Τρίτη, Αυγούστου 25, 2015

ΔΟΛΟΦΟΝΩΝΤΑΣ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

ΔΟΛΟΦΟΝΩΝΤΑΣ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ 


*****************

  25 εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα στη Μεσόγειο κάθε χρόνο!



@ BirdLife Cyprus
Πυροβολημένα παράνομα, παγιδευμένα ή κολλημένα σε ξόβεργες: δεκάδες εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, σύμφωνα με την πρώτη στο είδος της, επιστημονική έκθεση που διεξήχθη στην περιοχή από τη BirdLife International.
Η BirdLife και οι εταίροι της, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, αποκαλύπτουν τη σοκαριστική έκταση του αποδεκατισμού των πουλιών στη Μεσόγειο. Συγκεκριμένα παρουσιάζουν τις 10 χώρες με τον υψηλότερο μέσο αριθμό παράνομα θανατωμένων πουλιών ετησίως.
Πρώτη στην κατάταξη βρίσκεται η Αίγυπτος με την εκτίμηση ότι περίπου 5.7 εκατ. πουλιά θανατώνονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, με την Ιταλία να έρχεται δεύτερη με 5.6 εκατ. και η Κύπρος πέμπτη με 2.3 εκατ. μετά τη Σύρια και το Λίβανο. Η περιοχή της Αμμοχώστου στην Κύπρο θεωρείται το χειρότερο σημείο για τα πουλιά στη Μεσόγειο!

@ BirdLife Cyprus

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την έκτη θέση με την εκτίμηση ότι θανατώνονται παράνομα στη χώρα μας κατά μέσο όρο 704.000 πουλιά κάθε χρόνο. Η Μάλτα παρόλο που δεν μπήκε στο top 10, με 108.000 πουλιά να θανατώνονται κατά μέσο όρο παράνομα κάθε χρόνο, έχει το δυσάρεστο προνόμιο να είναι αυτή η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό πουλιών που θανατώνονται παράνομα ανά τ. χλμ.
Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης μερικές από τις απάνθρωπες μεθόδους θανάτωσης που χρησιμοποιούνται σε όλη τη Μεσόγειο, όπως: η λαθροθηρία με όπλα, η παγίδευση με δίχτυα, η χρήση ξόβεργων και η χρήση ηχομιμητικών συσκευών για την προσέλκυση πουλιών σε τοποθεσίες παράνομης παγίδευσης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο Σπίνος έχει την πρωτιά σε αυτή τη φονική λίστα (κατ’ εκτίμηση 2.9 εκατ. θανατώνονται κάθε χρόνο), με το Μαυροσκούφη (1.8 εκατ.)Ενήλικος αρσενικός μαυροσκούφης, το Ορτύκι (1.6 εκατ.) και την Τσίχλα (1.2 εκατ.) να ακολουθούν.
Ένας αριθμός ειδών, όπως η Τουρλίδα, Ενήλικη τουρλίδα (αναπαραγωγικό πτέρωμα)που κατατάσσονται ως «ευάλωτα» στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN, βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο από τις παράνομες πρακτικές θανάτωσης.
Η δημοσίευση της έκθεσης πραγματοποιείται ακριβώς πριν τη σημαντικότερη συνάντηση ορνιθοπαρατηρητών της Ευρώπης, το BirdFair 2015, που θα λάβει χώρα στον προστατευόμενο υγρότοπο Rutland στην Αγγλία το ερχόμενο σαββατοκύριακο (22-23/8).
Με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης, η διευθύντρια της BirdLife International, κα Patricia Zurita, προέβη στις εξής δηλώσεις:
Αυτή η επισκόπηση αποκαλύπτει την φρικιαστική έκταση της παράνομης θανάτωσης των πουλιών στη Μεσόγειο. Οι πληθυσμοί κάποιων ειδών που κάποτε ήταν άφθονοι στην Ευρώπη μειώνονται συνεχώς, και κάποια από αυτά έχουν υποστεί τόσο δραματική μείωση ώστε να βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης. Τα πουλιά της Ευρώπης αξίζουν ασφαλή μεταναστευτικά περάσματα και καλούμε για αύξηση των προσπαθειών διατήρησης τώρα, προτού να είναι πολύ αργά”.
Η Μαλαμώ Κορμπέτη, συντονίστρια θεμάτων πολιτικής περιβάλλοντος, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας τόνισε ότι: «Τα αποτελέσματα αυτής της έκθεσης αποτελούν ντροπή για τη χώρα μας. Δεν μας εκπλήσσουν όμως. Στην Ελλάδα, ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι πια σχεδόν άφαντος, η εκπαίδευση των κυνηγών η ελάχιστη δυνατή, ενώ η λαθροθηρία δεν αντιμετωπίζεται, με την ανοχή της Πολιτείας. Ελπίζουμε η συνειδητοποίηση ότι η χώρα μας αποτελεί μια «μαύρη τρύπα» για τα πουλιά να δώσει ώθηση για δράση από μεριάς της Πολιτείας, αλλά και της κυνηγετικής κοινότητας«.
Tα δεδομένα σε αυτήν την έκθεση αποτελούν μέρος μιας επιστημονικής έρευνας που θα δημοσιευτεί προσεχώς παρέχοντας μια πλήρη αξιολόγηση της κατάστασης στη Μεσόγειο.
Η έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ: http://www.birdlife.org/sites/default/files/attachments/01-28_low.pdf
Στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης , η BirdLife ξεκίνησε μια εκστρατεία χρηματοδότησης με τίτλο: Διατηρώντας τα μεταναστευτικά περάσματα ασφαλή. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ: https://www.justgiving.com/Fight-for-the-Flyway
  • Ιταλία: ο μέσος εκτιμώμενος αριθμός των πουλιών που θανατώνονται παράνομα ετησίως είναι 5.6 εκατ., με ελάχιστο αριθμό 3,4 εκατ. και μέγιστο αριθμό 7,8 εκατ.
  • Κύπρος: ο μέσος εκτιμώμενος αριθμός των πουλιών που θανατώνονται παράνομα ετησίως στην περιοχή της Αμμόχωστου είναι 689,000, με ελάχιστο 405,000 και μέγιστο 974,000.
  • Ελλάδα: ο μέσος εκτιμώμενος αριθμός των πουλιών που θανατώνονται παράνομα ετησίως είναι 704,000, με ελάχιστο 485,000 και μέγιστο 922,000.
  • Γαλλία: ο μέσος εκτιμώμενος αριθμός των πουλιών που θανατώνονται παράνομα ετησίως είναι 522,000, με ελάχιστο 149,000 και μέγιστο 895,000.
  • Κροατία: ο μέσος εκτιμώμενος αριθμός των πουλιών που θανατώνονται παράνομα ετησίως είναι 510,000, με ελάχιστο 166,000 και μέγιστο 855,000.
  • Αλβανία: ο μέσος εκτιμώμενος αριθμός των πουλιών που θανατώνονται παράνομα ετησίως είναι 265,000, με ελάχιστο 206,000 και μέγιστο 325,000.
  • Μάλτα: ο μέσος εκτιμώμενος αριθμός των πουλιών που θανατώνονται παράνομα ετησίως είναι 108,000, με ελάχιστο 5,800 και μέγιστο 211,000.
Όλοι οι αριθμοί είναι οι καλύτερες εκτιμήσεις, για περαιτέρω λεπτομέρειες και ελάχιστη / μέγιστη εκτίμηση, ανατρέξτε στην επιστημονική εργασία: Preliminary assessment of the scope and scale of illegal killing and taking of birds in the Mediterranean (Brochet et al., in revision).
Για περισσότερες πληροφορίες:
Luca Bonaccorsi, BirdLife Europe Head of Communications:
+32 (0) 2 238 50 94 Out of hours: +32 (0) 478 206 284
Μαλαμώ Κορμπέτη, Συντονίστρια θεμάτων πολιτικής περιβάλλοντος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, τηλ.: 210 8228704
***************************
ΚΑΝΙΣΤΡΟ ΕΚΛΕΚΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ


Πού είναι τα πουλιά;

Πού είναι τα πουλιά;
Ατσάραντοι και λιάροι κι αητομάχια συκοφάγοι και κατσουλιέρεςκαι κοτσύφια τσουτσουλιάνοι και τσαλαπετεινοί
και τσόνοι καλημάνες και καλατζάκιακαι τσιμάλια τσιπιράνοι και τσικουλήθρεςκαι σπέντζοι τετενίτσες και τουρλουμπούκιακαι κίσσες καλοκερήθρες και σηκονούρες
κι ασπροκόλια μπεκανότα και δοδόνεςκαι κολοτριβιδόνες ξυλοτρύπηδες και σπίγγοικαι τρουποφράχτες κοκκινούρες και τρυγονόλιαροι
και μυγουσάκια γαϊταρίθια και σβουρίτζιακαι σγουρδούλια θεοπούλια και μυγούδια και σπίνοι;
Πού είναι ο Κοκκινολαίμης;
Πού είναι τα παπιά;

Κρινέλια και γερμάνια και ψαλίδες
ξυλόκοτες και μπάλιζες και σουγλοκόλια γερατζούλιακαι ντελίδες και μαυρόπαπα ψαροφάγοι και τουρλίδες
και ζαγόρνα λαγουτουρλίδες και τσιλιβίδια και βουτουλάδες;
Πού είναι ο Μολοχτός κι ο Πάπουζας;
η Αβοκέτα κι Καλαμοκανάς;
Πού είναι οι συκοπούλες, οι βουλγάρες κι οι σιταρίθρες
τα βατοπούλια, τα κουφαηδόνια κι οι αερογάμηδες
οι φάσες και οι σπαθομύτες τα κιρκινέζια κι οι χαλκοκουρούνες;
Πού είναι ο μπούφος, ο χουχουλόγιωργας κι ο κούκοςο νυχτοκόρακας, ο γκιώνης, κι ο καράπαπας;Πού είναι τα ξεφτέρια, τα γεράκια και οι αετοί;
Πού είναι ο Ντρένιος, ο Καλογιάννης κι Μπέτος,

Πού είναι οι Μαυροσκούφηδες;
Γιώργης Παυλόπουλος, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ;
Εκδόσεις Κέδρος (2004Εκδόσεις «Κέδρος»,2004, σελ.42.
Η ελληνική γραμματολογία είναι γεμάτη από κείμενα που αφορούν πουλιά. Ας θυμηθούμε μόνο τους Όρνιθες του Αριστοφάνη και το μεσαιωνικό Πουλολόγο , για να μην αναφερθούμε στους νεότερους, τον Ελύτη, το Βρεττάκο κ.α. Το ποίημα του Γιώργη Παυλόπουλου Πού είναι τα πουλιά; , αποσπασμένο από την ομότιτλη συλλογή που κυκλοφόρησε το 2004, λειτουργεί σε δύο επίπεδα: το οικολογικό και το ανθρώπινο. 
Από τη μία έχουμε μία αναλυτική παράθεση ονομάτων με πεζό και αφορούν πουλιά , τα περισσότερα των οποίων σήμερα έχουν εξαφανιστεί από την ελληνική πανίδα• από την άλλη εμφανίζονται ονόματα με κεφαλαίο το αρχικό τους γράμμα, τα οποία κάλλιστα μπορούν να υπονοούν οικείους του ανθρώπους που έχουν πεθάνει
( Ντρένιος, Καλογιάννης, Πάπουζας…).
Η ευθεία ερώτηση που συνεχώς επαναλαμβάνεται μέσα στο ποίημα ( Πού είναι…;) εμπεριέχει την πίκρα για τον αδόκητο χαμό αγαπητών πλασμάτων, την εξαφάνιση της φυσικής αθωότητας αλλά και την αγωνία για το αβέβαιο και σκοτεινό μέλλον των υπόλοιπων ζωντανών , αλόγων τε και τύποις  ελλόγων .
Γιώργης Παυλόπουλος Πού είναι τα πουλιά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ-ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ& ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΡΑΤΙΚΑΚΗΣ-ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ...

Το αποτύπωμα της συνάντησης τριών διακεκριμένων ποιητών   Ισχυρή και αδιάκοπη παράδοση για την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σο...