Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2020

Η ΑΝΕΡΜΑΤΙΣΤΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ


Argument

Greece Accidentally Steered Into a Foreign Policy Crisis


Turkey is redrawing its borders in the Aegean—and the Greek government is failing to do much about it.


Kyriakos Mitsotakis
Greece's opposition party New Democracy leader Kyriakos Mitsotakis stands in a polling booth prior to casting his vote during general elections at a polling station in Athens on July 7. ARIS MESSINIS/AFP via Getty Images
In late November last year, Greece was caught by surprise when Turkey announced it had signed a memorandum of understanding with the Libyan government in Tripoli. The deal demarcated new maritime boundaries between the two countries—boundaries that now run very close to Crete, Greece’s biggest island. Turkey’s aim is to start drilling operations for natural gas in the area, in humiliating disregard of Greece’s territorial claims. The country’s traditional allies, in Washington and across Europe, have done essentially nothing to intervene.[.....................................]



Άρθρο στο Foreign Policy: Η Ελλάδα σε κρίση εξωτερικής πολιτικής.Ο Μητσοτάκης ας πάρει μαθήματα από τον Τσίπρα!

tvxs.gr

Τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα καυτηριάζει άρθρο που δημοσιεύεται στο Foreign Policy (Ολόκληρο το άρθρο) και υπογράφει ο δημοσιογράφος, Γιάννης Μπαμπούλιας.
Το άρθρο που τιτλοφορείται «Η Ελλάδα έχει οδηγηθεί σε κρίση εξωτερικής πολιτικής» ενώ στον υπότιτλο επισημαίνεται ότι «η Τουρκία επανακαθορίζει τα σύνορα της στο Αιγαίο και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι γι' αυτό» αναφέρεται στην υπογραφή τον περασμένο Νοέμβριο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης και τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε στην Αθήνα, αλλά και τη χλιαρή αντίδραση Ε.Ε. και ΗΠΑ. Σημειώνει ότι « το αποτέλεσμα ήταν μια από τις μεγαλύτερες διπλωματικές και πολιτικές κρίσεις στην πρόσφατη ελληνική ιστορία, που εξέθεσε τη διεθνή αδύναμη θέση της χώρας. Υπάρχει θετική προοπτική, ωστόσο, για τη συντηρητική κυβέρνηση της χώρας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη -απλώς πρέπει να ακολουθήσει τα διπλωματικά υποδείγματα που έθεσε η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στον διάστημα από το 2015 ως το 2019».
«Οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της χώρας, στην Ουάσιγκτον και στην Ευρώπη, ουσιαστικά δεν έκαναν κάτι για να παρέμβουν» αναφέρεται στο άρθρο.
Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η διπλωματική στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν ωφέλησε την Ελλάδα, ενώ κάνει ειδική αναφορά στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επαφές που είχε στις ΗΠΑ όχι μόνο δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος αλλά στήριξε και τις ΗΠΑ στην απόφαση της να εξοντώσει τον Ιρανό στρατηγό, Σουλεϊμανί, τη στιγμή που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τήρησαν μια πιο προσεκτική προσέγγιση.
Το άρθρο επισημαίνει τους «σπασμούς ρίσκου» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως η πρόθεση της Αθήνας να στείλει στρατό στη Λιβύη, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Σοφία», αλλά και οι συζητήσεις για την αποστολή συστοιχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία, σε πλήρη αντίθεση με την παραδοσιακή διπλωματική πολιτική της Αθήνας.

.

  • Add to Phrasebook
    • No word lists for English -> Greek...
    • Create a new word list...
  • Copy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ S11E06: ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν έχουμε χούντα. Δεν έχουμε χούντα. Δεν έχουμε χούντα. Επειδή ξέρουμε ότι θα μας υπενθυμίσετε πολλές φορές ότι δεν έχουμε χούντα, το λέμε ...