Δευτέρα, Ιουλίου 17, 2023

 

Αναζητώντας σε μια στοά ακόμα ένα κρυμμένο μυστικό της Αμφίπολης (φωτο)

Στην ακρόπολη της αρχαίας Αμφίπολης οι ανασκαφές ρίχνουν φως στο ελληνιστικό και ρωμαϊκό παρελθόν της πόλης - Σπάνε κάθε ρεκόρ οι επισκέψεις στον τύμβο Καστά

Μια υπέργεια στοά αυτοκρατορικών χρόνων με ένα υπόγειο γεμάτο ακέραια αγγεία, όλων των σχημάτων, των μεγεθών και των τύπων, αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό της φετινής ανασκαφικής περιόδου στην ακρόπολη της αρχαίας Αμφίπολης

Ποια ήταν η χρήση της στοάς και -κυρίως- ποιος και γιατί απόθεσε εκεί έναν τόσο μεγάλο αριθμό αγγείων; Στο ερώτημα αυτό καλείται να δώσει απάντηση η αρχαιολογική σκαπάνη του καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Δημήτρη Δαμάσκου και των φοιτητών. Όλοι μαζί θα βρεθούν από την 1η Αυγούστου στην Αμφίπολη και υπό τη διεύθυνση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Δημητρίας Μαλαμίδου, θα ρίξουν φως στο μεγάλο μυστήριο. 

«Φέτος ολοκληρώνεται το πρώτο πενταετές πρόγραμμα με στόχο την ανασκαφική διερεύνηση των οικοδομικών φάσεων της ακρόπολης πριν από την επιβολή του χριστιανισμού, εκεί όπου βρισκόταν το κέντρο της αρχαίας πόλης. Η έρευνά μας επικεντρώνεται στην αποκάλυψη ενός μακρόστενου οικοδομήματος, πιθανότατα στοάς, το οποίο σώζει σε υπόγειο χώρο με καταπακτή πλήθος ακέραιων πήλινων αγγείων διαφόρων μεγεθών και σχημάτων, που χρονολογούνται στα αυτοκρατορικά χρόνια (2ος – 3ος αι. μ.Χ.). Οι λόγοι της αποθήκευσης αυτών των αγγείων σχετίζονται με τη χρήση του κτηρίου, η οποία μας είναι ακόμα ασαφής και η ερμηνεία της είναι ένα από τα ερωτήματα που θα θέλαμε να λύσουμε φέτος», λέει στη Voria.gr ο κ. Δαμάσκος. 

Image

 

Πρόκειται για ένα μακρόστενο οικοδόμημα, η τοιχοποιία του οποίου, αλλά και η κεραμική που έχει βρεθεί εντός του, οδηγούν με μεγάλη ασφάλεια στη χρονολόγησή του στους αυτοκρατορικούς χρόνους, στον 2ο-3ο μ.Χ.αιώνα. Στην καταπακτή έχουν βρεθεί αγγεία όλων των τύπων, από πήλινα πιάτα και ποτήρια, μέχρι μεγάλοι πύθοι κι ακόμη εντυπωσιακές τροφυλλόσχημοι πρόχοι για την αποθήκευση υγρών, πιθανόν κρασιού. Οι αρχαιολόγοι μαζί με τα αγγεία σηκώνουν και χώμα προκειμένου να γίνει ανάλυση για την εύρεση τυχόν οργανικών υλικών, με σκοπό να προσδιορίσουν με ακρίβεια τη χρήση των αγγείων αυτών. 

Image

 

Σύμφωνα με τον κ. Δαμάσκο η ερμηνεία του χώρου είναι δύσκολη και η ανασκαφή θα προχωρήσει, έτσι ώστε να αποκαλυφθούν περισσότερα μέρη της τοιχοποιίας για να διακριβωθεί πώς προχωρούσε και τις είδους στοά ήταν. 

Παράλληλα, η ανασκαφή θα συνεχιστεί και στο ναϊκό οικοδόμημα, το οποίο έχει αποκαλυφθεί κάτω από τη Βασιλική Γ΄ στην ακρόπολη της Αμφίπολης. 

Μέχρι στιγμής έχει βγει στο φως το μισό του ορθογώνιου κτηρίου -το οποίο πιθανότατα ήταν ο ναός-, ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται κάτω από τον νάρθηκα της Βασιλικής, «όπου σώζεται ψηφιδωτό δάπεδο και για αυτόν τον λόγο δεν μπορούμε να σκάψουμε στο εσωτερικό της Βασιλικής για την αποκάλυψη και του υπόλοιπου κτηρίου». 

Το οικοδόμημα χρονολογείται στα ελληνιστικά χρόνια, 4ος - 3ος αιώνας π.Χ., στην εποχή των Μακεδόνων βασιλέων, μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Γύρω από αυτό το ελληνιστικό κτήριο έχουν αποκαλυφθεί και άλλες κατασκευές των ελληνιστικών, ρωμαϊκών και πρωτοβυζαντινών χρόνων, όπως και η αυτοκρατορικής εποχής στοά. 

Image

 

Οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν ακόμη να πουν σε ποια θεότητα ήταν αφιερωμένος ο ναός -και πιθανόν να μην το μάθουμε ποτέ-, καθώς δεν έχουν βρεθεί επιγραφές, αγάλματα ή αφιερώματα που να σχετίζονται με τον ναό. Ως υπόθεση εργασίας, δεν αποκλείουν να ήταν αφιερωμένος στην Άρτεμη Ταυροπόλο, που ήταν η... πολιούχος της αρχαίας Αμφίπολης.

«Ενδείξεις από ιερά έχουμε από επιγραφές που βρέθηκαν στο παρελθόν και αναφέρουν λατρείες της πόλης, όπως της κύριας λατρευόμενης θεότητας στην Αμφίπολη, της Άρτεμης Ταυροπόλου, του Ασκληπιού, αλλά και των Αιγυπτίων θεοτήτων, δηλαδή  της Ίσιδας και του Σάραπι», επισημαίνει ο κ. Δαμάσκος.

Η Άρτεμης, θεά του κυνηγιού και προστάτιδα του φυτικού και ζωικού κόσμου, ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στην Θράκη και λατρευόταν στην Αμφίπολη με διάφορες επωνυμίες, πιο γνωστή από τις οποίες είναι της Ταυροπόλου, καθώς σε νόμισμα έχει βρεθεί να κάθεται στη ράχη ενός ταύρου.


 

 

Είναι γνωστή επίσης ως Άρτεμης Βενδίς και Φωσφόρος. Την παριστάνουν με διαφορετικούς τρόπους: την Άρτεμις Βενδίς με κοντό χιτώνα, ενώ σε άλλες εκδοχές η θεά φέρει στον ώμο και τη φαρέτρα για τα βέλη της.

Οι Αμφιπολίτες την τιμούσαν με ειδική γιορτή, τα Ταυροπόλια, κάνοντας θυσίες ταύρων και τελετές που κρατούσαν όλη τη νύχτα. [...........................................]

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Αναζητώντας σε μια στοά ακόμα ένα κρυμμένο μυστικό της Αμφίπολης ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητά με τον Τάσο Αποστολίδη για το νέο του graphic novel «Αριστοτέλης» με εικονογράφηση Αλέκου Παπαδάτου

Tάσος Αποστολίδης:«Η φιλοσοφία του Αριστοτέλη έχει να κάνει με την πραγματική ζωή, με το τώρα» Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Τάσο Απ...