Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 02, 2015

Η ΕΛΛΑΔΑ ΦΤΩΧΟΤΕΡΗ

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ "ΦΡΟΥΤΟΠΙΑΣ" ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΟΥΛΑΚΗΣ

Πηγή: Πρώτο Θέμα



Ο ταλαντούχος σκιτσογράφος που «έδωσε ζωή» με την πένα του ζωή στους αγαπημένους ήρωες της θρυλικής σειράς κόμικ, δεν βρίσκεται πια κοντά μας

Έφυγε από τη ζωή ο σκιτσογράφος της «Φρουτοπίας», Νίκος Μαρουλάκης. Ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε στο χαρτί, αγαπημένους ήρωες όπως είναι ο Θάνος το κολοκυθάκι, η Πιπεριά η φαρμακόγλωσσα, η  Μάτα η ντομάτα, η Βεατρίκη το Σπαράγγι και φυσικά το Αστυνόμο Κρυψίβουλο.

Ο Νίκος Μαρουλάκης γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Κερατσίνι. Από το 1960 ασχολήθηκε με τη γελοιογραφία. Γελοιογραφίες του δημοσιεύτηκαν σε πολλά περιοδικά, από το 1960 έως το 1967. Το 1977 πήγε στη Δ. Γερμανία. Δημιουργίες του δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά Pardon, Lui, She, Stern, Freundin, Für Sie, Auto, Frankfurte Rundschau, Die Zeit, Tip και σε άλλα.

Το πρώτο του παιδικό βιβλίο, «Αυγουστίνος, η φάλαινα θαύμα», με κείμενο και εικόνες του ίδιου, εκδόθηκε το 1979 από τις Εκδόσεις Κέδρος. Ακολούθησαν τέσσερα βιβλία του στις εκδόσεις Καστανιώτη - «Το μαγικό τσουκάλι», «Οι πιο μικροί μας φίλοι», «Το τσίρκο Ραμπίνο» και «Ο κύριος Σαρανταποδαρούσας». Συγχρόνως, ασχολήθηκε και με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων, με κόμικς και, φυσικά, με γελοιογραφίες.

Το 1987 εκδόθηκαν και οι δύο πρώτοι τόμοι του κόμικ «Ο μικρός Αχιλλέας και το ποδολάχανο», από τις εκδόσεις Χελώνα, που φτιάχτηκε με τη συνεργασία του Πέτρου Κωνσταντινίδη (κείμενα). Με τον Πέτρο Κωνσταντινίδη, επίσης, έφτιαξε και το προσχολικής ηλικίας βιβλίο «Άρης ο Αλφαβητάρης».

Στην καριέρα του εικονογράφησε περισσότερα από διακόσια παιδικά βιβλία, ανάμεσά τους τη διάσημη «Φρουτοπία» του Ευγένιου Τριβιζά.



Το πρώτο βιβλίο της «Φρουτοπίας» που δημιούργησαν ο Ευγένιος Τριβιζάς και Νίκος Μαρουλάκης, κυκλοφόρησε το 1983. Η σειρά βιβλίων ολοκληρώθηκε σε τρεις κύκλους με 50 τεύχη. Το κόμικ μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση το 1985 , οπτικοποιημένο με μαριονέτες σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.



Στο κόμικ, η Φρουτοπία αναφέρεται ως «μια μακρινή χώρα που συνορεύει στα δυτικά με το Αβγατηγανιστάν, στα ανατολικά με το Πιπερού και στα βορειοδυτικά με τη Χώρα του Χασμουρητού. Η ιστορία της Φρουτοπίας είναι γεμάτη με πράξεις αφάνταστου ηρωισμού και κατάπτυστης προδοσίας, με υπέροχες θυσίες και ασίγαστα μίση, τολμηρές προσδοκίες και αποτρόπαιες δολοπλοκίες». Το 2010 στην Δ΄ έκδοση του βιβλίου γλώσσας της Δ΄ δημοτικού συμπεριλήφθηκε ένα απόσπασμα από το τεύχος 9 «Ο μανάβης και η σοπράνο».

Ο Νίκος Μαρουλάκης είχε κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις στη χώρα μας και τη Γερμανία και έλαβε μέρος σε αρκετές διεθνείς εκθέσεις γελοιογραφίας. Είχε βραβευτεί δυο φορές στη Διεθνή Έκθεση Γελοιογραφίας του Βερολίνου, τρεις φορές στην έκθεση του Τόκυο και είχε πάρει τιμητική διάκριση στην Έκθεση Γελοιογραφίας του Vercelli της Ιταλίας.
***********************************
Φρουτοπία: Ο χαμένος μανάβης

Φρουτοπία: Ο χαμένος μανάβης



Ευγένιος Τριβιζάς
εικονογράφηση: Ν. Μαρουλάκης

Modern Times, 2008
237 σελ.
ISBN 978-960-691-272-6, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 23,12

Το κλασικό έπος του Ευγένιου Τριβιζά σε μια συλλεκτική σειρά οκτώ τόμων.

Ο Αιμίλιος το μήλο, ο Λάμπρος το ραδίκι του βουνού, ο Βλάσης το βλίτο, η Φρουφρού η φράουλα, η Μάτα η ντομάτα, ο Φώντας το σκληρό καρύδι, ο Θάνος το κολοκυθάκι, ο Λάκης ο λωτός, η Βεατρίκη το σπαράγγι, η Πιπεριά η φαρμακόγλωσσα, ο Βρασίδας το κρεμμύδι, ο Γιακουμής ο γιαρμάς, η Μαρουλίτα το μαρούλι, ο Ανανίας το πεπόνι, η Λιλή η λεμονόκουπα και δεκάδες ακόμα σπαρταριστοί χαρακτήρες συναρπάζουν, συγκινούν, διασκεδάζουν κι ενθουσιάζουν με τις ξεκαρδιστικές τους περιπέτειες μικρούς και μεγάλους.

Περιλαμβάνει τα τεύχη:
- Ο χαμένος μανάβης
- Οι τρεις συνωμότες
- Το τρομερό φρουτοκτήνος
- Τα σκληρά καρύδια
- Το μυστικό μονοπάτι
- Η ιπτάμενη σκάφη
- Ο συναχωμένος τενόρος.
*********************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Philip Glass - Songs From Liquid Days (Live) : Όταν ο μουσικός μινιμαλισμός ερωτεύτηκε την Ποίηση

Το Songs from Liquid Days(1986 είναι μια συλλογή τραγουδιών που συνέθεσε ο συνθέτης Philip Glass σε στίχους των Paul Simon, Suzanne Vega, ...