Πέμπτη, Φεβρουαρίου 18, 2021

Φυλακίζονται οι ιδέες;


Ισπανία: Συνελήφθη ο ράπερ που κλείστηκε σε πανεπιστήμιο για να αποφύγει τη φυλάκιση


Συνελήφθη τελικά ο Ισπανός ράπερ Πάμπλο Χασέλ, ο οποίος κλείστηκε σε πανεπιστήμιο προκειμένου να αποφύγει τη φυλάκιση.

Η αστυνομία της Καταλονίας μπήκε στο πανεπιστήμιο της Λέιδα και τον συνέλαβε σήμερα, Τρίτη. Μία ημέρα νωρίτερα, ο ράπερ είχε κλειστεί εκεί μαζί με υποστηρικτές του.

Ο Χασέλ έχει καταδικαστεί σε 9 μήνες φυλάκιση για εξύμνηση της τρομοκρατίας και δυσφήμηση του στέμματος και των θεσμών, λόγω αναρτήσεων στο Τwitter και στίχων εναντίον της μοναρχίας και της αστυνομίας. Αναμενόταν να παραδοθεί την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά αψήφισε αυτή την εντολή.

Σχεδόν δύο ώρες μετά την είσοδο των αστυνομικών στο πανεπιστήμιο, ο Χασέλ οδηγήθηκε εκτός του ιδρύματος, φωνάζοντας «δεν θα μας φιμώσουν ποτέ, θάνατος στο φασιστικό κράτος». Από εκεί μεταφέρθηκε σε κοντινή φυλακή, όπου θα αρχίσει να εκτίει την ποινή του, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Νωρίτερα, δεκάδες υποστηρικτές του είχαν στήσει οδόφραγμα στο πανεπιστήμιο, ενώ κάποιοι από αυτούς έριξαν με πυροσβεστήρες εναντίον αστυνομικών, πριν από τη σύλληψη του ράπερ στο κτίριο της πρυτανείας.

Περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο Πέδρο Αλμοδοβάρ και ο Χαβιέ Μπαρδέμ, έχουν υπογράψει αίτηση κατά της φυλάκισης του ράπερ. Η Διεθνής Αμνηστία, σε ανάρτηση για τη σύλληψη του Χασέλ έκανε λόγο για «φριχτά νέα» για την ελευθερία του λόγου στην Ισπανία.https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWiWeO_bhlLdBBMrMqPvGZOTDhimH9nzvIx4xqeG0OC7SPIEUxPfLNwQJ-Uo_EnyLWA-SjsKZQ81e0uq7uRdMWC8u8xwf5iVA49QN3C9dUVhcDXxv_IjfVlgLtRpyvutSMlPffDA/s1600/DU9co1QXkAA2sqL.jpg

Μερικές ώρες πριν από την είσοδο των αστυνομικών στο πανεπιστήμιο, ο Χασέλ έγραψε στο Twitter ότι θα πάει στη φυλακή «με το κεφάλι ψηλά», σε περίπτωση που τον συλλαμβάνανε. «Δεν μπορούν να μας επιβάλουν τι μπορούμε να πούμε, τι μπορούμε να νιώσουμε ή τι μπορούμε να κάνουμε», ανέφερε ακόμη και συμπλήρωσε ότι επέλεξε να μη διαφύγει στο εξωτερικό.https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR0e8v5Df7zMAG_k-iIwJaAi0WfMUvdbcRyEA&usqp=CAU

Στις αναρτήσεις και τους στίχους για τους οποίους καταδικάστηκε κατηγορούσε τον βασιλιά Φελίπε και τον πατέρα του, Χουάν Κάρλος, για διάφορα εγκλήματα, όπως και την αστυνομία για βασανιστήρια και θανάτους διαδηλωτών και μεταναστών.

Το βράδυ της Τρίτης έγιναν διαμαρτυρίες σε πόλεις σε όλη την Ισπανία για τη σύλληψη του Χασέλ. Στη Βαρκελώνη συγκεντρώθηκαν χιλιάδες άτομα, με πλακάτ που έγραφα «Ελευθερώστε τον Πάμπλο», ενώ φώναζαν συνθήματα και για την απελευθέρωση των ηγετών του κινήματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Λίγο αργότερα προκλήθηκαν επεισόδια και υπήρξαν συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ κάποιοι από τους συγκεντρωμένους πυρπόλησαν κάδους σκουπιδιών.

EPA

EPA

Με πληροφορίες από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Angela Gheorghiu - Paei efige to traino by Manos Hadjidakis - Athens 2002

Opera Gala - Angela Gheorghiu & Roberto Alagna Athens Festival - Odeon of Herodes Atticus, 06.09.2002 Symphony Orchestra of ERT Co...