Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 18, 2008

Σύγχρονα παιδιά: Από ζωηρά καταλήγουν "τεμπέληδες"


Οικογένεια
Κόσμος
Σύγχρονα παιδιά: από ζωηρά καταλήγουν "τεμπέληδες"


Τα μικρά παιδιά «ξοδεύουν» πολύ χρόνο για να μετακινούνται (περπατώντας ή παίζοντας), κατά μέσον όρο τρεις ώρες ημερησίως στην ηλικία των 9 ετών, δείχνει νέα έρευνα. Oμως, όπως αναφέρει η εφημερίδα The New York Times και αναδημοσιεύει η Καθημερινή (14.09.2008), μέσα σε λίγα χρόνια όλη αυτή η ενεργητικότητα της παιδικής ηλικίας μειώνεται σε βαθμό εντυπωσιακό. Στην ηλικία των 15 ετών για παράδειγμα, η ημερήσια φυσική δραστηριότητα περιορίζεται σε μόλις 50 λεπτά τις καθημερινές, και περίπου στη μισή ώρα το Σάββατο, το ίδιο και την Κυριακή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης.

Οι ειδικοί ανέκαθεν πίστευαν ότι η φυσική δραστηριότητα ελαττώνεται καθώς τα παιδιά εισέρχονται στην περίοδο της εφηβείας. Η συγκεκριμένη έρευνα που το επιβεβαιώνει είναι μια από τις μεγαλύτερες και μακρότερης διάρκειας για το θέμα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 1.000 παιδιά στις ΗΠΑ και σε αντίθεση με παλαιότερες ανάλογες μελέτες, χρησιμοποίησαν συσκευές παρακολούθησης για την προσεκτική καταγραφή της δραστηριότητας των παιδιών και δεν βασίστηκαν σε δηλώσεις και πληροφορίες των γονέων.

Τα ευρήματα, στα οποία προσμετρήθηκαν στοιχεία από το μέτριο βάδισμα έως την έντονη αθλητική εκγύμναση, δείχνουν ξεκάθαρα ότι ακόμα και για τα πιο δραστήρια παιδιά καταγράφεται απότομη πτώση στη φυσική τους δραστηριότητα όταν αυτά φθάνουν στην εφηβεία.

«Εξεπλάγην από τον βαθμό της μείωσης της δραστηριότητας, είναι δραματική η αλλαγή», τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Philip R. Nader ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο San Diego. «Τα μικρά παιδιά φαίνονται να είναι φυσιολογικώς δραστήρια, αλλά καθώς μεγαλώνουν βρίσκουν ολοένα και λιγότερες ευκαιρίες και χρόνο για να δραστηριοποιούνται».

Η έρευνα αποτέλεσε τμήμα της σε εξέλιξη μεγάλης μελέτης Study of Early Child Care and Youth Development-Μελέτη της Φροντίδας Νέων Παιδιών και της Ανάπτυξης στη Νεότητα που άρχισε το 1991 και χρηματοδοτήθηκε από τα Αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Οι συγγραφείς έδωσαν στα παιδιά να «φορέσουν» επιταχυνσόμετρα, δηλαδή συσκευές, οι οποίες μετρούν την κίνηση επί μια εβδομάδα, χωρίζοντάς τα σε τέσσερις ηλικιακές ομάδες: 9, 11, 12 και 15 ετών. Συνολικά, τα αγόρια αποδείχτηκαν περισσότερο δραστήρια από τα κορίτσια, αφού εκινούντο κατά μέσον όρο 18 λεπτά την ημέρα, περισσότερο.

Η ηλικία των 13 ετών εκτιμάται ως μια ιδιαιτέρως «ευαίσθητη» χρονική περίοδος. Αν και η δραστηριότητα δεν μετρήθηκε σε αυτή την ηλικία, μαθηματικό μοντέλο έδειξε ότι τότε, η ημερήσια δραστηριότητα τα Σαββατοκύριακα «έπεφτε» και στα αγόρια και στα κορίτσια.

Το ποσοστό των παιδιών, τα οποία ανταποκρίθηκαν στις συστάσεις για μια ώρα μέτριας καθημερινής δραστηριότητας μειώθηκε επίσης σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Στην ηλικία των 9 και 11 ετών σχεδόν κάθε παιδί μετακινείτο (τρέξιμο, παιχνίδι) τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα. Αλλά στην ηλικία των 15 ετών μόνο το 31% ακολουθούσε την οδηγία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και μόνο το 17% το Σαββατοκύριακο.

Η μελέτη δεν αξιολόγησε τους λόγους αυτής της μείωσης της φυσικής δραστηριότητας αλλά οι ερευνητές επισήμαναν ότι καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, το ίδιο το σχολείο τους και οι μαθητικές υποχρεώσεις «αναστέλλουν» τις δραστηριότητες, μάλιστα πολλά σχολεία διακόπτουν το μάθημα της φυσικής αγωγής.

«Οταν μεγαλώνουν, τα παιδιά έχουν την τάση να παίζουν παιχνίδια στο βίντεο ή να παρακολουθούν τηλεόραση με τους φίλους τους. Προσοχή, οι γονείς είναι ανάγκη να ευαισθητοποιηθούν και να ισορροπήσουν την κατάσταση για το καλό της γενικότερης υγείας των παιδιών τους», τόνισε ο James A. Griffin, υποδιευθυντής του Τομέα της Ανάπτυξης και Συμπεριφοράς του Παιδιού στα Εθνικά Ινστιτούτα, Κέντρα Ερευνας για τις Μητέρες και τα Παιδιά, των ΗΠΑ.
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Duy Huynh: δημιουργός αιθέριων χαρακτήρων που λικνίζονται μέσα σε ένα σουρεαλιστικό ή ονειρικό σύμπαν

Ο Philippe Entremont είναι ο βιρτουόζος του πιάνου που παίζει Satie και  Debussy. Η τέχνη είναι του Βιετναμέζου Duy Huynh, του οποίου οι ...