Τετάρτη, Φεβρουαρίου 17, 2021

The Reckless Moment 1949 – "Μία λάθος στιγμή" :Το ατμοσφαιρικό αμερικανικό νουάρ ενός μεγάλου Ευρωπαίου σκηνοθέτη

The Reckless Moment.jpgΟ Μαξ Οφίλς καταπιάνεται με ένα συνηθισμένο θέμα , τον εκβιασμό, χρησιμοποιώντας  όλη την στιλιστική του ελευθερία και έμπνευση, για να δημιουργήσει μια από τις καλύτερες συζεύξεις  νουάρ και μελοδράματος στην ιστορία του κινηματογράφου. 
Ένα σπίτι που στεγάζει  ένα ντροπιαστικό μυστικό , με την υποδειγματική "αφέντρα του σπιτιού" , την οικοκυρά Λουσία να αφήνει τον καθωσπρεπισμό της, όταν ο εραστής της κόρης της σκοτώνεται σε ατύχημα και αναλαμβάνει να ξεφορτωθεί το πτώμα , για  να σώσει την κόρη της, πιστεύοντας ότι αυτή τον έχει σκοτώσει. 
Τότε εμφανίζεται ο εκβιαστής με την "χρυσή καρδιά", για να της αποσπάσει χρήματα, προκειμένου να κρατήσει το στόμα του κλειστό. 
Μια οικογένεια στο στόχαστρο, μια αφύσικη οντότητα που οφείλει να παρουσιάζεται και να συμπεριφέρεται φυσιολογικά, ενώ είναι εξαιρετικά εύθραυστη.
 Αρχικά, οι παραγωγοί της ταινίας είχαν προτείνει την σκηνοθεσία στον Ζαν Ρενουάρ, όμως τελικά ανατέθηκε στον Οφίλς ο οποίος με έξοχο τρόπο κατάφερε να μας δώσει την αίσθηση ότι βλέπουμε για πρώτη φορά κάτι τόσο οικείο. 
 _______________________
Αποτέλεσμα εικόνας για max ophuls br wikipediaΤο πραγματικό όνομα του σκηνοθέτη ήταν  Max Oppenheimer. Γεννήθηκε τον Μάιο του 1902 στο Σάαρμπρικεν της Γερμανίας από Εβραίους γονείς, με παράδοση στην βιοτεχνία. 
Πηγαίνοντας κόντρα στην προδιαγεγραμμένη οικογενειακή καριέρα, ο Μαξ ξεκίνησε το 1919 την επαγγελματική του ενασχόληση ως δημοσιογράφος, στην συνέχεια έγινε  ηθοποιός θεάτρου,  στο τέλος όμως αποφάσισε να γίνει θεατρικός  σκηνοθέτης, χρησιμοποιώντας  πάντα το ψευδώνυμο Οφίλς, για να μη δημιουργήσει πρόβλημα στον αυστηρό πατέρα του σε περίπτωση αποτυχίας.
 Το 1929 όμως , με την εμφάνιση του ομιλούντος κινηματογράφου , αποφάσισε , να μεταπηδήσει στον κινηματογράφο, διαβλέποντας τη ραγδαία εξέλιξη της 7ης Τέχνης.
Ο Μαχ Οφίλς , λόγω της εβραϊκής του καταγωγής , εγκατέλειψε το 1933 τη Γερμανία , για να σωθεί από τις διώξεις των Χιτλερικών,  και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία.
Η κατάρρευση του μετώπου και η κατάληψη της Γαλλίας από τα ναζιστικά στρατεύματα τον οδήγησαν σε μια δεύτερη μετανάστευση,στις ΗΠΑ , ακολουθώντας το παράδειγμα χιλιάδων  διανοουμένων και καλλιτεχνών. 
Χρειάστηκαν έξι χρόνια απραξίας , για να μπορέσει να γυρίσει την πρώτη του ταινία σε αμερικανικό έδαφος, γεγονός που οφείλεται στην υποστήριξη του μεγιστάνα και κινηματογραφικού παραγωγού Χάουαρντ Χιούζ.
Η επιστροφή του στη Γαλλία το  1950 επέστρεψε συνοδεύτηκε από τέσσερις σπουδαίες κινηματογραφικές επιτυχίες. Αποτέλεσμα εικόνας για max ophuls br wikipedia

Max Ophüls (1902-1957) - Wikipedia

__________________

Δεν υπάρχουν σχόλια: