Σάββατο, Φεβρουαρίου 27, 2021

Γαλλικό νουάρ με άφθονο χιούμορ αλλά και συνειδητή ταξική μεροληψία

 

https://www.avgi.gr/sites/default/files/styles/main/public/2021-02/LENTEN.jpg?itok=PkiinnnD

 Χιουμοριστικό νουάρ για τον αγώνα μιας ελευθεριακής οικογένειας


Ο Μαρέν Λεντέν σκιαγραφεί με ενάργεια ένα «οικογενειακό μελόδραμα» όπου εμπλέκονται μεγαλοαστοί, μίντια και αστυνομία

Το ενδιαφέρον για τα noir μυθιστορήματα αναζωπυρώνεται τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα βιβλία του είδους να εκδίδονται στην χώρα μας, όπως το «Σε χαιρετώ, αδερφέ μου» του Γάλλου Μαρέν Λεντέν, σε μετάφραση Γιάννη Καυκιά, για τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου.

Με σπουδές στα Οικονομικά και στις Επιστήμες της Πληροφορίας, ο Λεντέν εργαζόταν στον γαλλικό ΟΤΕ όταν πριν από κάμποσα χρόνια παραιτήθηκε ένεκα της επιδείνωσης των εργασιακών συνθηκών. Στα 45 του έχει εκδώσει περισσότερα από δέκα noir και έχει τιμηθεί με αρκετά βραβεία, οπότε έχουμε να περιμένουμε από αυτόν.

Η σκηνή τοποθετείται στην κωμόπολη Τουρνόν, στον Νότο της χώρας, με βασική ηρωίδα την 20χρονη φοιτήτρια Ροζ, κόρη του ακτιβιστή της ειρήνης και βοηθού συμβολαιογράφου Σαρλ και της αναρχοσυνδικαλίστριας νοσοκόμας Αντελαΐντ. Οι υπόλοιποι επίγονοι είναι ένα κορίτσι και τέσσερα αγόρια, τρία εκ των οποίων έχουν υιοθετηθεί από διαλυμένες οικογένειες στον μακροχρόνιο εμφύλιο της Κολομβίας. Ως μέλη της οικογένειας, επίσης, υπολογίζονται δύο γάτοι και ένας σκύλος!

Στην πολυπληθή αυτή ελευθεριακή οικογένεια, της οποίας τα καθημερινά προβλήματα δεν έχουν τελειωμό, οι συμμετέχοντες λειτουργούν δίκην ορχήστρας φρι τζαζ, κι όμως η συνεργασία τους είναι άψογη διότι οι δεσμοί αγάπης και αλληλεγγύης είναι ισχυροί.

Στα τέλη του Μαρτίου του 2017 ο υιοθετημένος Γκις, αγνός στην ψυχή, αλλά ταλαιπωρημένος στη ζωή και απροσάρμοστος, εξαφανίζεται καθώς θεωρείται ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας συνοικιακού καπνοπώλη. Πεπεισμένη για την αθωότητά του, η οικογένεια κινητοποιείται μαχητικά προς όλες τις κατευθύνσεις να τον βρει. Παράλληλα η Ροζ ερωτεύεται νεαρό αστυνομικό που παίρνει μέρος στην έρευνα για τον αδελφό της και ζει σε αμφιθυμία, καθώς η μαχητική μητέρα της δεν χωνεύει, και με το δίκιο της, τα όργανα της τάξης.

Σε μια καμπή της ιστορίας μέλη της φαμίλιας απελευθερώνουν τον Γκις και ανακαλύπτουν ότι τον έχουν μπλέξει επίτηδες: δυο βλαστάρια αστικών οικογενειών διαπράττουν για το κέφι τους τη ληστεία με κουκούλες έχοντας τον Κολομβιανό εκτεθειμένο στις κάμερες του μαγαζιού για να τον ενοχοποιήσουν.

Αλλά ο διάχυτος ρατσισμός στη μικρή κοινωνία της Τουρνόν, υπό την καθοδήγηση των τοπικών μίντια, καταδικάζει εκ των προτέρων τον σκουρόχρωμο «εγκληματία». Και ενώ η Αντελαΐντ κάνει απεργία πείνας έξω από το τμήμα όπου κρατείται ο γιος, ο κόσμος ξεσηκώνεται, διαδηλώνει, κολλάει αυτοσχέδιες αφίσες και μοιράζει τρικάκια.

Ο Λεντέν διευθύνει άψογα την ορχήστρα των ηρώων του, με άφθονο χιούμορ αλλά και συνειδητή ταξική μεροληψία, καθώς αρθρώνει απολαυστικά το θέμα του χωρίς φόνους και άγρια βία, χαρακτηριστικό του είδους. Με σχεδόν προφορική, καλοδουλεμένη γραφή αποτίει, επιπροσθέτως, φόρο τιμής στους μεγάλους νουαρίστες και μάλιστα στον Ζαν - Πατρίκ Μανσέτ, όπου αναφέρει και την κλασική φράση του πως όλα αυτά συμβαίνουν λόγω των σχέσεων παραγωγής!

Ακόμα στις σελίδες του παρελαύνουν ταινίες, σκηνοθέτες και μουσικοί για να ολοκληρωθεί ένα «μαύρο» λογοτεχνικό έργο με αίσιο τέλος. Αν και στο φινάλε υπάρχει μια φαινομενικά μικρή, αλλά ουσιαστική ανατροπή...

INFO

«Σε χαιρετώ, αδερφέ μου»

Μαρέν Λεντέν

Σελ.: 250

Τιμή: 14,31 ευρώ

______________________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Δημήτρης Τζάνογλος: «Σε Χαιρετώ, Αδερφέ Μου- Χιούμορ, νουάρ και κοινωνία» ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...