Πέμπτη, Αυγούστου 20, 2015

Η πόλη του κρατίστου των θεών του Ολύμπου

 

Δίον Πιερίας - Βικιπαίδεια

ΔΙΟΝ (Εικονική περιήγηση)

 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το μουσείο αποτελείται από το ισόγειο, τον όροφο και το υπόγειο.
Στο ισόγειο παρουσιάζονται ομάδες ευρημάτων από τις μεγάλες θέρμες, το ιερό της Ίσιδας και το ιερό της Δήμητρας. Μερικά από αυτά είναι το άγαλμα του Ποσειδώνα, το άγαλμα της Αφροδίτης, το άγαλμα της Δήμητρας, το άγαλμα της Υγείας, κ.α.

Στο όροφο εκτίθεται ένα μοναδικό εύρημα, η ύδραυλις του Δίου, που το εφεύρε ο μηχανικός Κτησίβιος τον 3ο αι. π.Χ., πολλές προτομές, αγάλματα όπως του Διονύσου, επιγραφές, κ.α.

Στο υπόγειο εκτίθεται η καθημερινή ζωή των αρχαίων στο Δίον, σε οκτώ ενότητες.

Σε αυτές τις ενότητες φαίνεται πώς ήταν τα κτήρια, μινιατούρες αρχαίων επίπλων, εργαλεία, επιγραφές με αρχαίες διαλέκτους, ο τρόπος κατασκευής των ψηφιδωτών, η χρήση της φωτιάς για την θέρμανση των δαπέδων και τη χρήση και παροχή του νερού με διακόπτες νερού, φρεάτια και αγωγούς.

Η ξενάγηση στο αρχαιολογικό πάρκο και στο μουσείο θα σας κάνει να θαυμάσετε την τεχνογνωσία των ελλήνων, χιλιάδες χρόνια πριν.
Δίον
Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο
Το Δίον είναι ένα μικρό χωριό με τεράστια ιστορική σημασία, χτισμένο στους πρόποδες του Ολύμπου. Η πρώτη του αναφορά βρίσκεται σε ένα κείμενο του Θουκυδίδη που αναφέρονταν στο 424 π.Χ., ενώ η χρυσή εποχή του Δίον θεωρείται η εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά την οποία το Δίον είχε γίνει θρησκευτικό και πολιτισμικό κέντρο ανάλογο με τους Δελφούς και την Ολυμπία. Φυσικά το όνομα του χωριού, όπως εύκολα μπορείτε να μαντέψετε, προέρχεται από τον Δία. Πολύ κοντά στο χωριό βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος που είναι οριοθετημένος και χαρακτηρίζεται ως αρχαιολογικό πάρκο. Οι αρχαιολογικές έρευνες ξεκίνησαν το 1928 και από τότε μέχρι σήμερα έχουν έρθει στο φως εντυπωσιακά ευρήματα της Αρχαίας Μακεδονίας. Μερικά από τα σημαντικότερα είναι το Ιερό της Ίσιδας και άλλων θεών της Αιγύπτου, ο ναός της Υπολυμπιδίας Αφροδίτης, το αρχαιότατο Ιερό της Δήμητρας, ένα ελληνιστικό θέατρο της εποχής του Φιλίππου του Ε΄, το ρωμαϊκό θέατρο του 2ου αιώνα, στάδιο, η έπαυλη του θεού Διονύσου με τα υπέροχα ψηφιδωτά, νεκροταφείο, καταστήματα, λίθινες στήλες, ωδείο, τείχη, μουσικά όργανα και λουτρά. Τα ευρήματα στεγάζονται στο μουσείο του Δίου που λειτουργεί από το 1983. Το μουσείο διαθέτει τρεις ορόφους και χωρίζεται σε ενότητες ανάλογα με της περιοχές που αναλύθηκαν τα ευρήματα. Αν λοιπόν βρεθείτε στον Όλυμπο, δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το Δίον και να περάσετε μια μέρα θαυμάζοντας τα επιτεύγματα των Αρχαίων Μακεδόνων. Αν ακόμη, βρεθείτε στο Δίον στα τέλη της άνοιξης, τότε θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε και της ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα Δίια. Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων γίνονται αθλητικές εκδηλώσεις με αγώνες δρόμου από το Δίον στην Κατερίνη.

Αποτέλεσμα εικόνας για Δίον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Philip Glass. The Complete Etudes, Book 1. Anton Batagov, piano

Philip Glass(1937) The Complete Piano Etudes Book 1 Anton Batagov, piano Live performance at Svetlanov Hall, Moscow International House of M...