Τρίτη, Ιουλίου 21, 2015

Oι πολιτικοί τους προϊστάμενοι θα μείνουν , όπως πάντα, στο απυρόβλητο

Κόλλια Ελευθερία 

Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος εναντίον μελών του ΤΑΙΠΕΔ

Φέρονται να ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο κατά 580 εκατ. ευρώ
Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος εναντίον μελών του ΤΑΙΠΕΔ


 
Ποινική δίωξη με πολιτικές προεκτάσεις, για κακουργηματική απιστία – υπό την επιβαρυντική περίσταση της νομοθεσίας περί καταχραστών του Δημοσίου - και υπεξαίρεση  άσκησε η Εισαγγελία Διαφθοράς υπό την κυρία Ελένη Ράϊκου σε βάρος μελών του ΤΑΙΠΕΔ, οι κινήσεις των οποίων ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον κατά 580 εκατομμύρια ευρώ.

Η προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε αφορά την υπόθεση πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & lease back) 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου, με οικονομικό αντάλλαγμα περίπου 261 εκατομμυρίων ευρώ.

Η έρευνα κατέληξε συγκεκριμένα στη δίωξη για απιστία των μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου (Οκτώβριο 2013), καθώς και για υπεξαίρεση σε βάρος τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και του εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ δεν υφίστανται δίωξη για απιστία, καθώς με βάση τον οικείο καταστατικό νόμο δεν έχουν καμία ποινική ή αστική ευθύνη,  όταν οι πράξεις ή παραλείψεις τους έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου και έχουν περάσει από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε τον Μάϊο του 2014.

Στην υπόθεση επιλεγέντες επενδυτές ήταν η «Eurobank Properties», θυγατρική της Eurobank, και η «Εθνική Πανγαία», τότε θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας.

Στον κατάλογο των 28 ακινήτων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων  κτίρια πέντε υπουργείων (Παιδείας, Πολιτισμού, Υγείας,  Δικαιοσύνης, Εσωτερικών), κτίρια που στεγάζουν αστυνομικές διευθύνσεις και υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων η Γ.Α.Δ.Α. και το Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, κτίρια οικονομικών υπηρεσιών και ΔΟΥ, μεταξύ των οποίων και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, αλλά και κτίρια, όπως το Γενικό Χημείο του Κράτους και οι παλαιές Καπναποθήκες Κεράνη.

Οι εισαγγελείς κρίνουν ότι τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων λόγω των ιδιαίτερων ικανοτήτων τους θα έπρεπε να κινηθούν κατά τρόπον ώστε η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου να είναι συμφέρουσα, πλην όμως «λοξοδρόμησαν» στην κατεύθυνση μίας συναλλαγής που τελικά προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο ύψους 580 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενδεικτικά της ζημίας του ελληνικού Δημοσίου είναι τα μισθώματα ύψους 6,6 εκατομμυρίων ευρώ, που υποχρεώθηκε να καταβάλει για τη μίσθωση κενών κτιρίων, όπως οι παλαιές Καπναποθήκες του Κεράνη (το μεγαλύτερο σε επιφάνεια κτίριο).

Η ζημία συνίσταται ακόμη και στο γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο επωμίσθηκε το κόστος ασφάλισης και συντήρησης των ακινήτων,  μετά την εκμίσθωση τους, και ενώ είναι σαφές ότι την οικονομική ευθύνη όφειλε να φέρει πλέον ο εκμισθωτής.

Σχετικά με την υπεξαίρεση, ο πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου κατηγορούνται ότι δεν απέδωσαν τόκους 100.000 ευρώ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας και την είσπραξη του τιμήματος.

Αφορμή για την έρευνα από την Εισαγγεία στάθηκε μηνυτήρια αναφορά τριών δικηγόρων του Πειραιά ενώ η δικογραφία ανατέθηκε στον ανακριτή διαφθοράς Κωνσταντίνο Σαργιώτη.

Η υπόθεση του Golden Hall

Παράλληλα, το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος του Δημοσίου αφορά και η ποινική δίωξη κατά του ΤΑΙΠΕΔ για την υπόθεση του Golden Hall.

Με εντολή της κυρίας Ράϊκου, οι επίκουροι εισαγγελείς κυρία Αγγελική Τριανταφύλλου και κ. Ιωάννης Σέβης διενήργησαν προκαταρκτική εξέταση ως προς τη διαγωνιστική διαδικασία για τη σύσταση υπέρ της εταιρείας «Lamda Development» δικαιώματος επικαρπίας επί του δικαιώματος αποκλειστικής αξιοποίησης, χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ IBC» το κυρίως τμήμα του οποίου, μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων είχε μετασκευαστεί σε εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο, Golden Hall, και είχε εκμισθωθεί για 40 χρόνια.

Δεδομένου ότι το τίμημα από την αξιοποίηση του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) που περιήλθε στον λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ ανήλθε στα 81 εκατομμύρια ευρώ, το ΤΑΙΠΕΔ κατηγορείται ότι δεν απέδωσε στο ελληνικό Δημόσιο τους συνολικούς τόκους από την αξιοποίηση του τιμήματος αυτού, ήτοι δεν απέδωσε στο Δημόσιο τους τόκους που πιστώθηκαν στον λογαριασμό του και ανήλθαν στο ποσό των 361.000 ευρώ. Αντιθέτως, τους παρακράτησε χωρίς να έχει σχετικό δικαίωμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΑΚΗΣ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Τάκης Σινόπουλος   Ο ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ   Κοιτάχτε! μπήκε στη φωτιά! είπε ένας απ’ το πλήθος. Γυρίσαμε τα μάτια γρήγορα. Ήταν στ’ αλήθεια αυτός που α...