Κυριακή, Ιουνίου 03, 2012

ΤΕΧΝΗ-ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ-ΖΩΗ


Και στο ένδοξο ευρωπαϊκό και αμερικανικό ρεαλιστικό μυθιστόρημα και στα έργα του αστικού λεγόμενου θεάτρου η περιγραφή, εκτός από τους φυσικούς χώρους, του ανθρώπινου κτιστού περιβάλλοντος αλλά και της ενδυματολογικής μόδας είναι συχνά εξαντλητικά. Κι αυτό είναι αναγκαία συνθήκη και προϋπόθεση για να αντιληφθεί κανείς, αναγνώστης ή θεατής, πως πίσω από τις συγκρούσεις ιδεών και ηθών, πίσω από την ιστορική συγκυρία υπάρχει ένας πολυδαίδαλος χάρτης με πολιτισμικά τεκμήρια, τα οποία συχνότατα και ασφαλώς εξηγούν, ερμηνεύουν και θεμελιώνουν τα πορίσματα για τα ελατήρια των ανθρώπινων συμπεριφορών.
[………………………….]
Γιατί σήμερα θέλησα να αναφερθώ σε όλα αυτά; Διότι όπως όλοι οι έκπληκτοι πολίτες αυτής της έρημης χώρας διαβάσαμε το εξοδολόγιο μιας ξιπασμένης κυρίας πρώην μεγαλοϋπουργού που σε εποχή ανεργίας, αβεβαιότητας και μελαγχολίας του μείζονος πληθυσμού επένδυε για να σκεπάσει την πνευματική της γύμνια και να αναπληρώσει τις αναπηρίες της παιδείας της σε σκαμνάκια, κουρτινόξυλα, χαλάκια, πατάκια, καναπέδες και σκαμπό χρήματα που αντιστοιχούν στο ετήσιο επίδομα ανεργίας χιλίων ανέργων!!
Ιδού ένα υπέροχο υλικό για κάθε φιλόδοξο συγγραφέα, πεζογράφο ή θεατρικό, ντοκιμαντερίστα, κινηματογραφιστή. Παράλληλη δράση: τα ψώνια της κυρίας υπουργού και η εκποίηση στο Μοναστηράκι βιβλιοθηκών, σαλονιών, οικοσκευών νοικοκυραίων που χρωστάνε στην Εφορία.
Αποσπάσματα από το εξαιρετικό ενδιαφέρον κείμενο του Κώστα Γεωργουσόπουλου
Υπό τον γλαφυρό τίτλο «Οικοσκευή ως ιδεολογία» (Τα Νέα, 2/6/2012)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ => ΕΔΩ
************************ 
 ΑΝΑΚΑΛΗΜΑ

 Ο γνωστός Άκης συνέδεσε τ΄όνομά του με 
τον πλούτο που έφερνε ο ποταμός Άκης*  στους
Χοράσμιους, Πάρθους, Υρκάνιους, Σαραγγούς και
Θαμαναίους- όταν υπετάγησαν στους Πέρσες ο
βασιλιάς προσέφερε το νερό εκ περιτροπής αφημένοι
στη θέληση του δυνάστη αναγκάζονταν να το
πληρώνουν αδρά με δώρα και δώρα έκτοτε και μόνο
τ΄όνομά του ανακαλούσε τη δωροληψία.

 Νίκος Λεβέντης, The Athens review of books , τχ. Ιουνιου 2012

*Σημείωση Γεροντάκου: Άκης, ο: ποταμός που αναφέρεται από τον Ηρόδοτο (Γ΄117)
και παλιά (;) διέσχιζε τη χώρα των Χορασμίων, η οποία στα χρόνια του Ηροδότου ήταν Περσική. Η θέση του ποταμού είναι έως τις μέρες μας ανεξακρίβωτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: