΄Ωριμες συνθήκες για αλλαγές στο άσυλο
Νέα δεδομένα για την εφαρμογή του νόμου αναφορικά με το πανεπιστημιακό άσυλο προκύπτουν από το τριήμερο έντασης -ευτυχώς περιορισμένης- που έζησαν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
΄Οπως αναφέρει η Καθημερινή (08.12.2009), η σχετική συζήτηση χαρακτηρίζεται ώριμη από πανεπιστημιακούς φορείς, ενώ και η Νέα Δημοκρατία ζήτησε την έναρξη διαλόγου με την κυβέρνηση και τα κόμματα για την αλλαγή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.
Η ΠΟΣΔΕΠ και οι πρυτάνεις που μίλησαν στην εφημερίδα επισημαίνουν την ανάγκη εφαρμογής του νόμου. Χθες, η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών ζήτησε την προστασία περιμετρικά των Προπυλαίων, αναφέροντας ότι δρόμοι, πεζόδρομοι και πεζοδρόμια γύρω από το ίδρυμα δεν καλύπτονται από το πανεπιστημιακό άσυλο.
Η εξέλιξη αυτή θεωρήθηκε σημαντικό βήμα έστω και αν η πρυτανεία «διέρρεε» κατόπιν ότι πρόκειται για απλή διευκρίνιση των χώρων ασύλου και όχι για συρρίκνωσή τους. Οπως σημαντικό βήμα θεωρήθηκε η απευθείας συνεννόηση του αρχηγού της ΕΛ. ΑΣ. κ. Λευτέρη Οικονόμου με τον αρμόδιο εισαγγελέα και τον πρύτανη του ΕΜΠ κ. Κ. Μουντζούρη για την εκκένωση χθες το απόγευμα του ιδρύματος από 500 νεαρούς «εισβολείς».
Παράλληλα, εντείνεται ο προβληματισμός της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και της ηγεσίας του υπ. Παιδείας για τη στάση των ιδρυμάτων απέναντι στα φαινόμενα βίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η ηγεσία του υπουργείου κατά τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που θα αρχίσει την προσεχή Παρασκευή, θα πάρει σαφείς αποστάσεις από τη στάση των πρυτάνεων μπροστά στα φαινόμενα βίας, τα οποία, όπως αποδεικνύεται, δεν μπορούν να αποτρέψουν.
Πηγές του υπουργείου εστίασαν στο ότι ο νόμος περί ασύλου δεν εφαρμόζεται. «Υπήρξε καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Οι εγκληματικές ενέργειες που ακολούθησαν, με την επίθεση εναντίον του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, εμπίπτουν στο κοινό ποινικό δίκαιο. Δεν υπάρχει καμία κοινωνική και καμία ιδεολογική αναφορά. Πρόκειται για ωμό και απροκάλυπτο φασισμό» δήλωσε η κ. Αννα Διαμαντοπουλου για την εισβολή στο Παν. Αθηνών. «Η ενεργοποίηση όλων μας και πρώτα από όλα της πανεπιστημιακής κοινότητας για την υπεράσπιση του ανοιχτού πανεπιστημίου και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών είναι καθήκον μας. Ως υπουργός Παιδείας σε συνεχή επαφή με τις πανεπιστημιακές αρχές έχω κάνει σαφές ότι είμαστε πλάι και έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις αποφάσεις και τις επιλογές του πανεπιστημίου», συμπλήρωσε. «Ακόμη και όσοι τασσόμεθα υπέρ της διαφύλαξης του ασύλου, είμαστε προβληματισμένοι για την ένταση των επεισοδίων και πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα βίας» ανέφερε στην εφημερίδα, λίγο πριν από την εισβολή των εξωπανεπιστημιακών στο ιστορικό κτίριο του ΕΜΠ, ο πρύτανης του ιδρύματος κ. Κ. Μουτζούρης.
Χθες, οι πανεπιστημιακοί του Παν. Αθηνών έκαναν τον πρώτο απολογισμό των καταστροφών από την εισβολή της Κυριακής. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν καταστροφές σε πόρτες, παράθυρα, τοίχους εντός της πρυτανείας, καταστροφές στον περιβάλλοντα χώρο και το προαύλιο.
-Σήμερα, παιδί μου, ο μπαμπάς σου ήταν εξαιρετικά τυχερός!
- Μπράβο , μπαμπά! Κέρδισες το λαχείο;
-Κάτι ανάλογο, παιδί μου. Σήμερα παραβίασα
το πανεπιστημιακό άσυλο και κατάφερα
να κάνω το μάθημά μου χωρίς να με πλακώσουν στο ξύλο!
- Τι είναι το άσυλο, μπαμπά;
- Είναι ένας χώρος όπου διακινούν ελεύθερα τις ιδέες τους
μόνο οι κουκουλοφόροι. Κάθε άλλη γνώμη απαγορεύεται
διά μολότοφ , διά λοστού ή διά σιδερογροθιάς.
- Μπράβο , μπαμπά! Κέρδισες το λαχείο;
-Κάτι ανάλογο, παιδί μου. Σήμερα παραβίασα
το πανεπιστημιακό άσυλο και κατάφερα
να κάνω το μάθημά μου χωρίς να με πλακώσουν στο ξύλο!
- Τι είναι το άσυλο, μπαμπά;
- Είναι ένας χώρος όπου διακινούν ελεύθερα τις ιδέες τους
μόνο οι κουκουλοφόροι. Κάθε άλλη γνώμη απαγορεύεται
διά μολότοφ , διά λοστού ή διά σιδερογροθιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου