως ένατο θέμα με συνέντευξη Χρυσοχοΐδη. Μεσολαβούν δύο θέματα και ακολουθεί ως ενδέκατο θέμα η είδηση με τίτλο «Συλλαλητήρια ενάντια στις ομάδες προστασίας των πανεπιστημιακών χώρων». Καταγγελτικές ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΑ και των φωτορεπόρτερ αποκρύπτονται.

Αμέσως μετά τα συλλαλητήρια έρχεται ως θέμα η ανακοίνωση 15 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του νόμου περί μεταγωγών στην περίπτωση Κουφοντίνα με πρόλογο «Αποστάσεις ΣΥΡΙΖΑ από 15 στελέχη του», βίντεο με δηλώσεις της  Όλγας Γεροβασίλη και του Γ. Τσίπρα που διαφωνούν με τους 15, σχολιαστική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και «κλείνει» με δήλωση του τ. βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κυρίτση.

Η κατασκευή της εικόνας είναι αξιοπρόσεκτη: Η εισαγωγή αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια εμφανίζεται μονόπλευρα με την πατρική συνέντευξη του Χρυσοχοΐδη. Ξεχωρίζεται από τη φοιτητική αντίδραση, η οποία όμως συνδέεται με το θέμα Κουφοντίνα και τον διαχωρισμό της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ από μία γνώμη στελεχών του περί την εφαρμογή του σχετικού νόμου.

Η πρόστυχη δολοφονία της είδησης είναι άξια θαυμασμού: από τη μία πλευρά ο πατρικός Χρυσοχοΐδης, που στέλνει την αστυνομία για να μαθαίνουν τα παιδιά μας γράμματα. Από την άλλη ένα συνονθύλευμα που περιλαμβάνει στο συλλαλητήριο των φοιτητών τον Κουφοντίνα, μερικούς από τον ΣΥΡΙΖΑ που σαν να τον στηρίζουν και πάντως εσωτερική φασαρία στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα Κουφοντίνα.

Είναι μια κατασκευή που θα ζήλευε ο Γεώργιος Γεωργαλάς (και αυτός ένας από τους αριστερούς που, όπως και άλλοι σημερινοί, είδε το φως του και έλαμψε με αυτό...).

Το σύστημα της αποσιώπησης διά της προβολής

Διαφωτιστικά των όσων συμβαίνουν στο ενημερωτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ είναι όμως και όσα ακολούθησαν την επόμενη μέρα. Στο δελτίο στις 22.1.2021 έγιναν 8 αναφορές στο όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη, έπαιξαν 5 δηλώσεις του πρωθυπουργού μπροστά στην κάμερα, 10 δηλώσεις υπουργών, 5 αναφορές σε ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα, εκ των οποίων μία δήλωσή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπροστά σε κάμερα, μία κάρτα από συνέντευξη του Τσίπρα σε εφημερίδα της Πάτρας με περιεχόμενο «στήριξη Τσίπρα σε διερευνητικές Ελλάδας -Τουρκίας», που είναι απόσπασμα από συνέντευξη σε εφημερίδα της Πάτρας, μία δήλωση - κάρτα ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση που αφορά την απελευθέρωση των εμβολίων από τις πατέντες, μία δήλωση Ξενογιαννακοπούλου και μια δήλωση του Πάνου Λάμπρου για Κουφοντίνα που εμφανίζεται να διαφοροποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η είδηση με την επίσκεψη Τσίπρα στο  Ίλιον παίχτηκε στις 21.43 σε βίντεο που αφορούσε τα κυβερνητικά μέτρα που προτίθεται να... να... να πάρει η κυβέρνηση. Προηγήθηκαν οι πληροφορίες για τα μελλοντικά μέτρα, ακολούθησε δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, πλάνα και δήλωση Τσίπρα στο  Ίλιον και προστέθηκε στο τέλος δήλωση Γεννηματά από το βήμα της Βουλής για την ενίσχυση των ΜΜΕ.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στον ΕΦΚΑ, όπου αποφασίστηκε να μπει ιδιώτης μάνατζερ στον οργανισμό με πρόσχημα την επίσπευση της καταβολής των συντάξεων, προβλήθηκε μετά τις 9.30 μ.μ. Υποβάθμιση του θέματος. Στο βίντεο υπήρχαν δύο δηλώσεις Μητσοτάκη, μία δήλωση της αρμόδιας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ξενογιαννακοπούλου, που αποτελείται από 4 λέξεις κυριολεκτικά, και ακολούθησαν δηλώσεις ΚΚΕ και Γεννηματά.

Επαναφέρουν το θέμα του Κουφοντίνα για να μιλήσουν για «άδειασμα της Κουμουνδούρου» προς τα 15 στελέχη της που θέτουν ζήτημα μεταγωγής του Κουφοντίνα. Δηλαδή η είδηση του Κουφοντίνα εμφανίζεται ως εσωκομματικό θέμα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

Η πρωτοβουλία Τσίπρα για τις πατέντες των εμβολίων έπαιξε σε είδηση για τις καθυστερήσεις των εμβολίων της Pfizer, εφόσον προηγήθηκε δήλωση Μητσοτάκη και ακολούθησε σχολιασμός Ταραντίλη που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αγνοεί την πραγματικότητα.

https://www.avgi.gr/sites/default/files/styles/main/public/2021-02/ERT%202_0.jpg?itok=9SZSGWQw


ΕΡΤ / Σαρώνουν ό,τι κινείται υπέρ ημετέρων

Εδικός συνεργάτης

Η νέα ανθρωπογεωγραφία της ΕΡΤ δεν περιλαμβάνει τους ανθρώπους της σε θέσεις ευθύνης, που έχουν καταληφθεί όλες από την... "αγορά"

Οι προθέσεις του Μαξίμου για την ΕΡΤ φάνηκαν αμέσως, με την εγκατάστασή τους στο Ραδιομέγαρο το καλοκαίρι του 2019: δύναμη κατοχής και υφαρπαγής ακόμα και της παραμικρής εξουσίας. Με το καλημέρα τοποθέτησαν πρόσωπα - κλειδιά σε θέσεις στρατηγικού χαρακτήρα, δηλαδή στις γενικές διευθύνσεις, παράλληλα με την πρόσληψη «εντεταλμένων» και «συμβούλων» πάσης φύσεως, ενώ στη συνέχεια προχώρησαν σε περιθωριοποίηση όσων δεν ταίριαζαν στη νέα διοίκηση και σε βίαιες μετακινήσεις.

Δεν είναι τυχαίο το ότι εδώ και ενάμιση χρόνο 50 με 60 άτομα έχουν απομακρυνθεί προσωρινά με μετάταξη, ενώ έχουν κατατεθεί περίπου 200 αντίστοιχες αιτήσεις. Τι επαγγελματικό μέλλον μπορεί να δει κάποιος σήμερα στην ΕΡΤ; Αυτός είναι και ο λόγος που με τροπολογία στον νόμο για τα ΜΜΕ απαγορεύτηκαν οι μετατάξεις εάν προηγουμένως δεν εγκριθούν από το Δ.Σ.

Εκεί όμως που έγινε κανονική σφαγή ήταν στον ειδησεογραφικό τομέα, όπου κυριολεκτικά δεν έμεινε τίποτε όρθιο. Σαρώθηκε όλη η πυραμίδα των ειδήσεων και των ειδησεογραφικών εκπομπών από τους διευθυντές, τους τμηματάρχες και αρχισυντάκτες, σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και τους ρεπόρτερ.

Ο Φώτης Καφαράκης φρόντισε γι’ αυτό πριν καν επιλεγεί γενικός διευθυντής Ενημέρωσης. Κομβικό ρόλο στην εκκαθάριση έπαιξε και ο τύποις Νο 2 της ιεραρχίας, Γιάννης Τρουπής, διευθυντής ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών και ενσωματωμένος επί χρόνια πολιτικός συντάκτης της Ν.Δ.

Μια στρατιά δημοσιογράφων, πρόθυμων να υπηρετήσουν το νέο καθεστώς εμφανίστηκε στην ΕΡΤ. Είναι ρουσφέτια; Δηλαδή βόλεμα «ημετέρων»; Γαλάζιων παιδιών, δικών μας παιδιών που τακτοποιούνται;  Ή μήπως είναι οι άνθρωποι που εμπιστευόμαστε, εκείνοι που θα βγάλουν τη δουλειά όπως τη θέλουμε; Προφανώς πρόκειται και για τα δύο.

Στα δελτία ειδήσεων, πρώτη φορά μετά το "μαύρο" και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, "η διοίκηση στηρίζεται σε δημοσιογράφους που προσέλαβε από την ‘αγορά’ εκτός ΕΡΤ και όχι στους μόνιμους υπαλλήλους της". Χωρίς να αξιοποιήσει το σύνολο των εργαζομένων, "παγώνοντας" ρεπόρτερ που δεν είναι πολιτικά ημέτεροι, με ρεβανσιστική λογική, χωρίς να συγκρουστεί και με τη δημοσιοϋπαλληλική αντίληψη κάποιων εργαζομένων, προχώρησε σε συμβάσεις με δημοσιογράφους σε θέσεις κλειδιά.

Ο επικεφαλής του ρεπορτάζ (desk) είναι ο Ζαφείρης Σπυριδάκης, από την "αγορά". Επίσης πρώτη φορά οι αρχισυντάκτες των δελτίων είναι και εκτός ΕΡΤ. Προσέλαβαν ως αρχισυντάκτες τον Τάσο Ζορμπά, την  Άρση Γιαννέλλου από το Mega, τη Νατάσσα Μπαρχαμπά από τη σύνταξη των ειδήσεων του Open και την Ελένη Πετροπούλου. Επικεφαλής των παραγωγών είναι εκτός ΕΡΤ η Ελένη Πλαβούκου από τον ΑΝΤ1.

Πρόσωπο των διεθνών είναι η Κλειώ Νικολάου από το Mega, κεντρικό πρόσωπο στο δελτίο των 9, «αξιοποιείται» στα μεγάλα γεγονότα (π.χ. αμερικανικές εκλογές), αλλά και στην εκπομπή για την Ευρώπη, όπου είναι συμπαρουσιάστρια με τον Παπαγεωργίου, αφού προηγουμένως "καρατόμησαν" την Εύα Μπούρα. Στο διεθνές τμήμα της ΕΡΤ και της EBU εργάζονται 15 δημοσιογράφοι, μόνιμοι υπάλληλοι. Κανένας δεν κρίθηκε επαρκής. Η Μαρία Κονταξή, πρώην επικεφαλής του διεθνούς, παραγκωνισμένη και διαφωνώντας με την ιεράρχηση των θεμάτων, μετακινήθηκε στο ραδιόφωνο.

Στο πολιτικό ρεπορτάζ, μετά την αναβάθμιση του Γιάννη Τρουπή σε διευθυντική θέση και του Γιώργου Ευθυμίου, που επέλεξε να μετακινηθεί στο Μαξίμου, η διοίκηση Ζούλα, αντί να ορίσει κάποιον από τους 13 δημοσιογράφους του πολιτικού και κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ, επέλεξε να βάλει επικεφαλής την Κατερίνα Γαλανού από την εκπομπή της  Όλγας Τρέμη και την εφημερίδα Φιλελεύθερος που έκλεισε. Το ρεπορτάζ Ν.Δ. καλύπτει ο Δ. Γάτσιος από το νυν Mega και το Capital.

Για διεθνή οικονομικά προσέλαβαν τον Ηλία Σιακαντάρη, μετεγγραφή από τον Alpha, και πρώην ΣΚΑΪ, ενώ υπάρχει επαρκές προσωπικό. Λέγεται ότι πρόκειται να παρουσιάζει το δελτίο ειδήσεων το σαββατοκύριακο.

Πρόκληση είναι το αστυνομικό ρεπορτάζ, στο οποίο υπάρχουν ήδη τρεις διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι μόνιμοι υπάλληλοι και προσέλαβαν ακόμα τέσσερις από την «αγορά». Οι ανάγκες ήταν μεγάλες για να υποστηρίξουν το δόγμα Ν.Δ. και Χρυσοχοΐδη περί "τάξης και ανομίας" και να πλημμυρίζουν με φόβο για το μικροέγκλημα αντιγράφοντας τα ιδιωτικά κανάλια. Κανένα ιδιωτικό κανάλι πάντως δεν δουλεύει με επτά αστυνομικούς ρεπόρτερ.

Χορό συμβασιούχων από την «αγορά» στήνουν και στις ενημερωτικές εκπομπές, κυρίως σε θέσεις αρχισυντάκτη, την ώρα που το δυναμικό της ΕΡΤ υποβαθμίζονται ή μπαίνει στο ψυγείο. Υπολογίζεται ότι η Ν.Δ. προσέλαβε στην ΕΡΤ περισσότερους από 30 δημοσιογράφους με συμβάσεις διαφόρων ειδών, που εργάζονται σε ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές.

Λεφτόδεντρα φυτρώνουν στην ΕΡΤ

ΕΡΤ
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Επιδεικτικά γύρισε την πλάτη η κυβέρνηση στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ, σύμφωνα με την οποία η διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα ορίζεται με συναίνεση των κομμάτων. Συγκεκριμένα η πρόταση που κατατέθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να ορίζει πρόεδρο, διευθύνοντα σύμβουλο και Διοικητικό Συμβούλιο με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων των βουλευτών.

Με τον τρόπο αυτόν επιλέγονται οι βέλτιστοι υποψήφιοι και όχι οι αρεστοί στην εκάστοτε κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίζεται ότι η ΕΡΤ Α.Ε. θα λειτουργεί ως δημόσια -και όχι ως κρατική, πολλώ δε μάλλον κυβερνητική- ραδιοτηλεόραση.

Η πρόταση δεν έγινε δεκτή, αντίθετα όμως ψηφίστηκαν προκλητικές αυξήσεις στα γαλάζια παιδιά της ΕΡΤ. Τα golden boys της ΕΡΤ θα μπορούν να λαμβάνουν αμοιβές ίσες με αυτές του ανώτατου δικαστικού λειτουργού, του προέδρου του Αρείου Πάγου. Γιατί; «Επειδή τα έχουν κάνει πάρα πολύ καλά» είπε ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή και εξήγησε τι έχει καταφέρει ο «κολλητός» του Κυρ. Μητσοτάκη στην ΕΡΤ:

«Προστάτευσε τον πρωθυπουργό τις κρίσιμες στιγμές, έχει εξαφανίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την ΕΡΤ, έχει επιβάλει καθεστώς λογοκρισίας, έχει εξαφανιστεί ο πλουραλισμός, έβγαλε ντιρεκτίβα και την τοιχοκόλλησε την ημέρα που έγινε το γλέντι στην Ικαρία μην τυχόν και προβληθούν σκηνές και να μην προβληθεί ο κ. Λιγνάδης με... άλλους».

Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι η ΕΡΤ πρέπει να ανταγωνιστεί τους μισθούς των ιδιωτικών καναλιών και να προσελκύσει έμπειρο προσωπικό από την αγορά. Η αλήθεια είναι ότι η ΕΡΤ δεν χρειάζεται να προσελκύσει άλλα στελέχη της αγοράς, τα στελέχη βρίσκονται ήδη στη θέση τους, σε μια περίοδο μάλιστα που η χώρα στενάζει κάτω από τις συνέπειες της ακινησίας από την πανδημία.

Πρώτο Πρόγραμμα: Η επέλαση των γαλάζιων

Σε ασφυκτικό γαλάζιο κλοιό έχει μπει και το ενημερωτικό Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου, υπό την εποπτεία του γενικού διευθυντή ενημέρωσης Φώτη Καφαράκη και τη διεύθυνση του  Άρη Τόλιου.

Επιλογή του Μαξίμου και του κ. Ζούλα ήταν να θέσουν στο τιμόνι του ενημερωτικού προγράμματος της κρατικής ραδιοφωνίας ένα πρόσωπο της Κεντροαριστεράς, που, αφού υπηρέτησε το "σημιτικό" ΠΑΣΟΚ την περίοδο της ακμής του ρ/σ Flash 9,61, πήρε μετεγγραφή στον Αθήνα 9,84. Προφανώς δεν υπήρχε ούτε ένας δεξιός δημοσιογράφος εμπιστοσύνης από το μόνιμο προσωπικό της ΕΡΤ για να κάνει τη δουλειά του διευθυντή.

Ήταν έτσι ο  Ά. Τόλιος -στο παρελθόν διαπρύσιος υπερασπιστής της αγοράς και καταπέλτης εναντίον του υδροκέφαλου Δημοσίου και των κρατικοδίαιτων- που ανέλαβε να «καθαρίσει» όλη την πρωινή ζώνη από τους μόνιμους υπαλλήλους της ΕΡΤ και να προσλάβει νέους, που τα λένε... καλύτερα.

Το δίδυμο Κ. Σερέτη - Δ. Χατζημιχάλης 6-8 το πρωί, Χρήστος Μιχαηλίδης 9-11 π.μ. και το τηλεοπτικό δίδυμο Πιτταράς - Κοτταρίδης στο 11-12 μ. Επιχείρησαν να εξαφανίσουν την Ευαγγελία Μπαλτατζή από την πρωινή ζώνη, αλλά μετά τη φασαρία μεταφέρθηκε ώρα 12-1 μ.μ., προκαλώντας όμως πρόβλημα στο δίδυμο Μπίτα – Βραδέλης, που ξαφνικά δεν χωρούσαν στο καθημερινό πρόγραμμα και έτσι διακτινίστηκαν στο Π/Σ/Κ. Να σημειωθεί ότι ο Στέλιος Βραδέλης είναι φερμένος απ’ έξω, στον κύκλο του διευθυντή από τον πάλαι ποτέ Flash 961, εργαζόμενος στα Νέα.

Από το μεσημβρινό μαγκαζίνο έκοψαν τη δημοσιογράφο Αλίκη Παπαναστασίου και το έδωσαν στην Ντένια Σαρακίνη, την οποία στο μεταξύ είχαν κόψει από την παρουσίαση του καθημερινού τηλεοπτικού δελτίου. Από τον Flash 9,61 επίσης, με παρέμβαση διευθυντή, εμφανίστηκε στην ΕΡΑ ο Δημήτρης Φαναριώτης για εκπομπή που αφορά τις διεθνείς εξελίξεις.

Την Ευανθία Ξυνού, τη φωνή των πολιτών, της κοινωνίας, των κινημάτων, της αλληλεγγύης, της προβολής της δίκης της Χρυσής Αυγής την "πέταξαν" ως ανεπιθύμητη. Μάλλον είναι ανεπίτρεπτες πλέον για το ραδιόφωνο της ΕΡΤ οι θεματικές αυτές.

Όσοι από τους μόνιμους δημοσιογράφους ζήτησαν εργασία πήραν την απάντηση ότι δεν υπάρχει χώρος και να υποβάλουν προτάσεις για το σαββατοκύριακο. Μόνο που και οι προτάσεις αυτές βρέθηκαν στα spam. Δεν είναι μόνο κυνικοί, είναι και επικίνδυνοι, διότι με την ίδια ευκολία αυτούς που τους έβαλαν στο ψυγείο τους υποβάθμισαν επαγγελματικά και θα τους χρεώσουν αργομισθία, τεμπελιά και δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...