Πέμπτη, Ιουλίου 25, 2019

Ταινίες που μας "σημάδεψαν"

Zabriskie Point



Σχετική εικόνα


  Έτος παραγωγής : 1970 
| Έγχρωμη | Διάρκεια: 110'
Aμερικανική ταινία.

Σκηνοθεσία :Αποτέλεσμα εικόνας για Μικελάντζελο Άντονιόνι

Μικελάντζελο Αντονιόνι  (1912-2007)/ Βικιπαίδεια

Πρωταγωνιστές : Μαρκ Φρέσετ, Ντάρια Χάλπριν, Ροντ Τέιλορ


Ο Μαρκ, ένας αναρχοαυτόνομος φοιτητής καταζητείται , ύστερα από τις αιματηρές  ταραχές στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, από την αστυνομία  για τον υποτιθέμενο  φόνο ενός αστυνομικού  . Στην προσπάθειά του να διαφύγει, κλέβει ένα αεροπλάνο και κάνει αναγκαστική προσγείωση στην έρημο.  
Εκεί θα συναντήσει και θα ερωτευθεί   την Ντάρια, μια ανικανοποίητη από τη ζωή της  φοιτήτρια , που έχει  εγκαταλείψει το αφεντικό της, έναν επιτυχημένο κτηματομεσίτη, και διασχίζει  την έρημο με αυτοκίνητο . 
Το  ζευγάρι θα ζήσει  στο Ζαμπρίνσκι Πόιντ ή Κοιλάδα του Θανάτου έναν απίστευτης ωραιότητας και ηδονής απελευθερωτικό έρωτα . 
Τελικά,  ο νεαρός επιστρέφει το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο απ΄όπου το έκλεψε , αλλά θα σκοτωθεί από τα πυρά ενός αστυνομικού , ενώ  η ερωμένη του  , συνεχίζοντας το ταξίδι της, θα πληροφορηθεί από το ραδιόφωνο το θάνατό του και γεμάτη οργή φαντασιώνεται ότι παίρνει εκδίκηση τινάζοντας   στον αέρα πετυχημένους επιχειρηματίες μιας έπαυλης μαζί με τα κάθε είδους  αγαθά τους, σύμβολα μιας αφασικής κοινωνίας που έχει πουλήσει την ψυχή της στο δαίμονα της ιδιωτείας και του καταναλωτισμού . 
Σχετική εικόνα

________________

 «Ο Μικελάντζελο Αντονιόνι επισκέπτεται την Αμερική, στην περίοδο των κινημάτων της νεολαίας, της αντίδρασής της ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, των φοιτητικών διαδηλώσεων και των καταλήψεων των πανεπιστημίων, την Αμερική της σεξουαλικής απελευθέρωσης, των «χίπηδων και των παιδιών των λουλουδιών», για να μας δώσει τη δική του ερμηνεία μιας περιόδου σημαντικών κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων.



Η ιστορία επικεντρώνεται σ' έναν φοιτητή που, στη διάρκεια μιας διαδήλωσης σκοτώνει ένα μπάτσο, κλέβει ένα αεροπλάνο και φτάνει στην περιβόητη Κοιλάδα του Θανάτου, όπου σ' ένα εκπληκτικό, υπέροχο ερωτικό σμίξιμο των φοιτητών, κάνει έρωτα με μια νεαρή κοπέλα που συναντά στην πορεία του, πριν τελικά επιστρέψει και παραδοθεί στην αστυνομία. Ταινία υποβαθμισμένη την εποχή της από την επίσημη αγγλοσαξονική κριτική, που παραμένει, όπως και όταν πρωτοεμφανίστηκε, μια όμορφη, δυνατή, ποιητική ταινία. Ανεπανάληπτη, άξια ανθολογίας, η εκπληκτική, εικαστικά λαμπρή, σκηνή στο φινάλε, με την έκρηξη, σε ρελαντί, που διαλύει ένα σπίτι και τα περιεχόμενά του - σύμβολο των ονείρων της νεολαίας για καταστροφή της κοινωνίας της ευημερίας. » Αποτέλεσμα εικόνας για Ζαμπρίσκι Πόιντ /

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/05/2008

ZABRISKIE POINT ένας διαχρονικός αποκαλυπτικός μύθος ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: