Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2018


114 πολίτες της Πέλλας υπογράφουν επιστολή για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας κόντρα στην ρητορική του μίσους!

«Τα θλιβερά γεγονότα που συμβαίνουν τελευταία στη χώρα μας με αφορμή της εξελίξεις στο «Μακεδονικό» ζήτημα πρέπει να προβληματίσουν και να ανησυχήσουν κάθε δημοκρατικό πολίτη» αναφέρουν 114 πολίτες της Πέλλας που υπογράφουν επιστολή ενάντια στην ρητορική του μίσους και για την υπεράσπιση της δημοκρατίας.

Στην επιστολή τους τονίζουν μεταξύ άλλων πως «η ρητορική μίσους που εκτοξεύεται από πολιτικούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες, από δημοσιογράφους, αθλητικούς παράγοντες και άλλους διαμορφωτές της κοινής γνώμης έχει απελευθερώσει τα πιο αντιδραστικά αντανακλαστικά ακραίων κύκλων και έχει νομιμοποιήσει το τέρας του εθνικισμού».
 
Μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης η Θεανώ Ζουρνατζίδου, ιδιωτική υπάλληλος και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Π.Ε. Πέλλας με αφορμή τις εκδηλώσεις βίας που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα και στην Πέλλα δηλώνει ότι «κάποιοι άνθρωποι ανήσυχοι με την κατάσταση αυτή αποφάσισαν να συντάξουν το κείμενο αυτό σε ένδειξη διαμαρτυρίας στις ενέργειες βίας που διαδραματίστηκαν στην περιοχή μας».
 
Το κείμενο προκάλεσε, σύμφωνα με την ίδια, πολλές αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα και ο σχολιασμός είναι ιδιαίτερα έντονος απέναντι στα πρόσωπα που υπογράφουν το κείμενο. Η κα Ζουρνατζίδου ξεκαθάρισε ακόμη ότι το κείμενο υπογράφεται από ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους που δεν έχουν την ίδια άποψη για τη συμφωνία των Πρεσπών και υπερασπίζεται την δημοκρατία ενάντια στις ύβρεις, τις απειλές, την λεκτική και την σωματική βία με αφορμή τις τελευταίες συγκεντρώσεις. 
 
«Οι 114 υπογραφές επιδιώκουν να συμβολίσουν το σύνθημα της περιόδου των Ιουλιανών στην χώρα μας προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα κλίμα υπεράσπισης της δημοκρατίας και του ίδιου του Συντάγματος» πρόσθεσε ακόμη.
 
Με αφορμή επίσης τον προπηλακισμό του κ. Κοντονή και της κα Τζάκρη πριν λίγο καιρό δήλωσε  «Με έκανε να σταθώ άσχημα ακούγοντας από το παράθυρο και βλέποντας να γίνονται αυτά. Ήταν μια μειοψηφία ατόμων που παρέσυρε και πολίτες άλλους. Όποιος διαφωνεί με τον πολιτικό του αντίπαλο δεν αποκτά το δικαίωμα για βίαιη συμπεριφορά».
 
Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου επεσήμανε ακόμη ότι στην πόλη υπάρχουν φωνές που αντιδρούν στην ρητορική του μίσους και προσπαθούν να εκδηλώσουν αυτήν την αντίδραση ενώ στο κείμενο προστίθενται συνεχώς και άλλες υπογραφές. 

Η επιστολή που υπογράφουν 114 πολίτες της Πέλλας:
 
Τα θλιβερά γεγονότα που συμβαίνουν τελευταία στη χώρα μας με αφορμή της εξελίξεις στο «Μακεδονικό» ζήτημα πρέπει να προβληματίσουν και να ανησυχήσουν κάθε δημοκρατικό πολίτη.
 
Οι αντισυγκεντρώσεις, οι προσπάθειες διάλυσης πολιτικών εκδηλώσεων, οι ύβρεις, οι απειλές, οι προπηλακισμοί, η λεκτική και σωματική βία εναντίον όσων έχουν διαφορετική άποψη από αυτήν που θεωρείται «εθνικά ορθή», οι κραυγές για «προδότες» και «εθνικούς μειοδότες», οι δηλώσεις για «persona non grata», γυρίζουν την κοινωνία μας πολλά χρόνια πίσω και αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία.
 
Γιατί το ζήτημα δεν είναι αν κάποιος είναι υπέρ ή κατά της συμφωνίας της Ελλάδας με την Π.Γ.Δ.Μ., όπως έχει αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτης να κάνει, υποστηρίζοντας δημόσια την άποψή του, αλλά αν για οποιοδήποτε θέμα, όσο ευαίσθητο κι αν είναι, μπορεί να γίνεται δημόσιος διάλογος σε συνθήκες ανεκτικότητας και ελευθερίας έκφρασης.
 
Είναι πλέον φανερό ότι η ρητορική μίσους που εκτοξεύεται από πολιτικούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες, από δημοσιογράφους, αθλητικούς παράγοντες και άλλους διαμορφωτές της κοινής γνώμης έχει απελευθερώσει τα πιο αντιδραστικά αντανακλαστικά ακραίων κύκλων και έχει νομιμοποιήσει το τέρας του εθνικισμού. Χάρη στα μισαλλόδοξα κηρύγματα, ακραίες ιδεολογίες, που μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν νεκρές, βρήκαν την ευκαιρία να αναστηθούν.
 
Η απόσταση από τη βίαιη επίθεση στον Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη μέχρι το παραλήρημα του χρυσαυγίτη βουλευτή Μπαρμπαρούση, που μέσα από τη Βουλή κάλεσε σε στρατιωτικό πραξικόπημα, κι από εκεί μέχρι τη βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη δεν είναι μεγάλη.
 
Καμιά ανοχή δεν πρέπει να υπάρξει από τους δημοκρατικούς πολίτες στις φασιστικές πρακτικές και στην ακροδεξιά ρητορική που τις καλλιεργεί. Αλλά και η πολιτική κάλυψη και η απενοχοποίηση της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού και του ρατσισμού, στο πλαίσιο της έξαρσης ενός εθνικού ζητήματος, δεν είναι κάτι μπροστά στο οποίο επιτρέπεται να σιωπήσουμε. Η νέα μισαλλόδοξη εθνικοφροσύνη που επιδιώκει να τρομοκρατήσει κάθε διαφορετική φωνή και η οργανωμένη και υποκινούμενη φασιστική βία συνιστούν υπαρκτή και μόνιμη απειλή για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα όλων μας.
 
Όσοι και όσες υπογράφουμε το κείμενο αυτό, πολίτες από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους αλλά και με διαφορετική άποψη για τη συμφωνία των Πρεσπών, έχοντας όμως βαθιά την πεποίθηση πως ο εθνικιστικός και ρατσιστικός λόγος, η βία κατά των διαφωνούντων και η δράση στρατιωτικοποιημένων ομάδων κρούσης πρέπει να αντιμετωπιστούν στη γέννησή τους, καλούμε:
 
-  τους κοινωνικούς, πολιτιστικούς, συνδικαλιστικούς, αθλητικούς φορείς και τους πολίτες  της Πέλλας, να κλείσουν τα αυτιά τους σε όσους με τον δημόσιο λόγο τους παραπληροφορούν και συστηματικά καλλιεργούν κλίμα μίσους και δυσανεξίας και να απομονώσουν τις περιθωριακές ακροδεξιές ομάδες και τους οργανωμένους προβοκάτορες  
 
- τα πολιτικά κόμματα του συνταγματικού τόξου, να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα τους φορείς του φασισμού, του εθνικισμού και του ρατσισμού καθώς και κάθε μορφή βίας, που έχει στόχο την επιβολή κλίματος εκφοβισμού, τον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης και την αναγόρευση κάθε αντιπάλου ή όποιου διαφωνεί σε εχθρό ή προδότη

Δεν υπάρχουν σχόλια: