Τετάρτη, Μαΐου 22, 2019

ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΙΘΑΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
για παιδιά και εφήβους από 9 έως 14 ετών


Η νέα σειρά βιβλίων των ΠΕΚ για παιδιά και εφήβους, έχει στόχο να δείξει στους νεαρούς αναγνώστες ότι η φυσική πραγματικότητα, όπως την αποκαλύπτει η επιστήμη, είναι πολύ πιο συναρπαστική από οποιαδήποτε μυθοπλασία, και ότι η γνώση μπορεί να είναι αναπάντεχα διασκεδαστική.

Πέρα όμως από την επιστημονική παρουσίαση του κόσμου, φιλοδοξεί να κεντρίσει τη φυσική περιέργεια των παιδιών για τον κόσμο που μας περιβάλλει, να τους δώσει ερεθίσματα για να τον ανακαλύψουν, και να τους δείξει πώς να προσεγγίζουν τη φύση με διάθεση εξερεύνησης και πειραματισμού.

Το Εντελώς απίθανη επιστήμη είναι μια συναρπαστική ματιά στις βασικές αρχές της επιστήμης. Με εντυπωσιακές, διαδραστικές χάρτινες κατασκευές, πολύχρωμες εικόνες και διασκεδαστικές δραστηριότητες, παρουσιάζει κεντρικά θέματα της επιστήμης όπως δύναμη και κίνηση, φως και χρώμα, στοιχεία και ύλη, και μαγνήτες και ηλεκτρισμός. Στις φωτογραφίες, τις εικόνες και τα διαδραστικά στοιχεία είναι ενσωματωμένο επεξηγηματικό κείμενο κατάλληλο για τους μικρούς αναγνώστες, που εξηγεί τις επιστημονικές έννοιες με σαφήνεια και απλότητα.

Γεμάτο με απίστευτες γνώσεις, το Εντελώς απίθανη επιστήμη κάνει την ανακάλυψη των νόμων της φύσης μια διαδραστική και διασκεδαστική εμπειρία.

Ο Robert Winston, καταξιωμένος γιατρός και επίτιμος καθηγητής στο Imperial College London, ανήκει σε αυτό το σπάνιο είδος επιστημόνων που συνδυάζουν την ακαδημαϊκή αριστεία με το χάρισμα και το πάθος της επικοινωνίας με το ευρύ κοινό.





 ISBN: 978-960-524-530-6,
σελ.32, σχήμα: 23x28εκ., σκληρόδετο, τιμή: 18 ευρώ 
****************************

Επιστήμη για παιδιά!

Αν ήταν να επιλέξω έναν και μόνο εκδοτικό οίκο που να εμπιστεύομαι με κλειστά τα μάτια όσον αφορά το λογοτεχνικό βιβλίο θα ήταν οι εκδόσεις Ερατώ. Αν ήταν να επιλέξω έναν και μόνο ελληνικό εκδοτικό οίκο που να εμπιστεύομαι με κλειστά τα μάτια όσον αφορά το επιστημονικό βιβλίο, αυτός θα ήταν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (ΠΕΚ).
Αυτή τη φορά, σε αυτή τη στήλη, την τιμητική τους έχουν οι δεύτερες για έναν υπέροχο λόγο: επιτέλους, μετά τα τόσα σοβαρά βιβλία για ενήλικες, εξέδωσαν και το πρώτο για παιδιά: «Εντελώς Απίθανη Επιστήμη - για παιδιά και εφήβους από 9 έως 14 ετών».
Το βιβλίο κυκλοφόρησε μόλις, πολύ σωστά λίγο πριν από τις διακοπές του Πάσχα, που τα παιδιά μπορούν να το λάβουν ως δώρο και να το χαρούν με την ψυχή τους. Και μαζί να διευρύνουν και τη σκέψη τους, καθώς ως γνωστόν ελάχιστα εξωσχολικά βιβλία διαβάζουν τα σημερινά Ελληνόπουλα (που αργότερα ως ενήλικες δεν διαβάζουν ούτε ένα) και φυσικά μην ξεχνάμε πως οι γνώσεις που λαμβάνουμε στις ηλικίες αυτές εντυπώνονται πολύ ευκολότερα στη μνήμη μας.
Η «Εντελώς Απίθανη Επιστήμη» των ΠΕΚ έχει πέρα από απίθανο περιεχόμενο και έναν επίσης απίθανο στόχο: να δείξει στους νεαρούς αναγνώστες ότι η φυσική πραγματικότητα, όπως την αποκαλύπτει η επιστήμη βέβαια, είναι πολύ πιο συναρπαστική από οποιαδήποτε μυθοπλασία! Και κάτι ακόμα: ότι η γνώση μπορεί να είναι αναπάντεχα διασκεδαστική. Ποιος να το 'λεγε!
Φυσικά και έτσι έχουν τα πράγματα, αρκεί ωστόσο να υπάρχει και το σωστό εγχειρίδιο που θα πείσει αρχικά τους γονείς και εν τέλει τους νεαρούς μαθητές και εν δυνάμει αναγνώστες πως ναι, έτσι έχουν τα πράγματα: η γνώση δεν είναι μόνο στείρα, ανέκφραστη αποστήθιση αδύναμα δοσμένων πληροφοριών, συνήθως από το σχολείο. Και παράλληλα πως η διασκέδαση δεν συνδέεται μόνο με την τηλεόραση ή το ηλεκτρονικό παιχνίδι. Γνώση και διασκέδαση όχι μόνο μπορούν να συνδυαστούν, αλλά και οφείλουν, αν θέλουμε το παιδί να στραφεί προς την πρώτη με όχημα τη δεύτερη.
Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, κόσμημα για τον χώρο του επιστημονικού βιβλίου, παρουσιάζουν πλέον αυτή τη νέα σειρά βιβλίων (μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο) που βοηθά τους γονείς στο έργο της μαθησιακής διαδικασίας του παιδιού τους.
Η νέα αυτή σειρά φιλοδοξεί (κάτι μας λέει πως θα καταφέρει!), πέρα από την επιστημονική παρουσίαση του κόσμου, να κεντρίσει και τη φυσική περιέργεια των παιδιών για τον κόσμο που μας περιβάλλει, να τους δώσει ερεθίσματα για να τον ανακαλύψουν και να τους δείξει πώς να προσεγγίζουν τη φύση με διάθεση εξερεύνησης και πειραματισμού.
Στο «Εντελώς Απίθανη Επιστήμη» οι βασικές αρχές της επιστήμης (που φυσικά αντικατοπτρίζονται και στις κοινωνικές δομές) παρουσιάζονται με εντυπωσιακές, διαδραστικές χάρτινες κατασκευές, πολύχρωμες εικόνες και διασκεδαστικές δραστηριότητες. Κεντρικά επιστημονικά θέματα όπως η δύναμη και η κίνηση, το φως, το χρώμα, στοιχεία και ύλη, μαγνήτες και ηλεκτρισμός γίνονται οικεία αλλά και κατανοητά μέσα από φωτογραφίες, εικόνες και πολύ προσεκτικά επιλεγμένα διαδραστικά στοιχεία.
Επιπλέον το βιβλίο διαθέτει ενσωματωμένο επεξηγηματικό κείμενο κατάλληλο για τους μικρούς αναγνώστες, που εξηγεί τις επιστημονικές έννοιες με σαφήνεια και απλότητα.
Συγγραφέας είναι ο Ρόμπερτ Ουίνστον, καταξιωμένος γιατρός και επίτιμος καθηγητής στο Imperial College London, που ανήκει σε αυτό το σπάνιο είδος επιστημόνων οι οποίοι συνδυάζουν την ακαδημαϊκή αριστεία με το χάρισμα και το πάθος της επικοινωνίας με το ευρύ κοινό. Πόσο μάλλον με το πλέον δύσκολο, όπως είναι οι νεαροί αναγνώστες.

Πηγή:  efsyn.gr Αποτέλεσμα εικόνας για Science Experiments w/ Professor Robert Winston

Αποτέλεσμα εικόνας για Robert WinstonRobert Winston - Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: