Παρασκευή, Αυγούστου 21, 2015

«Ο κυνισμός είναι ο θάνατος της καρδιάς…»



Η ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ
NIGHT AND THE CITY
του Ζιλ Ντασέν*
 Αστυνομική 
.Ασπρόμαυρη
Διάρκεια: 101'
Παραγωγή: Βρετανική  
Σκηνοθεσία: Ζιλ Ντασέν
Πρωταγωνιστούν: Ρίτσαρντ Γουίντμαρκ, Τζιν Τίρνεϊ, Χιου Μάρλοου, Γκούγκι Γουίδερς
 Αριστουργηματικά δύο στυλ κινηματογράφησης: ο  φωτισμός του εξπρεσιονισμού και η φωτογραφία του φιλμ νουάρ.

Υπόθεση: Ο Χάρυ Φάμπιαν τρέχει για να σωθεί μέσα σε ένα κατασκότεινο σκηνικό. Θέλει να γίνει σπουδαίος και δεν τον ενδιαφέρει πώς θα συγκεντρώσει χρήματα για να το πετύχει. Κλέβει διαρκώς από την κοπέλα του, τη Μαίρη, τραγουδίστρια στην Ασημένια Αλεπού, ένα κλαμπ που ανήκει στον αποκρουστικό Φιλ Νόσερος.
 Έχει ένα σχέδιο όμως- να πάρει τον έλεγχο των αγώνων επαγγελματικής πάλης από το Γκριγκόριους, παλαίμαχο παλαιστή. Όταν εκείνος πεθαίνει, θα αποκαλυφθεί το σχέδιο του μέσα από μία φευγαλέα ματιά της κόλασης, παραμορφωμένα εικαστικά εφέ και σκοτεινού συμβολισμού. 
Η Νύχτα και η Πόλη συνδυάζει αριστουργηματικά δύο στυλ κινηματογράφησης: το φωτισμό του εξπρεσιονισμού και τη φωτογραφία του φιλμ νουάρ από το δεξιοτέχνη Ζυλ Ντασέν. 

*Ζυλ Ντασέν - Βικιπαίδεια



ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ JULES DASSIN ΜΕ ΤΟΥΣ
FRANCOIS TRUFFAUT KAI CLAUDE CHABROL
"Στην Αγγλία δημιουργήθηκε ολόκληρο σκάνδαλο! Η Αγγλία! Ολαλά! Τι φρίκη! Δεν τους άρεσε τίποτα! Ούτε η ατμόσφαιρα, ούτε η ιστορία-τίποτα…Κι όμως, έτσι είναι το Λονδίνο, σας το ορκίζομαι. Έμεινα πολύ ικανοποιημένος επίσης από τον γέρο πρωταθλητή της πάλης. Τον έλεγαν Σμπύσκο.
Αν έχετε ώρα, θα σας πω μια ωραία ιστορία. Όταν ετοίμαζα την ταινία, είχα το πρόβλημα: ή να διαλέξω έναν ηθοποιό και να του μάθω πάλη, ή να διαλέξω έναν παλαιστή και να του μάθω να παίζει. Λέω λοιπόν: «Πού είναι ο Στανισλάς Σμπύσκο; Τον Στανισλάς Σμπύσκο βλέπω γι’αυτόν το ρόλο». Δεν τον είχα δει ποτέ στη ζωή μου-ούτε σε φωτογραφία. Μου λένε: «Έχει πεθάνει». Ήμουν στο Λονδίνο, μακριά απ΄τα στούντιο, και τρεις φορές αρνήθηκα ηθοποιούς που μου είχαν στείλει αεροπορικά από το Χόλιγουντ, λέγοντας: «Όχι, όχι! Εγώ θέλω τον Στανισλάς Σμπύσκο». Ήταν τρελό! Τελικά τηλεφώνησα σένα φίλο δημοσιογράφο στη Νέα Υόρκη: «Ξέρεις πού είναι ο Στανισλάς Σμπύσκο; -Έχει πεθάνει- Είσαι σίγουρος; - Έτσι νομίζω. – Να τον βρεις». 
Μια μέρα, μου τηλεφωνεί: «Τον βρήκα: πρόκειται να τον δω». Του λέω: «Ωραία. Στείλε μου μια φωτογραφία όπως είναι τώρα». Είδα τη φωτογραφία: ταίριαζε απόλυτα με την εικόνα που είχα στο κεφάλι μου. 
Στο Χόλιγουντ του έκαναν λίγα δοκιμαστικά, γιατί ήταν και 70 χρονών. Μπέρδευε το κείμενό του, αλλά χωρίς ποτέ να χάνει την αξιοπρέπειά του. Τελικά, ήρθε στο Λονδίνο. Πρώτη φορά αντίκριζε κινηματογραφική μηχανή, βρίσκω όμως το παίξιμό του εξαιρετικό. Είναι πολύ ενδιαφέρον άνθρωπος. Μιλούσε δεκαπέντε γλώσσες. 
Όταν πήγαινα να δω ερασιτεχνικές παραστάσεις ελισαβετιανού θεάτρου, ερχόταν άφραγκος, και με την αμοιβή του αγόρασε ένα μικρό ορνιθοτροφείο. Ξαναγύρισε στις ΗΠΑ. Μου γράφει πότε πότε. Ήταν αληθινά εξαιρετικός.."

Πηγή:
myfilm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...