Κυριακή, Φεβρουαρίου 02, 2020

Πικρές αλήθειες


Η Κεραμέως , οι ιδεοληψίες της και οι δικές μας

Ελένη Χοντολίδου
parallaximag.gr


Η αλήθεια είναι πως ως κοινωνία κάναμε ό τι μπορούσαμε για να υποβαθμίσουμε τα ιδρύματα. Αντισταθήκαμε με λύσσα στην πρόταση Γιαννάκου για βάση το 10, αφήσαμε το κράτος να επιτρέπει στους μελλοντικούς φοιτητές και φοιτήτριες να δηλώνουν δεκάδες σχολές με αποτέλεσμα να φοιτούν εκεί που ΔΕΝ θέλουν, ιδρύσαμε πανεπιστήμια σε κάθε πόλη και μάλιστα πολλά πανεπιστήμια διασκορπισμένα σε διάφορες πόλεις μπλέκοντας την ανώτατη εκπαίδευση με τους εθνικούς σκοπούς (Φλώρινα) και την τουριστική ανάπτυξη (νησιά του Αιγαίου/Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Πάτρα, Κρήτη είναι ήδη πάρα πολλά), εξυπηρετήσαμε τους «δικούς μας» (πανεπιστήμιο Στερεάς, Πελοποννήσου…), αφήσαμε τα ακροατήρια να σουλατσάρουν πέρα δώθε χωρίς συμμετοχή στη διαδικασία μάθησης, καταστήσαμε τους συνδικαλιστές φοιτητές κυρίαρχους και συνομιλητές μας, ανεχόμαστε τις γελοίες καταλήψεις, υποχωρήσαμε στο «δημοκρατικό 5», συρρικνώσαμε τη μάθηση αε δύο μέρες διάβασμα και παραδοσιακού τύπου εξετάσεις….
Υποβαθμίσαμε μόνοι μας την πολύτιμη δημόσια και πολύ ακριβή (γιατί μας στοιχίζει εκατομμύρια) εκπαίδευση.
ΑΛΛΑ, τα κολλέγια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ. Ούτε παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Είναι άθλια μαγαζάκια. Το ότι για βιοποριστικούς λόγους εργάζονται εκεί κάποιες φορές εξαιρετικοί συνάδελφοί μου δεν τα κάνει πανεπιστήμια.
Φυσικά, πανεπιστήμια δεν είναι και τα ΤΕΙ που με αβάσταχτη ελαφρότητα μετέτρεψε σε μία μέρα ο Γαβρόγλου σε ΑΕΙ!

Πανεπιστήμιο σημαίνει βιβλιοθήκη, εργαστήρια και η δυνατότητα να συνδυάζεται (με αυτή τη σειρά) έρευνα και διδασκαλία. Διδάσκεις αυτά που έχεις ερευνήσει. Επίσης, πανεπιστήμιο σημαίνει και faculty, όχι υπάλληλοι κάποιου πλούσιου που έχει ένα μαγαζάκι.
Τα μόνα ιδιωτικά ιδρύματα που μπορούν να θεωρηθούν πανεπιστήμια (με επιφύλαξη για το προσωπικό και τη σχέση τους με τον ή τους διευθύνοντες) είναι το Deree και το ACT στη Θεσσαλονίκη.
Having said that, πρέπει να γίνει μία τολμηρή συνένωση ακαθόριστων τμημάτων, βλακωδώς σχεδιασμένων πανεπιστημίων και, φυσικά συνένωση Τμημάτων. Εννοείται πως η Κεραμέως δεν θα κάνει τίποτε από όλα αυτά γιατί δεν ξέρει, γιατί δεν θέλει, γιατί δεν μπορεί. Η πελατεία δεν μπορεί να δυσαρεστηθεί και το τίμημα είναι πολύ μεγάλο.
Ούτε και τα κολλεγιάκια θα αξιολογήσει. Γιατί δεν τολμάει να το κάνει καθώς θα κλείσουν τα περισσότερα.
Παρατηρώ με μεγάλη μου θλίψη την κατρακύλα μας και εύχομαι (η ελπίδα πεθαίνει τελευταία) να βάλουμε μυαλό και να ανασυγκροτήσουμε την Τριτοβάθμια Εκπαίδευσή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Duy Huynh: δημιουργός αιθέριων χαρακτήρων που λικνίζονται μέσα σε ένα σουρεαλιστικό ή ονειρικό σύμπαν

Ο Philippe Entremont είναι ο βιρτουόζος του πιάνου που παίζει Satie και  Debussy. Η τέχνη είναι του Βιετναμέζου Duy Huynh, του οποίου οι ...