Ευκλείδης Τσακαλώτος: Δημόσιο Συμφέρον
Η συζήτηση στην προσεχή περίοδο θα πρέπει να επικεντρωθεί στο πως ορίζεται το δημόσιο συμφέρον και πως προασπίζεται αυτό.
Ξεκινώντας από τον ορισμό η δεξιά και η αριστερά έχουν πολύ διαφορετικές αντιλήψεις.
Βέβαια η κυβέρνηση, όποιος και αν είναι ο ορισμός της για το δημόσιο συμφέρον, μάλλον δεν πάει πολύ καλά, γιατί και ακρίβεια έχουμε, και ολιγοπώλια υπάρχουν, και σωστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος δεν έχουμε, και ενίσχυση της ελευθερίας των πολιτών δεν βλέπουμε.
Για την αριστερά η έννοια του δημόσιου συμφέροντος είναι ευρεία. Δημόσιο συμφέρον σημαίνει να υπάρχει δημοκρατία και ένας χώρος για δημόσιο διάλογο που θα επιτρέπει την διαμόρφωση νέων πολιτικών, σημαίνει να υπάρχουν δικαιώματα για όλους, σημαίνει να υπάρχουν δημόσιες πολιτικές για τα μεγάλα προβλήματα όπως η πράσινη μετάβαση και η διαχείριση των νέων τεχνολογιών, σημαίνει μια πλουραλιστική οικονομία που να περιλαμβάνει τον ιδιωτικό τομέα, τον δημόσιο τομέα, τον κοινωνικό τομέα την αλληλέγγυα οικονομία.
Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τον νεοφιλελευθερισμό που σαν βασικό στόχο θέτει την ελεύθερη λειτουργία της ιδιωτικής οικονομίας, όπου οι επιχειρήσεις θα πρέπει μόνο να στοχεύουν στη μεγιστοποίηση των κερδών και της αξίας για τους μετόχους. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια τα παραπάνω αμφισβητούνται στο ιδεολογικό επίπεδο όλο και περισσότερο, σε μεγάλο βαθμό γιατί φάνηκε στην πράξη ότι η μεγιστοποίηση των κερδών δεν σημαίνει απαραίτητα και επενδύσεις και ανάπτυξη.
Τα επόμενα χρόνια όλη η αριστερά πρέπει να δουλέψει για να πείσουμε τον κόσμο ότι στον πυρήνα της πολιτικής πρέπει να είναι το δημόσιο συμφέρον. Η ΝΔ δεν μπορεί να το υπηρετήσει, δεν ενδιαφέρεται για τα κοινά, δεν ενδιαφέρεται να έχει το δημόσιο ενεργό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα, δεν έχει τη διευρυμένη ερμηνεία του δημοσίου συμφέροντος.
Η απόσταση που έχουμε από την κυβέρνηση φαίνεται παντού. Το πρώτο πεδίο σύγκρουσης μπορεί να είναι η προάσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Σήμερα έγινε μια πολύ δυναμική πορεία – όπου συμμετείχαν φοιτητές, μαθητές, ερευνητές πανεπιστημιακοί και πολλοί άλλοι – υπέρ του δημοσίου πανεπιστημίου απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης. Το χάσμα στο πως αντιλαμβανόμαστε το δημόσιο συμφέρον είναι εμφανές. Όπως και η θέληση του κόσμου για μια διαφορετική πολιτική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου