AIRBNB: Ο μικροϊδιοκτήτης που νομίζει ότι έγινε ξενοδόχος, δεν ξεχνά τη φοροδιαφυγή
Νίκος ΓιαννόπουλοςΠηγή: epohi.gr
Πολλοί από μας που έτυχε τα τελευταία χρόνια να αναζητήσουμε σπίτι προς ενοικίαση, προσγειωθήκαμε απότομα στην πραγματικότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Στις περιοχές πέριξ του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, ακόμα και στα κατασυκοφαντημένα Εξάρχεια, σπάνια πλέον θα δεις ενοικιαστήριο. Η κότα με τα χρυσά αυγά του Airbnb προτιμάται σχεδόν από το σύνολο των ιδιοκτητών που μεγαλοπιάνονται και με ένα δυάρι στα Πετράλωνα, ή μία γκαρσονιέρα στην Ιπποκράτους, μετατρέπονται σε ξενοδόχους. Ο τουρισμός, έτσι και αλλιώς, στην πόλη ανθεί, οπότε γιατί όχι; Τουρκάλα δημοσιογράφος νοίκιασε, για παράδειγμα, τριάρι στην οδό Φιλελλήνων για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς με 100 ευρώ τη βραδιά. Και της φάνηκε και φθηνό!
Την ίδια ώρα που οι μικροϊδιοκτήτες ζουν το όνειρό τους (οραματιζόμενοι ότι θα πιάσουν την καλή και θα ανέβουν κοινωνικό level, η αιώνια κάψα του μικρομεσαίου), έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στέγασης για μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού. Τα σπίτια προς ενοικίαση λιγοστεύουν επικίνδυνα και όταν διατίθενται, προσφέρονται γι’ αυτό το λόγο σε τιμές απαγορευτικές για τα λαϊκά εισοδήματα.
Και το κράτος κύριε; Νομίζει ότι μπορεί να κερδίσει περισσότερα από τη φορολογία, αλλά ο θησαυρός αποδεικνύεται άνθρακας και μάλιστα κακής ποιότητας. Πριν από μερικές ημέρες οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν στην πλατφόρμα της Airbnb μέσω ειδικού προγράμματος αυτοματοματοποιημένου εντοπισμού (web scraping), περίπου 20.000 ελληνικά ακίνητα, τα οποία δεν έχουν δηλώσει αριθμό μητρώου ακινήτου βραχυχρόνιων μισθώσεων (ΑΜΑ).Σε απλά ελληνικά: κάτι παραπάνω από 20.000 ιδιοκτήτες φοροδιαφεύγουν συστηματικά.
Για να φανταστείτε το μέγεθος της τρύπας, το προηγούμενο νούμερο αφορά μόνο την πλατφόρμα του Airbnb. Αν προσθέσουμε και τις άλλες, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν καλά τη συγκεκριμένη αγορά, θα φτάσουμε τα 60.000 σπίτια. Το πρόστιμο για κάθε ακίνητο για το οποίο δεν έχει δηλωθεί στην εφορία ΑΜΑ, είναι 5.000 ευρώ. Αν, λέμε τώρα, τα εισπράξει όλα το ελληνικό δημόσιο, βάζει στο ταμείο 300 εκατ. ευρώ!
Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα πάρει μέτρα. Δεν έπεισε κανέναν. Και πώς να πείσει όταν την εβδομάδα που μας πέρασε κατήργησε ουσιαστικά το ΣΔΟΕ. Οκ, δεν υπόκειται στην κατηγορία του οικονομικού εγκλήματος η φοροαποφυγή στο Airbnb, αλλά σίγουρα οι κυβερνητικές προθέσεις φάνηκαν (και όχι μόνο από αυτήν την κίνηση).
Καταστολή σε πορεία κατοίκων
Το επίδικο είναι το πώς θα ικανοποιηθεί η λαϊκή απαίτηση για φθηνή κατοικία. Όχι στο Ψυχικό και στη Φιλοθέη, αλλά στο Κουκάκι, τα Πετράλωνα και τα Εξάρχεια. Κυβερνητικό σχέδιο για κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να υπάρχει ή τουλάχιστον δεν έχει φτάσει στα αυτιά μας.
Αυτό που έφτασε σίγουρα στα μάτια μας, ήταν η αστυνομική καταστολή στην πορεία των κατοίκων του Κουκακίου την προηγούμενη εβδομάδα, που διαμαρτύρονταν ακριβώς για το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης που δεν αφήνει ξενοίκιαστο ούτε πλυσταριό. Και αν αυτός είναι ο τρόπος που σκέφτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει παρόμοια αιτήματα στο άμεσο μέλλον, όλοι μπορούν να προβλέψουν τι περίπου θα συμβεί.
Το φαινόμενο βέβαια δεν είναι μόνο ελληνικό. Όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα στην Ευρώπη στην ίδια διάσταση ζουν. Το Σαββατοκύριακο του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ στη Μαδρίτη, σπίτια που βρίσκονταν κοντά στο γήπεδο διεξαγωγής του αγώνα, στο Μετροπολιτάνο, νοικιάζονταν ακόμα και 10.000 ευρώ για το διήμερο. Και υπήρξαν άνθρωποι που «τσίμπησαν»!
Τι χρειάζεται; Μα φυσικά μία κάποιου είδους κρατική π
αρέμβαση, γιατί για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε στην πράξη ότι η ρημάδα η αγορά δεν μπορεί με τίποτα να αυτορυθμιστεί. Σίγουρα η βραχυχρόνια μίσθωση «μπουστάρει» τον τουρισμό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι μόνιμοι κάτοικοι θα πρέπει να ζουν σαν τον Διογένη στα πιθάρια, λόγω της έλλειψης κατοικιών προς ενοικίαση. Και για να τα λέμε όλα, η κυβέρνηση της Αριστεράς μάλλον αμήχανα παρακολούθησε το φαινόμενο τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου