Guardian: Έρχεται «τσουνάμι» καρκίνων παγκοσμίως - Οι ζοφερές εκτιμήσεις επιστημόνων
Τα κέντρα καρκίνου σε όλο τον κόσμο πρέπει να προετοιμαστούν για ένα «τσουνάμι» εκατομμυρίων ηλικιωμένων καρκινοπαθών, αλλιώς τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κινδυνεύουν να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν, προειδοποίησαν κορυφαίοι γιατροί.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), η άνοδος του προσδόκιμου ζωής και ως εκ τούτου του πληθυσμού των ηλικιωμένων, μπορεί να οδηγήσει και σε αύξηση των ηλικιωμένων ασθενών με καρκίνο. Στο πλαίσιο αυτό, στο συνέδριο έγινε λόγος για «σοβαρή ανησυχία για τη δημόσια υγεία».
Στο ετήσιο συνέδριο της ASCO στο Σικάγο, το μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο, ο καθηγητής Άντριου Τσάπμαν διευθυντής του Sidney Kimmel Cancer Center-Jefferson Health, δήλωσε: «Καθώς ο πληθυσμός διευρύνεται και η συχνότητα εμφάνισης [καρκίνου] αυξάνεται κατακόρυφα, είμαστε πραγματικά προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανάγκες; Νομίζω ότι σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είμαστε προετοιμασμένοι».
«Γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που σχετίζεται με τη γήρανση και υπάρχουν διάφοροι βιολογικοί μηχανισμοί για το γιατί συμβαίνει αυτό. Αυτό που συχνά διαφεύγει είναι ότι οι στόχοι, οι επιθυμίες, οι ανάγκες, οι προτιμήσεις και τα ζητήματα των ηλικιωμένων είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα του μέσου ενήλικα. Μερικές φορές υπάρχει ένας μηδενισμός του τύπου "αν είσαι μεγαλύτερος δεν θα ασχοληθούμε". Είναι φρικτό αυτό», πρόσθεσε ο Τσάπμαν.
«Οι ηλικιωμένοι ασθενείς συχνά δίνουν προτεραιότητα στη διατήρηση της ανεξαρτησίας τους παρά στην αναζήτηση θεραπειών» συνέχισε ο καθηγητής τονίζοντας σύμφωνα με τον Guardian:
«Τους ενδιαφέρει να είναι σε θέση να εκτελούν δραστηριότητες όπως η οδήγηση, να περνούν χρόνο με την οικογένεια και να κάνουν χόμπι. Αν πρόκειται να δώσετε σε κάποιον θεραπεία που θα του τα στερήσει αυτά, μπορεί να μην τη θέλει. Είναι πολύ διαφορετικό από κάποιον 45χρονο που θέλει να ζήσει άλλα 40 χρόνια».
Η καθηγήτρια Τζούλι Γκράλοου, επικεφαλής ιατρός και εκτελεστική αντιπρόεδρος της ASCO, δήλωσε και αυτή με τη σειρά της ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να δράσουν άμεσα για να αποφύγουν την υπερφόρτωση από τη «δραματική αύξηση» των ηλικιωμένων ασθενών με καρκίνο.
«Μέχρι το 2040, η παγκόσμια επιβάρυνση αναμένεται να αυξηθεί σε 27,5 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου και 16,3 εκατομμύρια θανάτους από καρκίνο απλώς και μόνο λόγω της ενίσχυσης της γήρανσης του πληθυσμού», σημείωσε.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), το 2018 υπήρχαν 17 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου και 9,5 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο παγκοσμίως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου