Ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει όλα τα μέτωπα και ξαναβάζει την Ελλάδα στο παιχνίδι
Του Νίκου Λακόπουλου
anoixtoparathyro.gr
Μετά δυο απανωτές ιστορικές συμφωνίες -για το Μακεδονικό και το τέλος του μνημονίου- ζούμε ιστορικές στιγμές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και τα Βαλκάνια. Η απέλαση δύο στελεχών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών -δύο δηλαδή κατασκόπων- μάλλον επιβεβαιώνει τον γεωπολιτικό ρόλο της μικρής μας χώρας που φαίνεται να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, αλλά δεν τόχει καταλάβει -απασχολούμενη κυρίως με τον ομφαλό της και το πότε θα γίνουν οι εκλογές.
Η ελληνική κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο σε άλλους δύο ρώσους διπλωμάτες την ημέρα που το ΝΑΤΟ βρισκόταν σε σύνοδο, λίγο μετά την Συμφωνία των Πρεσπών με πηγές να διαρρέουν πως μεταξύ των άλλων έπαιξαν παιχνίδια με …μητροπολίτες και βουλευτές, αλλά και ότι χρηματοδότησαν συλλόγους κι οργανώσεις, πρόσωπα και κινήματα για να οργανώσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της συμφωνίας.
Συμπτωματικά ορισμένα κόμματα και κομματίδια που έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με την Εκκλησία και κινούνται στο χώρο της Ακροδεξιάς -Πατρίς- Ορθοδοξία-Οικογένεια προπαγανδίζουν ανοιχτά υπέρ του Πούτιν- που επίσης συμπτωματικά αγαπά τις επισκέψεις στο Άγιο Όρος- όπου πάλι ηγούμενοι βρίσκονται νάχουν σχέσεις με οφ σορ εταιρείες στην Κύπρο.
Οι «παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας» μπορούν να εξάψουν την φαντασία πολλών και οι φήμες για απόπειρες χρηματισμού βουλευτών για …αποστασία μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Η πρόσφατη ανακοίνωση του ρώσικου υπουργείου Εξωτερικών όμως δεν είναι: «Η απορρόφηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το ζόρι επιβεβαιώνει ότι η πολιτική των «ανοιχτών θυρών» έχει γίνει αυτοσκοπός και ένα εργαλείο με στόχο τη γεωπολιτική επιρροή».
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Βλαντιμίρ Πούτιν για τα βυζαντικά εκθέματα και ειδικά για την Παναγία της Γλυκοφιλούσας -παρουσία του Αλέξη Τσίπρα- πέρασε ως ενδιαφέρον για την τέχνη όταν επισκέφτηκε την Ελλάδα μοιράζοντας χειραψίες σε οπαδούς που τον χαιρετούσαν στα …ρώσικα- μερικοί από αυτούς πρωταγωνίστησαν στις συγκεντρώσεις για την Μακεδονία «μας» και έχουν φιλορώσικα sites.
Εγκαινιάζοντας την έκθεση τότε – παρουσία του Πούτιν» επέμενε στην «ενίσχυση των δεσμών και της φιλίας που ενώνουν τους λαούς μας στα βάθη των αιώνων». Ποιος θα περίμενε πως λίγο αργότερα -ο ίδιος άνθρωπος που το 2015 έσπευδε να ζητήσει βοήθεια από την Μόσχα- θα προχωρούσε σε απελάσεις διπλωματών που μάλλον ξεπέρασαν τα όρια της δράσης τους για την ενίσχυση της φιλίας των δύο λαών.
Παρότι η Μόσχα θα απαντήσει «συμμετρικά» με απελάσεις Ελλήνων διπλωματών η ρωσική πλευρά διαμήνυσε ότι οι επισκέψεις Λαβρόφ στην Αθήνα το φθινόπωρο και Τσίπρα στη Μόσχα στα τέλη του 2018 θα γίνουν κανονικά.
«Με βάση τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη χώρα μας στις 13 Ιουνίου, ετοιμάζουμε την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εδώ. Ο υπουργός μας έχει λάβει πρόσκληση. Και στη συνέχεια, θέτουμε τα θεμέλια για την προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ελλάδας στη χώρα μας. Εκείνος επίσης έχει λάβει πρόσκληση από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους», δήλωσε εκπρόσωπος της πρεσβείας. Άρα;
H δεύτερη έκπληξη που ήρθε την ίδια μέρα έδειξε πως πάει καιρός που ΕΟΚ και ΝΑΤΟ ήταν το ίδιο συνδικάτο. Ποιος θα το περίμενε ποτέ ότι ο Τραμπ θα έθετε ζήτημα …αποχώρησης της χώρας του από το ΝΑΤΟ ή ότι θα είχαμε ξανά «Ρωσικά» κόμματα για να αποτρέψουν τη Συμφωνία με τους Σκοπιανούς- που εντάξει νάναι Βορειομακεδόνες, αλλά όχι και Μακεδόνες.
H Mακεδονία είναι μία και ελληνική γιατί η Ελλάδα δεν έχει αντιληφθεί πως βρίσκεται στα Βαλκάνια και πως υπάρχουν κι άλλες περιοχές με το ίδιο όνομα που δεν ξεφύτρωσαν ξαφνικά, αλλά είναι εκεί και μιλάνε μια κάποια γλώσσα που έχει κι αυτή ένα όνομα. Ούτε έχει αντιληφθεί η μικρή μας χώρα με την ένδοξη ιστορία ότι τα πράγματα γύρω μας αλλάζουν ραγδαία και μαζί με αυτά αλλάζει και η ίδια, αλλά δεν το καταλαβαίνει με την νοοτροπία του δορυφόρου που δεν γνωρίζει γύρω από τι περιφέρεται. Τελικά η Μακεδονία είναι μία και ελληνική για να μην είναι τα Σκόπια νατοϊκά και πίσω από την αγάπη για την πατρίδα, υπάρχει -ξανά- το ενδιαφέρον για άλλες πατρίδες.
Λίγες μέρες μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών όπου άλλοι έδειχναν τα Βαλκάνια, αλλά ο ηλίθιος κοίταζε το δάκτυλο, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε πολύ δουλειά. Δεν πρόλαβε να φύγει από μια τετραμερή βαλκανική συνάντηση με θέμα αγωγούς και διάφορα άλλα θέματα που δεν απασχολούν τα δελτία για να πάει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ -όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ πέταξε και τα περί αποχώρησης, αν δεν …πληρώσουν όλοι. Και συναντήθηκε με αυτόν που δεν μπόρεσε μάλλον να συναντήσει η βαρώνη …Ντόρα Μπακογιάννη με τους ιδιωτικούς διαύλους επικοινωνίας της.
Ανάμεσα σε άλλα θέματα στην βαλκανική τετραμερή- Ελλάδα- Σερβία- Βουλγαρία-Ρουμανία- ήταν ένας δακτύλιος συνδυασμένων οδικών, σιδηροδρομικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και μεταφορών με σιδηροδρομικές διασυνδέσεις Θεσσαλονίκης-Ρούσε και Θεσσαλονίκης-Σκοπίων-Βελιγραδίου και βέβαια ενεργειακά έργα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας.
Την ίδια ώρα κάπου αλλού ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα φορώντας άσπρα αθλητικά παπούτσια μίλησε για τη «βεβαιότητα» ότι Ελλάδα και Αλβανία «θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους με ένα νέο έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας» και επαίνεσε «το μεγάλο επίτευγμα της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, χάρη στην πολύ θαρραλέα και γενναία ηγεσία, και με όραμα, του Αλέξη και του Ζόραν».
Η κυβέρνηση επείγεται για μια συμφωνία πακέτο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών που ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη ανακοινώσει στη συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ: «Είμαστε πάρα πολύ κοντά σε μια λύση που αφορά την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μια λύση που δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα στην ελληνική πλευρά. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες αλλά κυρίως ανοίγει τον δρόμο της σταδιακής οριοθέτησης της ΑΟΖ μας, τουλάχιστον ξεκινώντας από τα δυτικά για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και με τις άλλες χώρες».
Ένα νέο μέτωπο ανοίγει για την αντιπολίτευση καθώς σύντομα θα μιλάμε για μια ακόμα συμφωνία, το Τσαμικό και την Βόρεια Ήπειρο που η αλβανική πλευρά ζητά να καταργηθεί ως όρος γιατί περιέχει… «αλυτρωτισμό». Η κυβέρνηση θα βρεθεί πάλι στο στόχο των εθνικιστών αν δέχτηκε να συζητήσει το θέμα με αντάλλαγμα να σταματήσει να μιλά η Αλβανία για την Τσιμερία, δηλαδή την Τσαμουριά. Η αγάπη για την πατρίδα θα γίνει προεκλογικό υλικό.
Πάνω στην ώρα ήρθε η δήλωση του Επιτρόπου Χαν για …αλλαγή συνόρων -εννοώντας την ΑΟΖ. Η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να δημιουργήσει θέμα, αλλά το θέμα είναι αλλού: τι συζήτησαν δυο ώρες ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ερντογάν; Λίγο πριν τη συνάντηση μίλησε με τον Πρόεδρο της Κύπρου με νωπή την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα όπου είπε πως «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να γίνουν οι Τουρκοκύπριοι μειονότητα σε ένα ελληνοκυπριακό κράτος».
Μίλησε βέβαια και για «δίκαιη και βιώσιμη λύση» και άφησε τον Ακιτζί να θέσει το θέμα καλύτερα: «Η μεταφορά των φυσικών πόρων της ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένων και εκείνων της Κύπρου, μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη όχι μόνο είναι το οικονομικά λογικό αλλά θα δημιουργήσει μια αντίληψη συνεργασίας στην περιοχή».
Φεύγοντας από τα κατεχόμενα ο Ερντογάν απέφυγε να εγκαινιάσει ένα τζαμί κι είπε πως «εμείς θα κάνουμε το βήμα μας», αλλά «υπάρχει κι άλλος δρόμος, για τον οποίο προετοιμάζεται η τουρκική πλευρά». Τελικά όσοι μας βεβαίωναν ότι θα υπάρξει θερμό επεισόδιο πριν τις εκλογές θα πρέπει να το μεταθέσουν για αργότερα, όπως όσοι περιμένουν εκλογές τον Σεπτέμβιο και μετά μιλάνε για Δεκέμβριο, Ιανουάριο -σίγουρα τον Μάη του 2019.
Ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε όλα τα μέτωπα και δεδομένου του ότι οι εκλογές αργά ή γρήγορα θα γίνουν βιάζεται γιατί δεν έχει πολύ χρόνο. Ιστορικά δεν υπάρχει κανένας ηγέτης που να χειρίστηκε θέματα εθνικά που να μην έχει κατηγορηθεί για κάτι -δεδομένου του ότι πάντα μια συμφωνία είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού.
Ο ίδιος ο Βενιζέλος όταν υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάνης- που επικαλούνται όλοι σήμερα- είπε πως «ατυχώς δεν σημαίνει ελληνικόν θρίαμβον», αλλά επιτρέπει «την συνομολόγησιν της εντίμου ειρήνης, ήτις επιτρέπει εις την Ελλάδα να επιστρέψει εις τα έργα της ειρήνης και να αφοσιωθεί εις τον έργον της εσωτερικής περισυλλογής». Αν και σήμερα είναι εθνικός ηγέτης τότε ήταν ένας αναθεματισμένος- κυριολεκτικά- προδότης.
Μετά την Λοζάνη η Ελλάς παραιτείται από διεκδικήσεις και δέχεται στα σύνορα του Έβρου, χάνει δηλαδή, δεν κερδίζει. Ποτέ πια δεν θα ακούσουμε για την Πόλη, την Σμύρνη, την Μεγάλη Ελλάδα. Δυο δικτατορίες, τα Δωδεκάνησα τελικά θα δοθούν στην Ελλάδα, η Κύπρος θα γίνει ανεξάρτητη όταν θα μετά από απόπειρα πραξικοπήματος με στόχο την Ένωση με την Ελλάδα θα δεχθεί τουρκική εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος που κρατάει ακόμα καθώς ο νέος «Σουλτάνος» λέει πολύ συχνά κοιτάζοντας το Αιγαίο «αυτά τα νησιά κάποτε ήταν δικά μας».
Υπάρχει ένας ασφαλής τρόπος να ασκήσεις εξωτερική πολιτική με «αξιοπρέπεια» και μη λύσεις- καθώς όποιος αγγίζει τέτοια θέματα καθίσταται «προδότης», όπως ακριβώς καλός υπουργός Παιδείας στην Ελλάδα είναι αυτός που δεν αγγίζει τίποτα.
Η πολιτική των εθνικών ταρατατζούμ μάλλον είναι αντεθνική στην πράξη. Μια νέα πολιτική που δίνει ρόλο ηγετικό στα Βαλκάνια στην Ελλάδα περνά μέσα από συζητήσεις, απαιτήσεις, διαπραγματεύσεις και παραχωρήσεις.
Προφανώς η αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή περιμένει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησηςστις σχέσεις με την Αλβανία- όπου υπάρχει ακόμα εμπόλεμη κατάσταση!- για να βρει μία ακόμα «κακή» συμφωνία, όπως στο Μακεδονικό -όπου η μη λύση συνιστά εθνική αξιοπρέπεια ενώ αποτελεί εθνική μιζέρια και ήττα.
Αν μέσα σε όλα αυτά τα θεαματικά -όπως είναι και η απέλαση κατασκόπων- υπάρχει ουσία είναι η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα πως ξεκινώντας από τα δυτικά ανοίγει τον δρόμο της σταδιακής οριοθέτησης της ΑΟΖ -μια κίνηση που άλλες κυβερνήσεις απέφευγαν αντικαθιστώντας μια εθνική στρατηγική με δηλώσεις του τύπου «δεν παραχωρούμε, δεν διεκδικούμε» -δεν αγγίζουμε δηλαδή θέματα ταμπού -που χρειάζεται θάρρος να ανοίξει κανείς γιατί έχουν και πολιτικό κόστος.
Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας βάζει το κεφάλι του πάνω στον πάγκο του χασάπη ανοίγοντας όλα τα μέτωπα. Η Παναγία η Γλυκοφιλούσα ας τον βοηθήσει, αν και πολλοί τον είδαν -μαζί με τους Ρώσους κατασκόπους- σε διαδήλωση για την Μακεδονία -και τη Ορθοδοξία φυσικά που πάντα προτιμούσε άλλα φέσια από παπικές τιάρες- ήταν δηλαδή αντιδυτική.
Υπάρχει βέβαια ένα πρόβλημα για όσους έχασαν παπούτσια σε αντινατοϊκές διαδηλώσεις. Αν η Ελλάδα θέλει να βγει στο ξέφωτο, πάντως, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το ανοίξει όλα τα μέτωπα που την κάνουν περίκλειστο κράτος. Με συμμαχίες, συμφωνίες, απελάσεις. Αυτό είναι το μονοπάτι. Νάτο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου