Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 12, 2008

Πώς ευφραίνεται ο Εφραίμ;

Η σχέση (των μοναχών του Βατοπεδίου) με τους πολιτικούς

Εξυπακούεται πως ειδική περιποίηση επιφυλάσσεται στους εκπροσώπους της εξουσίας. Στη Μονή, ας πούμε, ο Κώστας Λαλιώτης αντιμετωπίζεται ως ευεργέτης για τη βοήθεια που προσέφερε κατά τα έτη που εξουσίαζε την Ελλάδα ο σοσιαλισμός, ενώ τελευταία συχνές ήταν οι επισκέψεις του Γιάννη Αγγέλου, του Γιάννη Ανδριανού, και βέβαια του Θεόδωρου Ρουσόπουλου. Ο κ. Ρουσόπουλος βρέθηκε πρώτη φορά στη Μονή Βατοπεδίου εν έτει 1997, και τριγύρισε στους οκτώ πύργους της για τα γυρίσματα της εκπομπής του «7Χ7», αφού τότε εργαζόταν σε τηλεοπτικό σταθμό που του είχε αναθέσει να πραγματοποιήσει ρεπορτάζ για το Αγιον Ορος.

Αλλά η σχέση των μοναχών με τους πολιτικούς δεν εξαντλείται εδώ. Παλαιότερα, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση, ο ηγούμενος Εφραίμ είχε φθάσει να μεταφέρει την Τιμία Ζώνη της Παναγίας απ' το Βατοπέδι στο Καστρί έπειτα από έκκληση της Δήμητρας Λιάνη - Παπανδρέου, για να πάρει την ευλογία της ο ασθενής Ανδρέας Παπανδρέου. Αργότερα, βέβαια, η Ζώνη έκανε αντίστοιχη επίσκεψη και στο σπίτι του κ. Κ. Μητσοτάκη, ενώ έχει περάσει και από διάφορες άλλες οικίες μεγαλοεπιχειρηματιών. Η περιφορά της στις βίλες γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, άλλωστε, έχει μείνει παροιμιώδης.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (7/9/08)

Πώς ευφραίνεται ο Εφραίμ;

Ο Πράσινος κι ο Βένετος τα δυο καλά παιδιά,
ψυχοπονέσαν τον Εφραίμ κι εκάμαν κολεγιά.
Της Βιστωνίδας έστερξαν να δώσουν τα μεριά
αφού δικά του ήτανε, τα 'χε απ’ την Τουρκιά.

Μαζώχτηκαν οι νομικοί , νοδάροι και ντοτόροι,
φιρμάνια απλώσανε μπροστά έγκριτοι δικηγόροι,
χρυσόβουλα εδείξανε του νόμου οι μαστόροι
και πριν λαλήσουν τρεις φορές του Όρους οι κοκόροι

η Βιστωνίδα , είπανε ανήκει στον Εφραίμ, που πλάνταξε στο κλάμα.
Αφού Βυζάντιο, Τουρκιά , Ρωμέϊκο είναι συνολικώς έν πράμα,
είναι κρίμα κι άδικο να χάσει τη λιμνούλα του, να ζήσει ένα δράμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

The Evolution of Classical Music (1680-1928)

Πιανιστική περιδιάβαση στον ανθώνα της κλασικής μουσικής με  κορφολογήματα πανέμορφων λουλουδιών , που άνθισαν από τα τέλη του 17ου αιώνα έω...