Σάββατο, Ιανουαρίου 02, 2021

10 πρόσωπα της Θεσσαλονίκης που ξεχωρίσαμε το 2020


Λίγες μέρες μένουν για την ολοκλήρωση του 2020. Μία χρονιά γεμάτη με σημαντικά πολιτικά γεγονότα, μάχες για την κλιματική αλλαγή, την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κοροναϊού.

Μέσα σε αυτή την χρονιά, γνωρίσαμε πολλά άτομα, αυτούς που παρά τα εμπόδια, νίκησαν τις προσωπικές τους μάχες, εκείνους που «πάλεψαν» για το καλό των συμπολιτών τους. Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι, ο κοινός παρονομαστής όμως είναι ο ίδιος, η Θεσσαλονίκη!

Ακολουθούν τα πρόσωπα της Θεσσαλονίκης απασχόλησαν το 2020

Χριστίνα Κυδώνα

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται και εσωτερικός χώρος

Η γυναίκα που ταυτίστηκε στα μάτια της πόλης με την ηρωϊκή μάχη των γιατρών στην πιο δύσκολη στιγμή. Ιατρός στην Δ’ Παθολογική Κλινική του Ιπποκρατειου, στάθηκε από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή, δίχως κορώνες, δίχως προσωπική προβολή και δίχως να διστάσει να μεταφέρει στη σελίδα της όσα δεν πήγαιναν καλά, με γενναιότητα και δικαιοσύνη.

Στο πλευρό των ασθενών της και του σκοπού που υπηρετεί αποτέλεσε για μας το πρόσωπο της χρονιάς στην πόλη.

Διαβάστε επίσης την δική της μαρτυρία:

Ημερολόγια Καραντίνας 10: Μπλέ κτίριο Ιπποκράτειο, γιατρός Covid


Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις 15 Ιανουαρίου 2020, προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό , για τη θέση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Λίγες μέρες αργότερα εκλέχθηκε με 261 ψήφους. Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ιστορία της Ελλάδας ορκίστηκε στις 13 Μαρτίου.

Φοίτησε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε το πτυχίο της το 1978. Το 1982 διορίστηκε, κατόπιν διαγωνισμού, Εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το 1988 προήχθη στο βαθμό του Παρέδρου όπου διακρίθηκε για την πορεία και τη στάση της.

Στη μέχρι τώρα στάση της στη διάρκεια της θητείας της ως προέδρου δεν δίστασε να πάρει θέση για κοινωνικά ζητήματα που στο παρελθόν ήταν αδιανόητο να μιλήσει Πρόεδρος και να δείξει ένα ανθρώπινο πρόσωπο και ευαισθησίες που έχουμε ανάγκη.

Δημοσθένης Δεσποτίδης 

 

Η απόφαση του να δηλώσει συμμετοχή στον παγκόσμιου διαγωνισμό ποίησης του ιδρύματος «Never Such Innocence», με έδρα το Λονδίνο, για παιδιά έκανε τον Δημοσθένη Δημήτρη Δεσποτίδη να ελπίσει. Το ποίημα του «Inspirational Poem» του χάρισε το πρώτο παγκόσμιο βραβείο στην κατηγορία Bonus Strand «A fight for freedom» (ηλικίες 9-14 ετών).

Ο διαγωνισμός προσέλκυσε 4.000 συμμετοχές από 44 χώρες ανά τον κόσμο και διοργανώθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του ιδρύματος «Never Such Innocence» με το Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα. Το φετινό θέμα του διαγωνισμού είχε θέμα τις Επιπτώσεις των Συρράξεων στις Κοινωνίες, με αφορμή τα 75 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι εργασίες όλων των νικητών του φετινού διαγωνισμού, απ’ όλες τις κατηγορίες, έχουν συμπεριληφθεί σ’ έναν ειδικό διαδικτυακό οδηγό- βιβλίο επιτυχόντων, το οποίο προλόγισε ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Ο Δημοσθένης είναι 13 χρόνων και η διάκριση του γεννά ελπίδες για τις ευαισθησίες και το ταλέντο των παιδιών της ηλικίας του.

Δάφνη Μπεχτσή

Ένα νεαρό κορίτσι από την Θεσσαλονίκη, λάτρης του σινεμά κατάφερε και έστησε την ελληνική εκδοχή μιας πετυχημένης πλατφόρμας. Η Δάφνη Μπεχτσή είναι managing director του Cinobo της πλατφόρμας που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως το «ελληνικό netflix».

Η ίδια γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, έμαθε το σινεμά μέσα στην οικογένεια της Seven, και αποφάσισε να ρισκάρει μια δύσκολη εποχή για κάτι που άξιζε τον κόπο. Η πλατφόρμα λανσαρίστηκε σε μία δύσκολη περίοδο, κατά την διάρκεια του πρώτου lockdown, στις 12 Μαρτίου.

Ελίζ Ζαλαντό

Από την λίστα με τις προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης που μας απασχόλησαν το 2020, δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελίζ Ζαλαντό. Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φέτος συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Variety με τις 50 πιο επιδραστικές γυναίκες του Παγκόσμιου Κινηματογράφου.

Η κα. Ζαλαντό είναι η μόνη γυναίκα που εκπροσωπεί την Ελλάδα σε αυτήν την τόσο σημαντική διεθνή λίστα του κορυφαίου κινηματογραφικού περιοδικού. Η Γαλλίδα παραγωγός και Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει καταφέρει το όνομα της να είναι συνώνυμο του σινεμά.

Ήρεμη δύναμη, κατάφερε να προχωρήσει το Φεστιβάλ σε νέα μονοπάτια και να φανεί ευέλικτη μαζί με την ομάδα της στον καιρό της πανδημίας οργανώνοντας ήδη δυο μεγάλα φεστιβάλ on line.

Αλβέρτος Μπουρλά

Ο Δρ Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer τους τελευταίους μήνες μας έδωσε μία νέα ελπίδα για το μέλλον. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας της οποία ηγείται παρέχει προστασία σε περισσότερους από εννέα στους δέκα ανθρώπους που θα εμβολιασθούν. Έγινε το πιο συζητημένο πρόσωπο που ταυτίστηκε με την ελπίδα το 2020 σε όλο τον κόσμο.

Ο Αλβέρτος Μπουρλά γεννήθηκε πριν 60 χρόνια στην Θεσσαλονίκη και σπούδασε κτηνιατρική στο ΑΠΘ, από όπου αποφοίτησε το 1986. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1991 στην ίδια Σχολή, στο αντικείμενο της Βιοτεχνολογίας της Αναπαραγωγής, υπό την καθοδήγηση του Παύλου Τσακάλωφ και στη συνέχεια, το 1993 άρχισε να εργάζεται στην Pfizer Hellas. Ο Δρ. Άλμπερτ Μπούρλα, πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, είναι στον όμιλο για περισσότερα από 20 χρόνια.

Νίκος Παπαϊωάννου

Ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου

Ο Νίκος Παπαϊωάννου μεταξύ άλλων είναι επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας που κάνει την έρευνα και παρακολουθεί τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-Cov-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης.

Ο Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου σπούδασε στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1995 εκλέχτηκε Λέκτορας στο Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του Τμήματος Κτηνιατρικής. Έκτοτε, διήνυσε όλες τις βαθμίδες της ακαδημαϊκής ιεραρχίας και το 2012 εκλέχτηκε καθηγητής πρώτης βαθμίδας. Από το 2013 έως σήμερα είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής, ενώ, από το 2017 έως το 2019, Πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής και αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στις 11 Ιουνίου του 2019 εξελέγη Πρύτανης του ΑΠΘ, αναλαμβάνοντας καθήκοντα από την 1 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Έχει διατελέσει μέλος πολλών επιτροπών τόσο του Τμήματος Κτηνιατρικής όσο και του Α.Π.Θ., καθώς επίσης, και μέλος του Δ.Σ. του ΔΟΑΤΑΠ (2013-2017), Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Διαπίστευσης Ποιότητας (Ε.ΣΥ.Δ.), ενώ από το 2015 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας.

Οι προβλέψεις της ομάδας του έπεσαν με ακρίβεια πάντοτε μέσα.

Πέτρος Τσαφρακίδης

Ο Πέτρος Τσαφρακίδης, γιατρός ουρολόγος στη Σκωτία αποτέλεσε τον πρώτο Έλληνα γιατρό που εμβολιάστηκε με τον εμβόλιο κατά του κοροναϊού. Ο Θεσσαλονικιός όπως είχε δηλώσει έλαβε ένα εσωτερικό μέιλ στο νοσοκομείο όπου εργάζεται, ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία του εμβολιασμού κατά της Covid-19 για το προσωπικό. Αμέσως ρώτησε να μάθει πού γίνεται και πήγε να κάνει και ο ίδιος το εμβόλιο.

Ο Πέτρος Τσαφρακίδης εδώ και 14 χρόνια βρίσκεται στο εξωτερικό εκ των οποίων τα 4 στη Σκωτία, όπου ζει κι εργάζεται.

Μέλη του Thessaloniki Pride

Την φετινή χρονιά ένα από τα πιο πολύχρωμα φεστιβάλ θα συνέβαινε στη Θεσσαλονίκη. Το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (EuroPride) για το 2020 ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη αρχικά αναβλήθηκε και μετέπειτα ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας.

Τα μέλη της European Pride Organisers Association πριν λίγους μήνες αποφάσισαν στην ετήσια συνέλευση να παραχωρήσουν ξανά τον τίτλο του EuroPride στη Θεσσαλονίκη για το 2024 δικαιώνοντας τη δουλειά και τον αγώνα των μελών του Pride στη Θεσσαλονίκη.

Η γειτονιά της Σβώλου 

Εικόνα Μάριος Δαδούδης

Τα μέλη μιας γειτονιάς. Που κατάφεραν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς να κρατήσουν αναμμένο το φως μιας ελπίδας ότι τα πάντα δεν έχουν χαθεί στο δημόσιο χώρο και στην ανθρώπινη επαφή.

Με δράσεις το καλοκαίρι, με ένα συγκλονιστικό αποχαιρετισμό χθες βράδυ στο 2020 από τα μπαλκόνια της γειτονιάς με μουσικές, η πιο ζωντανή γειτονιά της πόλης απέδειξε τι σημαίνει εμπνέομαι και εμπνέω. Αγαπώ τη γειτονιά μου και ανταποδίδω σε κείνη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: