Αποστολή... καμικάζι από τους Ουκρανούς
AP Photo/Kin Cheung, File
Κολοσσιαία επίθεση εξαπέλυσε ο ουκρανικός στρατός στην περιοχή της Ζαπορόζιε, όμως δεν κατάφερε να αιφνιδιάσει τη ρωσική άμυνα και εξουδετερώθηκε με τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και άρματα μάχης. ● Σημαντικές απώλειες και για τους Ρώσους.
Μια από τις φονικότερες μάχες σε ολόκληρο τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο διεξήχθη χτες, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα μεγάλης κλίμακας επίθεση στο νότιο μέτωπο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ζαπορόζιε, κοντά στο Ορέχοβο και κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στην κομβική πόλη Τοκμάκ, βορείως της Μελιτόπολης, που είναι και ο πραγματικός ουκρανικός στόχος.
Ομως οι Ρώσοι δεν αιφνιδιάστηκαν και έπληξαν ανηλεώς τις τεθωρακισμένες ουκρανικές φάλαγγες, σκοτώνοντας εκατοντάδες Ουκρανούς και καταστρέφοντας δεκάδες άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αναγκάζοντας τους υπόλοιπους να υποχωρήσουν άδοξα στις αρχικές τους θέσεις.
Οι απώλειες της επίλεκτης 47ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας ήταν βαρύτατες: είναι χαρακτηριστικό ότι σε ρεπορτάζ του CNN δύο ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματικοί αναφέρουν πως οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετώπισαν «πολύ ισχυρή αντίσταση, που δεν περίμεναν» και ότι οι απώλειες τεθωρακισμένων οχημάτων που έχουν δωρηθεί από τις ΗΠΑ είναι «πολύ υψηλές».
Το σημαντικότερο δε είναι πως το μακελειό –που έχει αποτυπωθεί σε πολυάριθμα βίντεο, κυρίως από ρωσικά drones– σημειώθηκε στη «ζώνη επαφής», αρκετά χιλιόμετρα πριν από την πρώτη γραμμή άμυνας των Ρώσων, καθώς οι Ουκρανοί και πάλι δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν τις πρώτες ρωσικές οχυρώσεις: όχι μόνο έπεσαν σε ναρκοπέδια, αλλά χτυπήθηκαν από ρωσικά αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης, επιθετικά ελικόπτερα Ka-52, οβίδες και drones-«καμικάζι» τύπου Lancet.
Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε πως από τα περίπου 150 τεθωρακισμένα άρματα και οχήματα μάχης που επιτέθηκαν, καταστράφηκαν τα 41: ανάμεσα στα πυρπολημένα και εγκαταλειμμένα δυτικά οχήματα διακρίνεται στα βίντεο τουλάχιστον ένα γερμανικό Leopard 2Α5, αλλά και δύο γαλλικά AMX-30.
Οσο για τις μάχες του προηγούμενου 24ώρου στο Νοβοντονέτσκ και τη Ζαπορόζιε, ο Σοϊγκού ανέφερε πως ο ουκρανικός στρατός έχασε 945 άνδρες, 33 άρματα μάχης, 28 οχήματα μάχης πεζικού, 38 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και τρία αυτοκινούμενα βαριά πυροβόλα Krab. Και από την έναρξη της γενικής αντεπίθεσης, ο στρατός της Ουκρανίας φέρεται να έχει χάσει περισσότερους από 4.100 στρατιώτες και σχεδόν 600 βαρέα οχήματα και οπλικά συστήματα...
Πόσες είναι όμως οι ρωσικές απώλειες; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι σημαντικές και σίγουρα ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, καθώς ορισμένες οχυρές θέσεις τους καταστράφηκαν ολοσχερώς από το προπαρασκευαστικό μπαράζ δεκάδων πυραύλων Storm Shadow HIMARS, αλλά και από αναρίθμητα επιθετικά drones.
Να πούμε εδώ ότι πολλές από τις μετωπικές ουκρανικές επιθέσεις, όπως καταγράφονται στα βίντεο, μοιάζουν κυριολεκτικά αυτοκτονικές, αφού οι μηχανοκίνητες φάλαγγες προελαύνουν σε ανοιχτό πεδίο και αποδεκατίζονται πολύ προτού βρεθούν σε ακτίνα βολής των πυροβόλων ή των ρουκετών των αρμάτων τους.
Ο μόνος τρόπος που μπορεί να εξηγηθεί αυτή η παρανοϊκή τακτική είναι πως οι Ουκρανοί επιτελείς πίστεψαν την ίδια τους την προπαγάνδα: ότι δηλαδή τα συστήματα νυχτερινής όρασης, τα σχετικά προηγμένα δυτικά τανκς και οχήματα και κυρίως η συνεχής ενημέρωση από τους ΝΑΤΟϊκούς δορυφόρους και τα ιπτάμενα ραντάρ τούς δίνουν μεγάλο πλεονέκτημα στις νυχτερινές επιχειρήσεις, κάτι που βεβαίως διαψεύστηκε οικτρά (και) χτες. Πάντως η -αρρωστημένα φιλοπόλεμη- γερμανική εφημερίδα Bild έσπευσε περιχαρής να ανεβάσει είδηση με τίτλο «Τα γερμανικά Leopard προελαύνουν», αλλά για ευνόητους λόγους απέφυγε να ενημερώσει για τα τραγικά αποτελέσματα της «προέλασης»!
Πέρα από τη σφαγή της Ζαπορόζιε, πάντως, φονικές μάχες σημειώνονται και σε άλλα μέτωπα και ιδίως στο νότιο Ντονέτσκ, όπου οι Ουκρανοί επιχείρησαν αντεπιθέσεις στη Μαρίνκα και την Αβντιίβκα, αλλά αποκρούστηκαν. Το μόνο σημείο όπου οι Ουκρανοί φαίνεται πως είχαν εδαφικά κέρδη, περίπου τριών χιλιομέτρων, είναι στη Νοβονταρόβκα, στα σύνορα της επαρχίας Λουγκάνσκ, ενώ σφοδρή μάχη διεξάγεται και στην Μπερχόβκα, κοντά στο Μπαχμούτ, χωρίς ξεκάθαρο νικητή.
Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ στη μαρτυρική επαρχία της Χερσώνας αχανείς εκτάσεις παραμένουν κάτω από το νερό, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την προσπάθεια εκκένωσης δεκάδων οικισμών και στις δύο όχθες του Δνείπερου.
Τώρα μόνο αρχίζει να διαφαίνεται η έκταση των ζημιών από την ανατίναξη του υδροηλεκτρικού φράγματος της Νόβα Καχόβκα: στη ρωσοκρατούμενη πλευρά, οι ομοσπονδιακές αρχές ξεκίνησαν ήδη έρευνα για την τραγωδία, ενώ ανακοίνωσαν χτες πως περισσότερα από 14.000 κτίρια έχουν πλημμυρίσει, τουλάχιστον πέντε άτομα πνίγηκαν και 41 νοσηλεύονται, ενώ αρκετοί άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.
Εγινε επίσης γνωστό ότι σεισμογραφικά στοιχεία από διάφορα ερευνητικά κέντρα επαληθεύουν τις πληροφορίες για σειρά εκρήξεων τα χαράματα (περίπου στις 02.50) της Δευτέρας. Ταυτόχρονα, η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε κατηγορηματικά την πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Ζελένσκι για διερεύνηση των αιτίων της καταστροφής από διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, όπου θα συμμετείχαν η Ρωσία, η Ουκρανία, η Τουρκία και ο ΟΗΕ: μάλιστα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα χαρακτήρισε την πρόταση «δώρο στον Πούτιν»!
Ποιος λέει αλήθεια; Λίγες ώρες πριν από το «ορφανό» έγκλημα πολέμου στη Χερσώνα, ανατινάχτηκε κοντά στη ρωσική πόλη Μασιούτιβκα, σε μικρή απόσταση από το βορειοανατολικό ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, ένα αντλιοστάσιο του μεγαλύτερου αγωγού αμμωνίας στον κόσμο, μήκους 2.470 χιλιομέτρων, που συνδέει τη ρωσική πόλη Τολιάτι με το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού και θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις εξαγωγές αζωτούχων λιπασμάτων και άρα για την παγκόσμια γεωργία.
Πλάνα από ρωσικά κανάλια δείχνουν σύννεφα από δηλητηριώδη αέρια να σκεπάζουν ολόκληρα δάση και ντόπιους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Εννοείται, επίσης, πως το ρωσικό υπουργείο Αμυνας απέδωσε το νέο οικολογικό έγκλημα σε ομάδα Ουκρανών σαμποτέρ, ενώ οι Ουκρανοί υποστηρίζουν... παραδοσιακά ότι το βομβάρδισαν οι Ρώσοι.
Να πούμε λοιπόν πως η λειτουργία του σοβιετικής κατασκευής αγωγού, που πράγματι θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο, έχει «παγώσει» εδώ και ενάμιση χρόνο, αλλά η Μόσχα αξιώνει πιεστικά την επαναλειτουργία του, θέτοντάς την μάλιστα ως προαπαιτούμενο για τη μετέωρη ανανέωση της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών δημητριακών. Τώρα το... πρόβλημα «λύθηκε» με λίγα εκρηκτικά – ακόμη μια πράξη οικο-τρομοκρατίας, που φυσικά ήδη αποδίδεται από τα εύπιστα δυτικά ΜΜΕ στους... κατά συρροήν αυτόχειρες Ρώσους!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου