Σειρά δωρεάν διαλέξεων με τίτλο “Λογο-δημία” από το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών
Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών διοργανώνει σειρά διαλέξεων με τίτλο Λογο-δημία. Υπεύθυνοι διοργάνωσης είναι οι ερευνητές του Κέντρου Αλεξάνδρα Ροζοκόκη και Ανδρέας Σεραφείμ.
Η ιστορία και η πολιτισμική ιδιοπροσωπία της Αθήνας είναι συνυφασμένες άρρηκτα με τον λόγο. Από την αρχαία αγορά και την εκκλησία του δήμου μέχρι τα ιστορικά φιλολογικά καφενεία του 19ου και 20ου αι., από όπου πέρασαν σπουδαίοι εργάτες του πνεύματος και της τέχνης: Αχ. Παράσχος. Εμ. Ροΐδης, Α. Παπαδιαμάντης, Κ. Παλαμάς, Γ. Δροσίνης, Ιω. Κονδυλάκης, Π. Νιρβάνας, Γρ. Ξενόπουλος, κύκλος του Νουμά, Μ. Αυγέρης, Α. Σικελιανός, Κ. Βάρναλης, Ν. Λαπαθιώτης, Τ. Άγρας, Α. Εμπειρίκος, Ν. Εγγονόπουλος, Γ. Τσαρούχης, Ν. Γκάτσος, Ο. Ελύτης, Ν. Βρεττάκος, Γ. Μόραλης, Ε. Βακαλό, Μ. Χατζιδάκις, κ.ά. Λογοτέχνες, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί μαζεύονταν και συζητούσαν γύρω από λογοτεχνικά, καλλιτεχνικά, εκπαιδευτικά, εθνικά ή πολιτικά θέματα στα κοσμικά καφεζαχαροπλαστεία της Πανεπιστημίου και πλατείας Συντάγματος, στη «Δεξαμενή», τον «Μαύρο Γάτο», το υπόγειο του «Μπαγκείου», τον «Σοφό Κοραή», το «Βυζάντιον», «Μπραζίλιαν», «Ηραίον» και το «Πατάρι του Λουμίδη».
Η Λογο-δημία, μια παιγνιώδης σύμπτυξη των λέξεων λόγος και Ακαδημία, φιλοδοξεί ν’ αναβιώσει την κουλτούρα δια-λόγου, μ’ εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος την αίγλη και το κύρος της Ακαδημίας Αθηνών η οποία αποδεικνύεται σε ζωντανό κύτταρο του πολιτισμικού κέντρου της χώρας. Θεματικός σκοπός της Λογο-δημίας είναι να λειτουργήσει ως ένα βήμα λόγου και δημόσιας συμμετοχικής συζήτησης για ζητήματα, που συνδέουν την επιστήμη της κλασικής φιλολογίας με σύγχρονες δομές εκπαίδευσης και δραστηριότητες του ευρύτερου πολιτισμικού γίγνεσθαι. Η Λογο-δημία φιλοδοξεί να συγκεντρώσει όχι μόνο ένα ακροατήριο ακαδημαϊκών, πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών ή φοιτητών φιλολογίας, αλλά και το ανήσυχο, πολιτιστικά ενήμερο και μορφωτικά ευαισθητοποιημένο ελληνικό κοινό.
Η Λογο-δημία θα διεξαχθεί (στους πρώτους, τουλάχιστον, θεματικούς κύκλους) διαδικτυακά λόγω των υγειονομικών περιορισμών, οι οποίοι ισχύουν στην Ελλάδα. Ο σύνδεσμος διεξαγωγής και παρακολούθησης των διαλέξεων θα είναι διαθέσιμος προσεχώς. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση μπορείτε να επικοινωνείτε με τους διοργανωτές: Αλεξάνδρα Ροζοκόκη (rozok@academyofathens.gr) και Ανδρέα Σεραφείμ (aserafeim@academyofathens.gr).
Πρόγραμμα πρώτου θεματικού κύκλου:
- 13 Ιανουαρίου 2021 (15.00-17.00). Έχει το παρελθόν μέλλον; Η Κλασική Φιλολογία (στην εκπαίδευση) σήμερα. Ομιλητές: Θεόδωρος Παπαγγελής, Εβίνα Σιστάκου.
- 17 Φεβρουαρίου 2021 (15.00-17.00). Επιδημίες στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια. Ομιλητές: Μαριάννα Καραμάνου, Γιώργος Καζαντζίδης.
- 10 Μαρτίου 2021 (14.00-16.00). O οραματισμός της ελευθερίας στην ελληνική κοινωνία. Ομιλητής: Πασχάλης Κιτρομηλίδης.
- 07 Απριλίου 2021 (15.00-17.00). Θουκυδίδης και Ερντογάν: Μαθήματα διεθνών σχέσεων από το παρελθόν. Ομιλητές: Μελίνα Ταμιωλάκη, Βασίλης Λιοτσάκης.
- 12 Μαΐου 2021 (15.00-17.00). Πολιτισμική διπλωματία: Τρόποι, στόχοι και προοπτικές Ομιλητής: Νίκος Χριστοδουλίδης.
- 09 Ιουνίου 2021 (15.00-17.00). Κλασική Αρχαιότητα και Νεοελληνική Λογοτεχνία: Η μορφή της Ελένης στην ελληνική λογοτεχνία. Ομιλήτρια: Αλεξάνδρα Ροζοκόκη.
- 01 Ιουλίου 2021 (15.00-17.00). Αριστοφάνης ο διαχρονικός: Πρακτικές και όρια της σύγχρονης σάτιρας. Ομιλητές: Κώστας Γεωργουσόπουλος, Ανδρέας Μαρκαντωνάτος.
Ομιλητές (με τη σειρά διενέργειας των ομιλιών)
- Θεόδωρος Παπαγγελής: Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
- Εβίνα Σιστάκου: Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
- Μαριάννα Καραμάνου: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Ιατρικής και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Δεοντολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης/Εκλεγμένη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Γιώργος Καζαντζίδης: Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
- Πασχάλης Κιτρομηλίδης: Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
- Μελίνα Ταμιωλάκη: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
- Βασίλης Λιοτσάκης: Επίκουρος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
- Νίκος Χριστοδουλίδης: Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Αλεξάνδρα Ροζοκόκη: Ερευνήτρια Α´ στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών.
- Κώστας Γεωργουσόπουλος: Συγγραφέας και κριτικός θεάτρου, Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Επίτιμος Πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Πρακτικών Εφαρμογών Αρχαίου Ελληνικού Δράματος «Δεσμοί».
- Ανδρέας Μαρκαντωνάτος: Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Την ευθύνη για τον συντονισμό των διαλέξεων έχουν οι ακαδημαϊκοί Αντώνιος Ρεγκάκος και Θεόδωρος Παπαγγελής, όπως και οι ερευνητές του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας, Αλεξάνδρα Ροζοκόκη, Μαρία Κανέλλου, Νίκος Μανουσάκης και Ανδρέας Σεραφείμ.
Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τον 1ο Θεματικό Κύκλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου