ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΔΙΧΑΣΤΕΙ
Με τη φόρτιση όσων συμβαίνουν στη χώρα μας, ο συγγραφέας και σεναριογράφος Νίκος Παναγιωτόπουλος έγραψε, κατά παράκληση του εβδομαδιαίου γαλλικού περιοδικού «Telerama», ένα κείμενο που, με τίτλο «Τα ελληνικά σταφύλια της οργής», δημοσιεύτηκε στο τελευταίο του τεύχος.
Κολάζ με στιγμιότυπα των πρόσφατων επεισοδίων στην Αθήνα και με αχνό το πορτρέτο του συγγραφέα εικονογράφησε το δημοσίευμα του Παναγιωτόπουλου στο γαλλικό περιοδικό Κολάζ με στιγμιότυπα των πρόσφατων επεισοδίων στην Αθήνα και με αχνό το πορτρέτο του συγγραφέα εικονογράφησε το δημοσίευμα του Παναγιωτόπουλου στο γαλλικό περιοδικό Το μεταφράσαμε και το παραθέτουμε:
«Είχα έναν θείο που τα μαλλιά του είχαν ασπρίσει μέσα σε μια νύχτα. Το 'παθε στη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, όταν έμαθε ότι ένας από τους αδελφούς του είχε συλληφθεί επειδή ήταν στην Αντίσταση και επρόκειτο να εκτελεστεί. Ο θείος μου πήγε να τον δει στη φυλακή και τα δύο αδέλφια κατέληξαν να κλαίνε αγκαλιασμένα. Ο ένας έκλαιγε γιατί έτρεμε να χάσει τον αδελφό του. Κι ο άλλος έκλαιγε επειδή δεν είχε αναγνωρίσει με την πρώτη ματιά τον αδελφό του πο
υ ήταν μόλις 25 ετών κι όμως είχε πια κατάλευκα μαλλιά.
»Πολλοί Ελληνες πρόσεξαν ότι, το τελευταίο εξάμηνο, τα μαλλιά του πρωθυπουργού μας άσπρισαν. Υπό μία έννοια, είναι ανησυχητικό. Ενας τρομοκρατημένος πρωθυπουργός δεν είναι καλό πράγμα, ιδιαίτερα όταν η κατάσταση εξελίσσεται τόσο άσχημα.
»Πιθανότατα, η εικόνα των λευκών μαλλιών του πρωθυπουργού είναι μια εύστοχη μεταφορά για ό,τι συνέβη στην ψυχή των ανθρώπων της χώρας μου. Είναι τρομοκρατημένοι. Δεν το βλέπουμε, αλλά το ξέρουμε. Το ξέρουμε γιατί οι περισσότεροι είναι εξοργισμένοι. Είναι εξοργισμένοι γιατί φοβούνται και γι' αυτό δεν ξέρουν εναντίον ποιου ακριβώς έχουν εξοργιστεί. Η λύσσα τους είναι τυφλή, γιατί είναι προϊόν καθαρού πανικού. Λυσσομανούν εναντίον των πολιτικών, των τραπεζών, των πλουσίων, ακόμα κι εναντίον των Γερμανών, που κατέλαβαν την Ελλάδα πριν από 60 χρόνια και που, τώρα που η κατάσταση απαιτεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, εμείς τους παρακαλούμε κι εκείνοι παίζουν με τον χρόνο.
»Την ίδια στιγμή, με όλο αυτό τον πανικό, μια χαρακιά ξαναφάνηκε στο πρόσωπο της Ελλάδας. Κι αυτή η ραγισματιά που βαθαίνει, ώρα με την ώρα, δεν έχει τόσο να κάνει με τον παραδοσιακό διαχωρισμό μεταξύ Δεξιάς κι Αριστεράς, η οποία, μετά τον Εμφύλιο, είχε διχάσει τους Ελληνες για δεκαετίες. Αυτή τη φορά, διχάζει όσους πλούτισαν την τελευταία 20ετία με τους κόπους των άλλων, από εκείνους που καλούνται τώρα να πληρώσουν τα σπασμένα.
»Το τραγουδάκι που λέμε στα γενέθλια των παιδιών μας λέει: "Μεγάλος να γίνεις, με άσπρα μαλλιά... και όλοι να λένε να ένας σοφός!". Ελπίζω πραγματικά ο πρωθυπουργός μας να έγινε σοφότερος τους τελευταίους έξι μήνες. Ελπίζω να βλέπει κι εκείνος τη ρωγμή στη χώρα μας. Ελπίζω ότι, μετά τον αναπόφευκτο παροξυσμό οργής, τα πράγματα θα καταλαγιάσουν γι' αρκετό καιρό, ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε λίγο σοφότεροι... Τουλάχιστον όσο χρειάζεται για να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή τη μικρή χώρα να διχαστεί ξανά».
Info. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει γράψει σενάρια για τις ταινίες «Απόντες», «Βασιλιάς» και «Αγρύπνια» του Ν. Γραμματικού και «Ωρες κοινής ησυχίας» της Κ. Ευαγγελάκου. Εχει επίσης γράψει τα μυθιστορήματα «Αγιογραφία», «Το γονίδιο της αμφιβολίας», «Ο Ζίγκι απ' τον Μάρφαν», τα διηγήματα «Η ενοχή των υλικών» («Πόλις») και το παιδικό «Ο ιπποπότης και η νεραϊγελάδα» («Ελληνικά Γράμματα»).
Ν.ΧΑΤΖ._______________
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,11/05/2010
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,11/05/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου