Κυριακή, Ιουλίου 21, 2019

«Η λάμψη του ψηφιδωτού. Αυθεντικά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα»










Ροτόντα Θεσσαλονίκη

Έκθεση: «Η λάμψη του ψηφιδωτού. Αυθεντικά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα»


Σε ένα από τα πιο επιβλητικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, στη Ροτόντα εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 11 Ιουλίου η έκθεση ψηφιδωτών με τίτλο «Η λάμψη του ψηφιδωτού. Αυθεντικά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα» υπό την συνοδεία μουσικού συνόλου βιολοντσέλων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που θα ερμηνεύσουν το έργο «Wake up… and die».
«Η λάμψη του ψηφιδωτού. Αυθεντικά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα»
Εξαιρετικά ψηφιδωτά παγκοσμίου φήμης από τις δύο πόλεις,αυθεντικά αλλά και αντίγραφα αυτών, θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει το κοινό και να εξοικειωθεί με τη  τέχνη του ψηφιδωτού.
Η έκθεση παρουσιάζει αντίγραφα εντοίχιων ψηφιδωτών από μνημεία της Ραβέννας (5ος-6ος αι.) σε συνομιλία με φωτογραφίες εντοίχιων ψηφιδωτών από μνημεία της Θεσσαλονίκης της παλαιοχριστιανικής περιόδου, αλλά και με τα πρωτότυπα ψηφιδωτά της Ροτόντας. Τα εξαιρετικής τέχνης και παγκοσμίου φήμης ψηφιδωτά των δύο πόλεων δίνουν τη μοναδική ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τον πολιτιστικό πλούτο της Ραβέννας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και να έρθει σε επαφή με την τέχνη του ψηφιδωτού.
Η έκθεση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο της Ραβέννας.




Χώρος: Ροτόντα
Πλ. Αγίου Γεωργίου 5, 54635, Θεσσαλονίκη
Δείτε τη διεύθυνση στον χάρτη
Τιμή: 2.00

Πότε: 11/07/2019 - 30/10/2019
Ημέρες & Ώρες
Δευτέρα: 8:30
Τετάρτη: 8:30
Πέμπτη: 8:30
Παρασκευή: 8:30
Σάββατο: 8:30
Κυριακή: 8:30

Απολαύστε στον υπολογιστή σας  τη Ροτόντα και τα μοναδικά ψηφιδωτά της

Η Ροτόντα της Θεσσαλονίκης αποδόθηκε στο κοινό το Δεκέμβριο του 2015, μετά από πολύχρονες εργασίες συντήρησης που απαιτήθηκαν εξαιτίας των σεισμών του 1978 που έπληξαν τη Θεσσαλονίκη και το μεγαλύτερο μέρος των μνημείων της. Το γύρισμα της ταινίας έγινε στο επίπεδο του θόλου πριν απο την αφαίρεση των ικριωμάτων, με σκοπό να αναδείξει τα μοναδικής τέχνης πρωτοχριστιανικά ψηφιδωτά της. Στην πλήρη έκδοση της ταινίας γίνεται αναφορά στην μακραίωνη ιστορία της Ροτόντας και αναλύεται η παράσταση των εκπληκτικών ψηφιδωτών της.

Ροτόντα (Θεσσαλονίκη) - Βικιπαίδεια

Η ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα των φεστιβάλ: Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, 2016, Rassegna del Cinema Archeologico, Ροβερέτο, Ιταλία, 2016, FICAB, Ισπανία, 2016, Συνάντηση Αρχαιολογικού Κινηματογράφου Βελιγραδίου, 2017.

 Γενική επιμέλεια: Ιωάννης Κανονίδης, Αναπληρωτής Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης 

Επιστημονική επιμέλεια: Σταμάτιος Θ. Χονδρογιάννης, τέως Αναπλ. Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

 Σκηνοθεσία-Λήψη-Συναρμογή εικόνας: Ελένη Στούμπου-Κατσαμούρη, Αρχαιολόγος-σκηνοθέτρια στην Εφορεία Χαλκιδικής & Αγίου Όρους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Händel: Cantata "Delirio Amoroso" (HWV 99) / Kateryna Kasper, Freiburger Barockorchester, René Jacobs

Il delirio amoroso, George Frideric Handel René Jacobs(1946) Kateryna Kasper(1986)