Σάββατο, Ιουλίου 07, 2018

Στο έλεος των πολυεθνικών του τροφίμου

Αποτέλεσμα εικόνας για λιστεριωσηΛιστερίωση 

listeriosis, heterosis
Ορισμός
Λοίμωξη που οφείλεται στο είδος Listeria monocytogenes- ένα ενδοκυτταρικό βακτήριο που εντοπίζεται στο έδαφος και προκαλεί ήπια τροφική δηλητηρίαση σε υγιή άτομα και βαριά συστηματική νόσο σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, μεγαλύτερους ενήλικες, εγκύους και νεογνά. Ο οργανισμός μπορεί να εντοπισθεί στο κρέας ή στα γαλακτοκομικά προϊόντα από μολυσμένα ζώα, σε λαχανικά μολυσμένα από χώμα ή νερό που περιέχουν τον οργανισμό, ή σε παρασκευασμένα τρόφιμα, όπως το ζαμπόν, που μολύνονται μετά την παραγωγή τους. Αντίθετα με άλλα παθογόνα που μεταφέρονται με τα τρόφιμα, η Listeria αυξάνεται στα τρόφιμα ακόμα και εάν καταψυχθούν. Αυξάνεται επίσης στα τοιχώματα των καταψυκτών και μπορεί να μολύνει και άλλα τρόφιμα. Ο οργανισμός καταστρέφεται με θέρμανση, και έτσι ο κίνδυνος εντοπίζεται σε τρόφιμα που σερβίρονται κρύα ή δεν θερμαίνονται στους 70°C επί τουλάχιστον 2 λεπτά. Το Υπουργείο Γεωργίας συνιστά στα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο λοιμώξεως να μην καταναλώνουν hot dogs, ζαμπόν, ξηρά λουκάνικα, άβρα-στο γάλα και μαλακά τυριά (π.χ. μπρι, μπλε τυρί) ή τυριά που παρασκευάζονται από απεξέργαστο γάλα. Στις εγκύους, η Listeria προσβάλλει το αμνιακό υγρό και προκαλεί αυτόματη αποβολή. Σε ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες και σε νεογνά προκαλεί συνήθως μηνιγγίτιδα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Η αμπικιλλίνη με κεφτριαξόνη ή κεφοταξίμη, ή η αμπικιλλίνη με μια αμινογλυκοσίδη έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της μηνιγγίτιδας που οφείλεται σε Listeria. Εάν ο ασθενής είναι αλλεργικός στην πενικιλλίνη, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιείται τριμεθοπρίμη ή σουλφαμεθοξαζόλη. Η δεξαμεθαζόνη μπορεί να χορηγηθεί πριν την αντιβιοτική θεραπεία για την μείωση του εγκεφαλικού οιδήματος.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Δημόσια εκπαίδευση απαιτείται για την ενημέρωση των εγκύων, των μεγαλύτερων ενηλίκων, των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων ή εκείνων που έχουν προσβληθεί από HIV, για τον κίνδυνο των έτοιμων προς βρώση τροφίμων, όπως τα αλλαντικά και τα μαλακά τυριά. Οι τεχνικές ασφαλούς διαχείρισης των τροφίμων για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου λοίμωξης, περιλαμβάνουν το καλό πλύσιμο των χεριών (επί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα) όταν γίνεται μεταχείριση έτοιμων προς βρώση κρύων τροφίμων, πλύσιμο των επιφανειών κοπής και των άλλων σκευών με ζεστό νερό και σαπούνι πριν τη χρήση τους για άλλα τρόφιμα, διατήρηση των αμαγείρευτων τροφίμων ξεχωριστά από τα μαγειρεμένα, και πλύσιμο όλων των φρούτων και λαχανικών πριν τη βρώση τους, ακόμα και αυτών που προέρχονται από έναν ιδιωτικό κήπο.
iatronet.gr
__________________________________________________
Αποτέλεσμα εικόνας για alarm animated gif

Συναγερμός από θανατηφόρα κρούσματα λιστερίωσης σε ευρωπαϊκές χώρες

Συναγερμός έχει σημάνει στις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές εξαιτίας θανατηφόρων κρουσμάτων λιστερίωσης. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) εννέα άνθρωποι πέθαναν και τουλάχιστον πενήντα νοσούν.


Για την προσβολή τους από την επικίνδυνη λοίμωξη από λιστέρια ενοχοποιούνται κατεψυγμένα λαχανικά παραγωγής εργοστασίου επεξεργασίας τροφίμων στην Μπάγια της Ουγγαρίας.


Τα εργοστάσιο κάνει εξαγωγές σε Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία και Βρετανία. Οι επικίνδυνες παρτίδες λαχανικών που παρασκευάστηκαν μεταξύ 2016 και 2018, αποσύρθηκαν.
Η τεχνικός τροφίμων Λίβια Ντομόλκι εξηγεί: «Αν τα λαχανικά μαγειρευτούν καλά, όλα τα βακτήρια πεθαίνουν. Κατεψυγμένα επιβιώνουν, η υψηλή θερμοκρασία όμως τα εξοντώνει».
Η λοίμωξη από λιστέρια είναι τροφική βακτηριακή ασθένεια που μπορεί να αποβεί πολύ σοβαρή για τις έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα συμπτώματα είναι πυρετός, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, διάρροια και πονοκέφαλοι. Εμφανίζονται περίπου μία εβδομάδα μετά την κατανάλωση μολυσμένων λαχανικών.
Εκτός από τα λαχανικά, λιστέρια μπορεί να εμφανιστεί σε κρέας μολυσμένου ζώου, μη παστεριωμένο γάλα ή γαλακτοκομικά από μη παστεριωμένο γάλα ή και ορισμένες επεξεργασμένες τροφές, όπως τα μαλακά τυριά, τα χοτ ντογκ και τα αλλαντικά, που έχουν μολυνθεί κατά την επεξεργασία τους.

Τα Lidl αποσύρουν κατεψυγμένο προϊόν – Φόβοι για λιστερίωση


Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι το προϊόν μπορεί να έχει επιμολυνθεί από το βακτήριο Listeria monocytogenes
lidl-hellas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: