Τετάρτη, Μαΐου 22, 2019

ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για The Card (1952) wiki"Η κάρτα": ένα θαυμάσιο δείγμα του παλιού καλού βρετανικού κινηματογράφου
 Ένας χαρισματικός και φιλόδοξος νεαρός χαμηλής κοινωνικής τάξης χρησιμοποιεί την καπατσοσύνη του και  βρίσκει πολλούς -όχι πάντα έντιμους- τρόπους για να αναρριχηθεί στον επιχειρηματικό τομέα και να κατακτήσει μια αξιοζήλευτη κοινωνική θέση.
Ο απωθημένος του πόθος γαι αλλαγή περιβάλλοντος  , επιτέλους, πραγματοποιείται , μολονότι ξεχωρίζει ως νεόπλουτος ανάμεσα στους αριστοκρατικούς κύκλους σαν τη μύγα μες στο γάλα.

Οι δύσκολες   συνθήκες  ζωής στη  κατεστραμμένη μεταπολεμική Αγγλία , που όμως διατηρεί την ταξική της μονολιθικότητα,  δεν επιτρέπουν πολλές ευκαιρίες ζωής  στα μη προνομιούχα στρώματα της κοινωνίας.
Οι δυνατότητες  κοινωνικής ανόδου είναι λίγες για όσα παιδιά διψούν για μόρφωση και  διάκριση στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα  Αυτό σημαίνει ότι πολλά από αυτά  θα επιδιώξουν να ανελιχθούν χρησιμοποιώντας και μη έντιμα μέσα, αλλά, όταν τα καταφέρουν, θα αποδειχθούν πολύ ανώριμα , για να διαχειριστούν με μέτρο και σοβαρότητα τη νέα τους ταξική θέση.
Ειδικότερα, ο αφελής  "ήρωάς" μας θα γίνει πολύ ευάλωτος σε κάθε είδους "παράσιτα", που θα επιχειρήσουν να τον εκμεταλλευτούν κολακεύοντας τον υπέρμετρο εγωισμό του.
Χαρείτε την ταινία και απολαύστε τους πρωταγωνιστές της Άλεκ Γκίνες*και Γκλίνις Τζονς

Σκηνοθεσία: Ronald Neame
Σενάριο: Arnold Bennett (novel), Eric Ambler (screenplay)
 Ηθοποιοί: Alec Guinness, Glynis Johns, Valerie Hobson

The Card (1952 film) - Wikipedia

Άλεκ Γκίνες - Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη να κάνουν ένα βήμα μπροστά»

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Τι να κάνουμε anoixtoparathyro.gr 19 Απριλίου 2024 Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη ...