Πέμπτη, Ιουλίου 25, 2019

https://i1.wp.com/www.presspublica.gr/wp-content/uploads/2019/07/IMG_0527-e1563527934452.jpg?w=900&ssl=1

Γιάννης Καμπούρης: Λειτουργικά τρόφιμα και υγιεινή Διατροφή












Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ
 presspublica.gr


Είναι πλέον γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο τομέας των τροφίμων έστρεψε το ενδιαφέρον στην παραγωγή προϊόντων που συνδυάζουν την υψηλή διατροφική αξία με τη γεύση. Φυσικά, αναφερόμαστε στα «λειτουργικά τρόφιμα» (functional foods). Επίσης, όταν λέμε «υγιεινή διατροφή» (healthy diet) είναι η ισορροπημένη διατροφή που βοηθά στη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας.
Μιλάμε με τον ceo της E–LA–WON Γιάννη Καμπούρη.
Ως τρόφιμα διαφοροποιούνται από τα συμβατικά;
Δεν διαφέρουν στην εμφάνιση, αλλά αποδεδειγμένες μελέτες ομολογούν ότι εσωκλείουν πολλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Τα περισσότερα αποτελούν ασπίδα του ανοσοποιητικού συστήματος όσον αφορά την πρόληψη διαφόρων ασθενειών, π.χ. της στεφανιαίας νόσου, του διαβήτη, του καρκίνου και της υπέρτασης.
Ποιες είναι οι κύριες κατηγορίες των λειτουργικών τροφίμων; 
Θα λέγαμε ότι είναι τα ενισχυμένα τρόφιμα που περιέχουν ένα πρόσθετο συστατικό με ευεργετική δράση για την ανθρώπινη υγεία, που δεν υφίσταται στα συμβατικά τρόφιμα. Επίσης, εκείνα που έχουν υποστεί αντικατάσταση ενός βλαβερού συστατικού, καθώς και όσα έχουν εμπλουτιστεί με κάποιο συστατικό που βοηθάει στη διατήρηση των ωφέλιμων επιπτώσεων του λειτουργικού τροφίμου. Τέλος, θα αναφέραμε ακόμη όσα έχουν τροποποιηθεί ώστε να αυξηθεί η συγκέντρωση ενός ωφέλιμου συστατικού που ήδη περιέχουν από τη φύση.
Πείτε μας ορισμένα παραδείγματα.
Ψωμί και δημητριακά που έχουν εμπλουτιστεί με φυλλικό οξύ το οποίο είναι απαραίτητο για τη δημιουργία νέων κυττάρων και θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Γάλα και γιαούρτι που έχουν υποστεί ζύμωση με προβιοτικά, τα οποία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία και στην πρόληψη κατά του καρκίνου του εντέρου.
Φρούτα και λαχανικά, καθώς έχουν άφθονη ποσότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Αυγά, πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας.
Αφήνω για το τέλος το ελαιόλαδο, που εμπλουτισμένο με φυσικές πολυφαινόλες, δρα ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τι εννοείται με τον όρο πολυφαινόλες ελαιολάδου;
Το ελαιόλαδο ως λειτουργικό τρόφιμο στην παγκόσμια σκηνή σύμφωνα με επιστημονικέ μελέτες αποδεικνύει ότι συγκεκριμένες φαινολικές ουσίες προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης, με τα αντιοξειδωτικά του, παρεμποδίζει το οξειδωτικό στρες που παρουσιάζεται όταν οι βλαβερές ελεύθερες ρίζες του δημιουργούνται στον οργανισμό μας από διάφορες αιτίες.
Η ελαιοκανθάλη και η ελαιασίνη – ως φαινολικές ουσίες – διαθέτουν σημαντική βιολογική δράση και σ’ αυτές έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροσταευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.
Αυτό συμβαίνει σ’ όλα τα ελαιόλαδα;
Η απάντηση είναι όχι. Μόνο τα φρέσκα, και με ισχυρισμό υγείας (Health claim) έξτρα παρθένα ελαιόλαδα όπου το επίπεδο της ελαιοκανθάλης και της ελαιασίνης είναι απώτερο του μέσου όρου των δειγμάτων διεθνούς δειγματοληψίας. Η ημερήσια κατανάλωση 20gr. παρέχει ευεργετικές ιδιότητες.
Μπορείτε να μας εκθέσετε την εμπειρία σας, λόγω των τακτικών σας βραβεύσεων και σε αυτό το κομμάτι;
Εκπροσωπών της εταιρεία E–LA–WON, η οποία παράγει, τυποποιεί και διακινεί υψηλής ποιότητας Ελληνικά φυσικά προϊόντα με ναυαρχίδα τα αγουρόλαδα με υψηλό φαινολικό δείκτη, όπως και βραβεύονται ανελλιπώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίων συλλαμβάνονται στις ΗΠΑ όταν καταγγέλλουν τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

  Η Μαργαρίτα Συγγενιώτη έγραψε στο προφίλ της στο Facebook το παρακάτω σχόλιο , το οποίο ευχαρίστως προσυπογράφουμε και αναρτούμε:   «Η Νόε...