Δευτέρα, Μαΐου 20, 2019

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

http://ifg.gr/images/ifa_logo.pngΔιάλεξη του François Héran

CollFr Heran thumbnailO διχασμός στην Ευρώπη ενάντια στην πρόκληση της μετανάστευσης

Κύκλος «Collège de France»

21.05.2019, 19.00΄ | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Το κρίσιμο ζήτημα της μεταναστευτικής πίεσης, το οποίο αποκάλυψε πρόσφατα ένα βαθύ διχασμό στην Ευρώπη, αποτελεί το αντικείμενο της δεύτερης διάλεξης που οργανώνεται στο πλαίσιο του Κύκλου « Collège de France », μια συνεργασία του IFG με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Διαβάστε Περισσότερα

Προβολή: Το σχολείο του αύριο, η καινοτομία στον κόσμο

demain l ecoleΚύκλος «Η νεολαία που καινοτομεί» - Αναπτύσσοντας την οικονομία της ευημερίας

23.05.2019, 19.00΄ | Auditorium Theo Angelopoulos – IFG
Η εκπαίδευση αντικατοπτρίζει το επίπεδο ανάπτυξης μιας χώρας και αποτελεί παράγοντα της ανθρώπινης ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας· συνεπώς είναι απαραίτητο να γίνει αντιληπτός ο σημαντικός αντίκτυπος της επιλογής ενός εκπαιδευτικού μοντέλου σε μια κοινωνία και να εξεταστούν όλες οι πιθανές βελτιώσεις του.
Διαβάστε Περισσότερα

Materio talk

KOSMIMAΈκθεση σύγχρονου καλλιτεχνικού κοσμήματος

23 - 27.05.2019 | Café του IFG
Στο πλαίσιο της Athens Jewelry Week 2019, το Γαλλικό Ινστιτούτο φιλοξενεί την έκθεση σύγχρονου καλλιτεχνικού κοσμήματος Materio Talk, εμπνευσμένη από τον Γάλλο καλλιτέχνη και επιμελητή Sébastien Carré.
Διαβάστε Περισσότερα

Ο Philippe Lechermeier ταξιδεύει στην Ελλάδα

LechermeierΠεριοδεία συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας

27.05 - 01.06.2019 | Χανιά - Λάρισα - Αθήνα

Ένας συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας μπαίνει στο μυαλό και την καρδιά των παιδιών με λόγια, εικόνες και ιστορίες. Χάρη σε αυτή του την περιοδεία, το κοινό θα ανακαλύψει τον συναρπαστικό κόσμο του Philippe Lechermeier.
Διαβάστε Περισσότερα

Διάλεξη του Joël Guiot

joel guiotΕίναι απαραίτητο και δυνατό να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε +1,5°C, όπως προβλέπεται στην Συμφωνία του Παρισιού; Η περίπτωση της περιοχής της Μεσογείου.

Κύκλος «Αειφόρος ανάπτυξη» | Κλιματική αλλαγή: Κίνδυνοι και διαχείριση Καταστροφών

28.05.2019, 18.30' | Auditorium IFG
Ο Joël Guiot είναι ειδικός στην κλιματική αλλαγή σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ο κύριος στόχος της έρευνάς του είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο το παρελθόν για να κατανοήσουμε καλύτερα το μέλλον.
Διαβάστε Περισσότερα

1η έκδοση Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου της Μήλου

milos thumbnail11.05-09.06.2019 │Μήλος

Η νέα σύγχρονη δημιουργία σας δίνει ραντεβού στο Αρχαίο Θέατρο της Μήλου από τις 11 Μαΐου έως τις 9 Ιουνίου. Μια νέα θεατρική εμπειρία στην καρδιά του Αιγαίου. Ένα νησί ως κατοικία για καλλιτεχνικούς πειραματισμούς, ένα σταυροδρόμι για τους δημιουργούς του αύριο, η ευκαιρία να διασχίσουν τα πολιτιστικά σύνορα και να αναζητήσουν ένα κοινό όραμα με τον τοπικό πληθυσμό.
Διαβάστε Περισσότερα

Ionesco - Η φαλακρή τραγουδίστρια

falakri tragoudistriaΟμάδα θεάτρου Ατονάλ

13.05 - 09.06.2019 | Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν
Γραμμένο το 1948, το έργο Η φαλακρή τραγουδίστρια καθιερώνει ουσιαστικά το Θέατρο του Παραλόγου, καταρρίπτοντας όλους τους συμβατικούς κανόνες τις κλασικής δραματουργίας.
Διαβάστε Περισσότερα

Έκθεση «Ephemeral»

naxosΦεστιβάλ Νάξου

25.05 - 27.09.2019, 10.00΄- 17.00΄| Πύργος Μπαζαίου - Νάξος  

Ο Μάιος είναι ο μήνας των καλλιτεχνών στον Πύργο Μπαζαίου: Patrizio Bedon (ΙΤ), Casa Essenziera (ΙΤ/ΖΑ), Nikos Lagos (GR), Anaïs Lelièvre (FR), Vladimir Skoda (CZ/FR), Sandor Zelenak (HU/JP).
Διαβάστε Περισσότερα

Κλιματικές μεταβολές, μεταβλητότητα και κλιματικοί κίνδυνοι

climate change32ο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Κλιματολογίας (AIC)

Κύκλος «Αειφόρος ανάπτυξη» | Κλιματική αλλαγή: Κίνδυνοι και διαχείριση Καταστροφών

29 - 31.05.2019 | Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Η Διεθνής Ένωση Κλιματολογίας στοχεύει στην ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ κλιματολόγων, προωθώντας την ενημέρωση σχετικά με κλιματολογικές μελέτες, επιστημονικές δραστηριότητες κοινές στα μέλη της, συναντήσεις, συνέδρια και δημοσιεύσεις επιστημονικών έργων.
Διαβάστε Περισσότερα

Διάλεξη της Réjane Sénac

rejan senacΠέρα από τους μύθους και την ιστορία, πώς να συλλάβουμε και να προωθήσουμε μια ισότητα άνευ όρων;

Κύκλος «Σύγχρονη σκέψη»: Οι προκλήσεις της ισότητας

30.05.2019, 19.30΄ | Auditorium Theo Angelopoulos – IFG
Πώς να ξεπεράσουμε την προφανή αντίφαση μεταξύ της προσκόλλησης στην ισότητα των δικαιωμάτων, κάτι κοινό στην ελληνική και τη γαλλική εθνική ιστορία, και τη διαπίστωση της επιμονής ή ακόμα και της επιδείνωσης των ανισοτήτων; Θα δούμε πώς αυτό απαιτεί, αφενός, να έχουμε μια αντικειμενική και κριτική ερμηνεία των κληροδοτημάτων μας και, αφετέρου, να μην υποκύψουμε στον πειρασμό - ο οποίος είναι μεγάλος σε περιόδους κρίσης - να εφαρμόσουμε πολιτικές ισότητας με σκοπό αποδοτικές επενδύσεις. Το να συλλάβουμε και να προωθήσουμε την ισότητα για όλες και για όλους, σημαίνει να την καταστήσουμε μια άνευ όρων αρχή, ούτε ως προϊόν «αδελφοσύνης», ούτε ως εμπορεύσιμο είδος.
Διαβάστε Περισσότερα

Σλαμ: Διαλέξεις και εργαστήρια ποίησης - 31.05 & 01.06.2019

slam vorger31.05.2019, 19.00 | Αίθουσα Gisèle Vivier-IFG
Πρόγραμμα
19.00 - Camille Vorger, Πανεπιστήμιο Λοζάνης, Πειραματιζόμενοι με τις λέξεις. Όταν η ποίηση μπαίνει στην τάξη των Γαλλικών
Ο Paul Zumthor, ειδικός μεσαιωνικής ποίησης, χαρακτήρισε «ακροβατισμούς» τον «τρόπο ύπαρξης της γλώσσας» που εφαρμόζουν οι ρήτορες για να « αναδείξουν τη χαρά, ενίοτε επιθετική ενίοτε κωμική, που φέρουν και γεννούν» (1978). Το Σλαμ όμως παραπέμπει σε μία σύγχρονη αναβίωση των μεσαιωνικών «ακροβατισμών», πότε ως σκηνικό παιχνίδι, πότε ως μονομαχία, όπως αυτό συναντάται στα λιβανέζικα Zajal ή στα κυπριακά τσιατιστά. Βασίζεται κυρίως στην ικανοποίηση που πηγάζει από την λεκτική δεξιοτεχνία, όπου οι εκφράσεις, οι λέξεις, οι συλλαβές και οι ήχοι εναλλάσσονται κατά βούληση.
Διαβάστε Περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...